Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Zajok tűréshatáron túl

Aközelmúltban született kormánydöntés értelmében szabálysértési eljárás is indítható a csendháborítók ellen.

A jövőben szabálysértési eljárás is indítható a csendháborítók ellen. A közelmúltban született kormánydöntés időszerűnek tűnik, hiszen a Kisalföldet is egyre többen keresik meg „hangos ügyek" miatt. Az önkormányzatoknál is sok a panasz, de nem nőtt az eljárások száma. A kormány nemrégiben hatá rozati javaslatot fogadott el a sza bálysértési törvény módosításá ról.

Társasházban, moziban, színházban vagy hasonló helyen történő csendháborítás esetén is szabálysértési eljárás indítható, amire eddig csak közterületen, nyilvános helyen vagy sportren dezvényen volt lehetőség. Eddig, ha valaki rendőrt hívott azért, mert nem tudott aludni, a rend őr csak megróni tudta a csend háborítót. A módosítás hatályba lépése után szabálysértési eljárás indítható, és elzárással, vagy 150 ezer forint pénzbírsággal sújtha tó az ilyen magatartás.

A kulcsszó a szükségtelen

Nagyné dr. László Edit, a köz igazgatási iroda vezetője elmond ta: birtokháborítási, környezetvé delmi és szabálysértési kategóriá ba is tartozhat a zajról szóló pa nasz. A kérdések száma ezzel kap csolatban a hatóságnál jóval több, mint amennyi eljárás in dul. Előfordul, hogy nem jegyzői hatáskörbe tartozik az ügy és sok szor az érintett nem tesz hivatalos bejelentést. A vizsgált esetek többsége meg egyezéssel zárul, de volt példa 50–70 ezer forintba kerülő zaj szintmérésre és vendéglátóhely nyitva tartásának korlátozására is. A zaj azonban nemcsak szóra kozásból eredhet, építkezés, üzem, közlekedés is okozhatja és az egy máshoz közel lakók is zavarhatják egymást.

Bár a jogszabályok a hangforrásra és a terület minősíté sére tekintettel decibelekben pon tosan meghatározzák a határérté keket, az ügy megítélése mindig a konkrét eset körülményeitől függ. Nagyné szerint leginkább akkor számít zavarónak a zaj, ha rendsze resen kell elviselni és indokolatla nul bontja meg a nyugalmat. Az egyéni érzékenység e tekintetben nagyon eltérő, de minden esetben bizonyítani kell a rendzavarást.

Előre is jelezhető lenne

Búcsú, fesztivál idején, szil veszterkor „illik" toleránsabbnak lenni. Az építési munkák pedig óhatatlanul hanghatással járnak. De az vizsgálható, hogy a zajos technológiát másikkal felváltha tó-e. Közterületet a kivitelező például többnyire csak éjjel zárat hat le. A városlakóknak sok min dent el kell viselniük, de nem kell belenyugodniuk a szükségtelen zaklatásba. A diszkókra vonatko zó panaszok száma Győrben csökkent. Inkább az azokból tá vozók rendbontása okoz gondot, ilyen esetben az önkormányzat a rendőrségnek jelzi a problémát.

Kopogó cipősarok és zuhanyozás

A közigazgatási iroda munka társai már kőpadlón visszhangzó cipőkopogás ügyében is eljártak. Tapasztalataik szerint még nem alakult ki az együttélés kultúrája. A mindennapos házibuli birtok háborításnak számíthat, de egy-egy alkalom előtt szólni le hetne a szomszédnak vagy meg lehetne hívni. Az is megoldás, ha a lakók társasházi okiratban sza bályozzák a bulizás időkorlátait. Mindenképpen segít a helyzeten, ha helyi vagy országos rendeletbe beépül a csendháborítás, akkor üvöltő tévé miatt is lehet szabály sértési vizsgálatot folytatni. De azt valószínűleg ezután sem lehet megtiltani, hogy valaki késő este zuhanyozzon, és tömbházban az is áthallatszik a falon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Statikai vizsgálat a vasútállomáson

Az utasok ismét használhatják a győri vasútállomás főbejáratát, amelyet le kellett zárni, mert a homlokzatot díszítő burkolat több helyen meglazult, s bármikor leeshetett volna egy-egy darabja. Az életveszélyt elhárították, de teljes statikai vizsgálatot rendeltek el. A MÁV hivatalos közleménye szerint a homlokzat egy részének megerősítését kellett elvégezni a napokban. Tovább olvasom