Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Zarándoklat gárdistákkal

Negyedszer szerveztek feltámadási menetet a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményével elégedetlenek, az negyedszer érintette Győrt. A zarándokokhoz fekete egyenruhás magyar gárdisták is csatlakoztak.

Az ökumenizmus jegyében hirdetett menet ezúttal is Tihanyból és Zamárdiból indult.

Két útvonalon halad, így szív formát leírva érinti a történelmi magyar településeket és ötven nap alatt, pünkösdre ér Csíksomlyóra. Tegnap szanyi hívek hozták a felszalagozott feltámadási jelvényt Győrbe, az újvárosi rác templomba. Onnan mintegy kétszázan kísérték énekelve a római katolikus, a református és az evangélikus templomokat érintve a bazilikába, ahol a zarándokokért mise keretében imádkoztak a helyi hívek, s ahol a megyei közgyűlés képviselője is szalagot kötött a kettős keresztre.

A zarándokok hosszan haladtak a Kossuth utcán, köztük elvegyülve mintegy harmincan a Magyar Gárda tagjai, nemzeti és árpádsávos zászlókkal. A romákkal is sűrűn lakott városrészben többen figyelték a menetet, de a rendezvény békés maradt. Ugyan elhangzott egy ott álldogáló lakos szájából: "Gyűlöletet hirdetnek a szeretet jegyében."

Az egyik vonuló azzal zárta rövidre: „Ne szövegelj, mert idehívom a rendőröket." Egy másik az arcába simította a nemzeti zászlót. A menetet több rendőrautóval biztosította a hatóság, láttukra az egyik vonuló megjegyezte: „Nem minket féltenek, hanem a kisebbséget." Közben az egyik fekete ruhás gárdista az érdeklődő roma kislányokkal kedélyesen elbeszélgetett. Mikor kérdezték, ők is bemehetnek-e a templomba, egy másik egyenruhás válasza az volt: miért ne?

A feltámadási jelképet vivők, a menetben elöl haladók, Varga György és Nagy Jenő a Kisalföldnek arról nyilatkoztak, azért vesznek részt a zarándoklatban, mert magyarok és úgy érzik, igaz ügyet szolgálnak. Szerintük minden magyar érzésű embernek ezen részt kellene venni, sokkal többnek, mint amennyien Győrben részt vettek. A menet céljának az összetartozás, a magyarságtudat, az egészséges nemzettudat erősítését tartják. Emellett szerintük fontos így is megmutatni, hogy a 2004-es népszavazás eredménye ellenére sokan azt gondolják, a határon túli magyaroknak járt volna a kettős állampolgárság. Ma délelőtt szentmise után a bazilikából indul tovább a zarándoklat Dunaszerdahelyre, személygépkocsikkal.

Gárdisták a sorban: A feltámadási menet énekelve haladt végig a Kossuth utcán, békésen – fekete egyenruhások is voltak a vonulók közt.

Olvasóink írták

 • 12. csingiz 2008. április 10. 13:04
  „De ki az a Varga Gyuri???”
 • 11. tarcus 2008. április 09. 04:22
  „Csak tudnám, hogy az a szerény, tisztességes, jószándéku Varga Gyuri mit keres ebben a társaságban? Ő sem tudja, hogy "ki kutyákkal hál, maga is bolhás lesz tőlük", értsd MG-ra.”
 • 10. joco1 2008. április 08. 06:20
  „F....ruhás: Csak hogy ne maradj tudatlan: Mikola István-tudod aki már volt a fidesz vezér helyettese is- mondta a következöket a kettösállampolgársági szavazás elött:"ötmillió magyarnak állampolgárságot tutdnánk adni, és ök szvazhatnának, husz évre minden megoldodna..."Ja és a te szeretett "feketeruhásaidtól" a magyarországi történelmi egyházak már rég "elhatárolodtak".Az hogy egy-két pap/lelkész kiáll a mellettük az nem jelent semmit. Tudod a fasiszták és nyilasok közt is volt sok pap/lelkész. Csak egy példa : a szlovák fasiszta állam megalakitoja is egy pap volt.”
 • 9. joco1 2008. április 08. 05:44
  „feketeruhás: miért reagáltál olyan "hüly(j)én" "nemelég" felvetésére? Amit irt-a fidesz "terveiröl" a hatalomba valo "bebetonozásról" azt az egyik fidesz alvezér jelentette ki a "kettösállampolgársági" szavazás elött. De hát a "névválasztásod" alapján mit is várjon el az ember egy menetelgető magyar SA. tagtol ?Ja és attol hogy a fekete "farkasok" bárányok közé vegyülnek maradnak továbbra is farkasok.”
 • 8. csingiz 2008. április 08. 00:11
  „4. Kedves károgó! Szerintem nem szólna semmit.De ha a te nyakadba látná, gondolom igencsak csodálkozna...”
 • 7. Feketeruhás 2008. április 07. 23:31
  „nemelég!
  Hihetetlen, hogy te mekkora ökör vagy, szinte már megközelíted Don Kartácsot, a balfaszt, ez pedig nagy szó...”
 • 6. nemelég 2008. április 07. 20:54
  „A határontúli magyaroknak szerintem is járt volna a kettős állampolgárság, én is megszavaztam volna, ha nem a fidesz "20 évre tervezett bebetonozódásának" eszközéül szánja "dicső" ellenzékünk. Sajnálom, de nekem az arrogáns fidesz ellen szavazni fontosabb lett, mint a határon túli magyarok ügye. Azóta is röstellkedem, de legközelebb is a fidesz ellen szavaznék /remélve hogy rosszabb ügy mellé állnak, mint pl a kommunizmus felkarolása Thürmer mellé felsorakozva. /”
 • 5. nemelég 2008. április 07. 20:54
  „A határontúli magyaroknak szerintem is járt volna a kettős állampolgárság, én is megszavaztam volna, ha nem a fidesz "20 évre tervezett bebetonozódásának" eszközéül szánja "dicső" ellenzékünk. Sajnálom, de nekem az arrogáns fidesz ellen szavazni fontosabb lett, mint a határon túli magyarok ügye. Azóta is röstellkedem, de legközelebb is a fidesz ellen szavaznék /remélve hogy rosszabb ügy mellé állnak, mint pl a kommunizmus felkarolása Thürmer mellé felsorakozva. /”
 • 4. elvették a nevem 2008. április 07. 16:32
  „csingiz, szerinted egy zsinagógában mit szólna a rabbi a kereszthez??
  Kár volt megszólalnod:)”
 • 3. Don Kartács 2008. április 07. 13:03
  „ja, ja, ja persze. Rothadó lélek is tud szépen beszélni, ha akar.”
 • 2. egy egyszerű ember 2008. április 07. 12:23
  „1. A győri zsinagóga nem liturgikus funkciót tölt be - legjobb tudomásom szerint - hanem kulturális közpoont. Ha nekik nem fontos... (no comment)
  2. az ökumené csak a keresztény vallások között lehetséges, mivel a zsidók nem ismerik el Krisztus mint Megváltót (XVI. Benedek pápa a vallás közti párbeszéd jegyében látogatja meg a NY-i zsinagógát)

  A) Íme a rettegett Magyar Gárda!”
 • 1. csingiz 2008. április 07. 12:14
  „Na ezeknek ez az ökumené....Bezzeg a zsinagógát azt kihagyták a vonuláskor...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb túrázó, több üzlet - osztozkodás a multikkal

A ’90-es évek közepétől jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik aktív pihenéssel, túrázással töltik hétvégéiket. Győrben az utóbbi években két olyan áruház nyitott meg kapuit, amely profilját az outdoor-életmódot folytató közönséget szolgálja ki. Várhatóan további üzletek érkeznek. Tovább olvasom