Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

XVII. Gyakorlós Hét: Diákok, pedagógusok emlékeket gyűjtenek

Győr - A győri tanítóképzés 230 éves múltja előtt tisztelegve a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája neveléstörténeti konferenciát és állandó kiállítást rendez. Tanulók és pedagógusok közösen gyűjtik az intézmény relikviáit, amelyek áprilisban visszakerülnek méltó helyükre.
A feszület méltó helyére kerül

- Felhívásokat fogalmaztunk és juttattunk el a volt gyakorlós diákokhoz és pedagógusokhoz. Pályázatot írtunk ki „gyakorlóiskolás voltam" és a „gyakorlóiskolában tanítottam" címmel; célunk felkutatni minden olyan ismerőst, aki kötődik a győri tanítóképzőhöz. Így jutottunk el a győri Amálka nénihez is – kezdte beszélgetésünket dr. Varga József, az NYME Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola igazgatója, akitől megtudtuk, hogy az intézmény történetéhez, működéséhez kapcsolódó képeket, könyveket, dokumentumokat és tárgyakat gyűjtenek a jubileumra.

– További akcióink is lesznek: neveléstörténeti konferenciát és kiállításokat is szervezünk áprilisban – folytatta.
A mindig mosolygós Csaba Tiborné Barabás Amália nénit a gyakorlóiskolában tanító Érsek Rózsa kereste fel. Mint mondja, szüleik között élethosszig tartó barátság volt, így emlékezett az idős asszonyra. S jól tette, ugyanis Amália néni egy régi feszületet ajándékozott vissza az intézménynek.

Csaba Tiborné Barabás Amália átadja a gyakorlóiskola igazgatójának, dr. Varga Józsefnek a hosszú ideig őrzött relikviát. Az iskola tanára, Érsek Rózsa virágcsokorral köszönti fel az idős hölgyet. Fotó
Csaba Tiborné Barabás Amália átadja a gyakorlóiskola igazgatójának, dr. Varga Józsefnek a hosszú ideig őrzött relikviát. Az iskola tanára, Érsek Rózsa virágcsokorral köszönti fel az idős hölgyet. Fotó


– Édesapám, a gyakorlóiskola egykori tanára (1956-ig), Barabás Győző annak idején, egy nap hazajött a munkából és azt mondta: „megjött a rendelet, miszerint a feszületet le kell venni a falról. Elhoztam, s remélem, egyszer méltó helyére visszakerül" – tudtuk meg a 82 éves nénitől az emlékekkel teli fakereszt „sorsát".

– A szüleim Csáktornyán a Muraközben éltek, majd a Trianon után édesapám az öccsével átszökött Magyarországra. A család többi tagja pedig odaát maradt. Nem tudják átérezni, milyen volt annak idején az elszakított területen élni... Ahogyan mi mondtuk: csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország! – emlékezett vissza az idős hölgy, aki kora ellenére is víg kedélyű, örökmozgó és boldog asszony.

Gyakorlós hét
XVII. Gyakorlós Hét megnyitója április 21-én (hétfő) lesz. Szeretettel várják és értékes díjakkal jutalmazzák a volt kollégák és az egykori diákok visszaemlékezéseit az iskolánkban átélt élményeikről. Az összesített kiállítást a tanév végéig tekinthetik meg az érdeklődők.
Olvasóink írták

  • 1. Maria Simon 2008. április 22. 00:47
    „Nagy orrommel olvastam ezt a cikket, ugyanis egyik volt tanitvanya vagyok a Barabas tanar urnak. Most is meg van az "emlek konvemben" kedves sorai amit 1949 Januar 7-en irt
    "Vigyazz mindig szived tisztasagara s nagyobb, ertekesebb kincsed lesz, barmely foldi kincsnel" es egy gyonyoru szep csokor viragot is festett a konyvembe. A gyakorlo iskolaban jartam a Pocze Karola volt az osztaly fonokom, a Turoczy Marica neni a rajz tanar, Gocsei Imre a foldrajz
    Azota sok ev telt el Amarikaban elek es a a Barabas bacsi tanar tarsanak a menye vagyok a Simon Joska bacsinak aki szinten ott tanitott. leanykori nevem Pap Maria (Simon Imrene). Szeretnek en is ott lenni, sajnos nem tudok, de kivanok minden jot a szep megemlekzeshez”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb támogatás az első lakáshoz jutáshoz

Győr - Majdnem kétszeresére nőtt az a keret, amelyből Győr az idén az első lakáshoz jutókat… Tovább olvasom