Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Yotengrit ünnep táltosfa állítással, lelki tisztulással

Rábapatona - Sámánfát is állítottak hétvégén a kétnapos Yotengrit ünnepen, a rábapatonai programon az országból több százan vettek részt.

A Yotengrit-egyház a rábaközi, szigetközi tudók által átmentett régi magyar vallás újraélesztése. Célja - visszavezetni a kétkedő lelkeket Istenhez, azáltal a természethez és a természetességhez. A Rába-parti Yotengrit Ünnepen épp úgy helyet kaptak az ősi, szakrális szertartások, mint a tűzúsztatás a Rába vizén, mint a több ezer éves spirituális gyógyászat, vagy a tűzön járás, valamint a hamus gyógymódok. Az ünnep lényege a résztvevők szerint is leginkább az a fajta lelki tisztulás, amelyre voltaképpen mindannyian vágyunk. Többen családostól érkeztek a kétnapos piknikre.

Sámándobokkal a Rábán Fotók: Harcsás Judit
Sámándobokkal a Rábán - Fotók: Harcsás Judit


Érdekességet jelentett az úgynevezett sámánfa-állítás, amely - a rábaközi hagyományokat tekintve - most is egy kiszáradt fára történő kívánság-szalagok ráakasztását jelentette.

Cser Zoltán főszervező
Cser Zoltán főszervező


A szertartás szerint az imádság közben a kék színű szalagokat a szél ereje felviszi az égig, s ezek a kívánságok előbb-utóbb teljesülnek. Sokan várták Máté Imre "bácsát", a mestert, aki az utolsó nagy Táltostól, Tudós Nagy Ferenctől tanulta tudományát. Ő volt egyébként az utolsó olyan tudó, akit a környéken és távolabb is ismertek a gyógyító képességéről.

Olvasóink írták

  • 1. Roben 2009. augusztus 10. 20:46
    „Nagyon szép kezdeményezés!!jövöre én is ott leszek:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájak, ízek, táncok – hét kisebbség nyelvén

Győr - A megyei önkormányzat kilencedik alkalommal szervezte meg nemzetiségi napját, amelynek… Tovább olvasom