Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Zalában vették a horogra valót

Győr-Moson-Sopron - Ismét lehet horgászni a Szigetköz Horgász Egyesület tavain, miután az október végi, 57 mázsás halasítást követő egy hét tilalmi időszak lejárt. Azonban március 1-jéig vízvédelmi okból etetőanyagot nem, csak csalit szabad használni. Idén a téli horgászati tilalom elmarad.
A megye legnagyobb taglétszámú horgászegyesülete, a Szigetköz Horgász Egyesület 57 mázsa halat telepített kavicsbányatavaiba október 31-én. A haltermelőket megversenyeztették, Sinkó Lajos elnök elmondta, 11 cégtől kértek árajánlatot, 6-ot kaptak. Végül a zalaszentgróti őstermelőtől hozták el a pontyokat, amurokat, csukákat.

– A kavicsbányatavakba méretes, háromnyaras pontyot és kétnyaras amurt, a Mosoni-Duna győri egyesületi szakaszába pedig csukát helyeztünk ki. Mivel tavasszal is telepítünk, lényeges volt, hogy azokat a halakat is az idei áron kapjuk meg. Ugyanis ha ez nem lett volna lehetséges, akkor takarékosságból még idén kellett volna telepíteni a teljes mennyiséget és akkor télre horgászási tilalmat kellett volna elrendelni – magyarázta Sinkó Lajos.

Az őszi telepítéskor 57 mázsa halat helyezett ki az egyesület. A 2008-as telepítés második üteme jövő február végén, március elején lesz. Akkor 157 mázsa méretes ponty és amur kerül a vizekbe.

Az éves telepítés meghaladja a 214 mázsát, ami 10,5 millió forintjába kerül az egyesületnek.

Szép és egészséges halak várják a csalit az egyesület tavaiban.
Szép és egészséges halak várják a csalit az egyesület tavaiban.

Az egyesület tógazdái, területi vezetői és az egyesület titkára is leutaztak Zalaszentgrótra október utolsó napján, hogy személyesen felügyeljék a vásárlást, szállítást. Mindannyian egyetértettek abban, hogy egészséges, jó minőségű halak kerülnek a tavakba.

Az őstermelő tenyésztőtavainál odaérkezéskor már derékig vízben állva húzták a dolgozók a hálót, összeterelve a halakat a rakodáshoz. A mérlegelés alatt nem, de a munka végén a gazda, Németh Ádám nyilatkozott lapunknak.

– A pontyelőállítás költségei tavaly jelentősen megnőttek, mert a takarmánynövények – a kukorica, búza, rozs és árpa – ára mintegy száz százalékkal nőtt az aszály és alacsony termésátlag miatt. Ez a halak árában tízszázalékos emelkedést jelent. A mezőgazdasági őstermelésben a termékek hét százalék kompenzációs felárral kerülnek forgalomba. Mindent egybevetve – s a koncentrált rendelési tételnek, valamint a Szigetköz Horgász Egyesülettel régóta korrekt kapcsolat eredményeként – tudtunk az ötszáz forint alatti árban megállapodni. Amiben a szállítási költség is benne van – mondta el Németh Ádám.

Az osztrák egyesületeknek is szállító őstermelő hozzátette, hogy az idei aratást követően kialakult takarmányárak segíthetik őket abban, hogy ez az ár radikálisan ne emelkedjen. Azonban figyelembe kell venni a tartás más költségeit, a felhasznált gázolajárat, amit nem tudnak a világpiacon irányítani.

Etetőanyagot nem

Az egyesület vizein november 1-jétől március 1-jéig tilos az etetőanyag használata, a bevetett készségen etetőkosár sem lehet. Az ellenőrzés kiterjed a szabály betartására is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GYSEV megvárja a hivatalos döntést Brüsszelből

A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút nem kommentál értesüléseket, megvárja az Európai Unió… Tovább olvasom