Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Zaj helyett zöldet szeretnének

Győrújfalu - Félpályás útlezárással, ötletes táblákkal tiltakoztak – októberben már harmadszor – a győrújfaluiak a település határában tervezett kavicsbánya következményei ellen.
Friss levegőt, tiszta vizet, nyugalmat, az aránytalanul megnövekvő tehergépjármű-forgalom helyett sok-sok zöldet szeretnének maguk körül a győrújfaluiak. Többek között ezt hirdették azok a táblák, amelyekkel a szerdai – októberben már a harmadik – félpályás tiltakozó útlezáráson a tervezett kavicsbánya ellen demonstráltak a településen élők.

Némelyik transzparens szerint ami a tulajdonosnak hasznot hoz, az a községnek komoly károkat jelent.

– Ha megnyitják a bányát, évente százhúszezer köbméter kavicsot szállítanak át Győrújfalun. Sok más mellett ez azt jelenti, hogy a mostani, helyenként húsz centiméteres nyomvályúk tovább mélyülnek, illetve a település lakóinak életét még fokozottabb levegőszennyezés, rezgés- és zajártalom keseríti – nyilatkozta a lapunknak Bognár József polgármester. – Másfél évtizedes küzdelem után, jövő májusra uniós forrásból elkészülhet a falunkat átszelő út felújítása. Ha a tervezett kavicstermelés miatt ismét felélénkül a teherforgalom, akkor a közel kétszázmillió forintos beruházás teljesen feleslegessé válik.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

A polgármester kijelentette: ha nem rendeződik az ügy, a jövőben újabb tiltakozásokat terveznek, mert – ahogy fogalmazott – „az nem lehet, hogy a magánprofit érdekében közkárokat okozzanak Győrújfalunak". Lehetőségként megemlítette: a rendezési tervben szerepelnek olyan alternatívák – például egy elkerülő- vagy üzemi út –, amelyekkel „békésen" és mielőbb orvosolható lenne a kialakult helyzet.

– Reméljük, hogy esetünkben a közérdek győzedelmeskedik az ipari lobbi felett – hangsúlyozta dr. Szécskai Árpád önkormányzati képviselő, a demonstráció egyik szervezője. – Ha most nem teszünk ellene, lehet, hogy később már nem tudunk, hiszen az egyre növekvő, kíméletlen tehergépjármű-forgalom nemcsak az utat, hanem a településen élők egészségét is károsítja. Szeretnénk, ha hangunk a győrieket is elérné, mert ez nem csak győrújfalui ügy. Annál is inkább, mivel a kavicsbánya a révfalui ivóvíz bázis fölött helyezkedik el, amely a bányászat következtében felszíni vízzé válhat, sérülékennyé, védtelenné az ipari szennyeződésekkel szemben.

Olvasóink írták

  • 1. Friderika 2008. október 24. 19:45
    „Hajrá Győrújfalu, ne adjátok föl!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezések a megyében

Győr-Moson-Sopron - Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a megyeben több… Tovább olvasom