Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

XXI. század a műemléki pincében

Negyvenhétmillió forintot nyert a Városi Művészeti Múzeum projektje, amelynek célja a művészeti intézmény oktatási-képzési szerepének erősítése, az iskolabarát szemlélet megújítása és az esélyegyenlőség növelése.


Az elmúlt néhány évben jelentős látogatói igény jelentkezett arra – például ötszörösére növekedett a múzeumpedagógiai foglalkozások száma –, hogy a győri Városi Művészeti Múzeum Király utcai épületében (Esterházy-palota) korszerű, akadálymentesített foglalkoztató teret alakítsanak ki. Az iskola- és látogatóbarát fejlesztéseket összefoglaló ˝Oktatómúzeum virtuális pontokkal˝ című projektjére az intézmény több mint 47 millió forint uniós támogatást nyert a közelmúltban.

Miként azt a minapi sajtótájékoztatón Pintérné Gergics Ágnes vezető múzeumpedagógus, a projekt felelőse elmondta: a ˝többrétegű˝ oktató- és foglalkoztató termet – az adottságokat kihasználva – az Esterházy-palota korábban kiállítóhelyként használt, boltíves pincéjének egymásba nyíló tereiből alakítják ki. A fejlesztés szerencsés előzménye, hogy a kerekes székesek számára is használható lift működik az épületben, amely a pincét és az első emeletet összeköti. Így miután a látogatók a múzeumpedagógiai foglalkozásokon megismerkedtek a művekkel, az alkotótevékenységnek sincsenek fizikai korlátai.

Fontos eleme a fejlesztésnek, hogy az Esterházy-palotában található országos hírű Radnai-gyűjtemény anyagához kapcsolódva állítható magasságú, érintőképernyős multimédiás (háttér)információs pontok segítik az érdeklődőket.

Pintérné Gergics Ágnes beszámolt arról is, hogy a tervezett oktatótér berendezése több korosztály – óvodások, iskolások, felnőttek – akár egyidejű foglalkoztatására is alkalmas. A múzeumpedagógiai tevékenység részeként multimédiás, interaktív (például digitális tábla) és hagyományos kreatív, művészi eszközöket (grafikai prés, kerámiaműhely) egyaránt használhatnak majd a résztvevők.

A fejlesztés során figyelnek a fogyatékkal élő múzeumlátogatókra is, például a hangos térkép a vakokat és gyengénlátókat, az információs pult a kerekes székeseket, a piktogramok az értelmi fogyatékosokat segítik. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt befejezésének határideje 2011 vége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthelyezik a Híd utcai buszmegállót

Gázvezeték építés miatt szeptember 2. csütörtök üzemkezdettől áthelyezik a győri Híd utcai orvosi… Tovább olvasom