Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Winkler Gábor az Ifiházról: `példaszerű modern alkotás´

"Ez esetben sem csupán rosszul karbantartott, elhanyagolt építményről, hanem kiemelkedő építőművészeti alkotásról, városunk fejlődésének fontos dokumentumáról van szó" - írta az Ybl-díjas építész.
"Aggódva olvassuk a híreket, amelyek újabb rombolásokról, pusztulásról számolnak be városunkban. A Kisalföld csütörtöki számából arról értesültünk, hogy `Nincs pénz, lebontják az ifiházat Győrben´.

A tudósításból megismerkedhetünk a döntéshozók érveivel és a döntés indokaival. A nyilatkozatokból sajnos nem derül ki, hogy ez esetben sem csupán rosszul karbantartott, elhanyagolt építményről, hanem kiemelkedő építőművészeti alkotásról, városunk fejlődésének fontos dokumentumáról van szó.


Az Ifiház 1973-ban épült - fotó: http://moderngyor.wordpress.com/
Az Ifiház 1973-ban épült - fotó: http://moderngyor.wordpress.com/2012/08/01/ifjusagi-haz/


Az Ifjúsági Ház a kétszeres Ybl Miklós-díjas győri építész, Lőrincz József alkotása (Elment az építész. Kisalföld 1990. 08. 07). A kiváló építőművész tervezte a győri vagongyár hatalmas acél-üveg ipari csarnokait; művei közül kiemelkedik a kiskúti Sportcsarnok és a Kálóczy téri öregek otthona.

A Káptalandomb ezer éves épületegyüttesét harmonikusan egészíti ki a vagongyár vendégházának magastetős tömege. Lőrincz József műtermében több jelentős építész pályája indult. Az Ifjúsági Ház tervezésénél többek között Bodrossy Attila és Gyüre Zsolt építészek voltak fiatal, lelkes munkatársai.


Winkler Gábor
Winkler Gábor


Az épület tiszta megjelenésével, szigorú, négyzetes alaprajzával, galériás előcsarnokával, belső tereinek gazdagságával a modern építészet nagy alakjának, Le Corbusier francia építésznek híres `öt pontját´ követi.

Példaszerű alkotás, az 1960-as és 1970-es évek jellegzetes, modern stílusának kiemelkedő helyi emléke, amely korának legmagasabb építészeti színvonalát képviseli.

A győri városatyáknak az épület sorsáról mindenképpen megfelelő szakértelemmel, építészettörténeti tájokozottsággal és a jövő iránti felelősséggel kell dönteni" - közölte Winkler Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Egy-hozzászóló 2013. november 21. 12:02
  „Szerintem ez az épület egy - hála a jó Istennek - lehanyatlott építészeti irányzat semmitmondó épülete. Ez nem az építész vagy az épület hibája, hanem azoké a szép érzékkel meg nem áldott - meg mással sem - egykori politikusoké, akik ezt azt a stílust jónak, szépnek gondolták. Ennek az építészeti stílusnak létrejönnie sem lett volna szabad.”
 • 38. artie75 2013. november 21. 11:43
  „"A Káptalandomb ezer éves épületegyüttesét harmonikusan egészíti ki a vagongyár vendégházának magastetős tömege."

  Aki ezt így le meri írni, az szégyellje magát. Ennyi.”
 • 37. pusztaizoltán 2013. november 21. 11:08
  „Remélem nem bizonyosodik be végképp a demokráciának becézett koravén csecsemőről megint, hogy valójában mi is lenne az igazi, cseppet sem becsületes neve...(!) Remélem, ezúttal a Hazánkat kifosztó, kiárusító kevesekkel szemben valóban a közösség akarata érvényesül, és nem lesz buldózerek martaléka a kultúra kultikus épülete.(!) Tiltakozom a tervezett rombolóhadjárat ellen!!!”
 • 36. jégcsákány 2013. november 20. 16:32
  „A bejelentés egyértelműen igazolja a korábbi beruházásokról közölt kritikát a tájékoztatás hiányosságairól. A szóban forgó hír ravasz bejelentésében ott van a turpisság, hogy a város vezetése már több mint egy éve tudta és ismerte az épület nagyon rossz műszaki állapotát, amit egy akkor elkészített statikai szakvélemény állapított meg. A szerkezet és a tetőfödém kritikus állapotban van. Hogy mit kell vele tenni azt komplex vizsgálat, de elsősorban statikai szakvélemény mondja ki. Ezt a tényt bizony elhallgatták. Ha a bejelentés a műszaki állapotról már akkor napvilágra kerül akkor kritikussá vált volna a Dunapu téri mélygarázs építésének indítása és szükségessége, mert akkor előbb ebben a kérdésben kellett volna dönteni a felújítás vagy a bontás felől. Félő, hogy ebben az esetben a Dunakapu téren szóba sem kerülhetett volna egy mélygarázs létesítése, nem is beszélve a 2 milliárd hitelről, az állami támogatás elmaradásáról és nem utolsó sorban egy európai szintű műemlék eltemetéséről. Most viszont helyzet van. Az épületet meg kell tartani,- fel kell újítani és korszerűsíteni kell bármennyibe is kerül, - ez a közkívánat. A tervezéssel Bodrossy Attila építészt kell megbízni aki részt vett az eredeti tervezésben és méltóképpen tudja a korszerűsítést is megoldani.”
 • 35. pusztaizoltán 2013. november 19. 15:49
  „A P.S.V.M.K., vagyis az "Ifi Ház,
  Győr kulturális életének kultikus helye,
  lebontani több is mint vétek: BŰN!
  Nem igaz, hogy az épület felújítása sok pénzbe kerülne,
  ellenben lebontása és a helyére tervezett mélygarázs építése
  valóban nem kis összeg lenne, nagyságokkal több, mint egy tetőcsere...
  Mint adófizető állampolgár, tiltakozom a tervezett lebontás ellen!!!”
 • 34. pusztaizoltán 2013. november 19. 15:48
  „A P.S.V.M.K., vagyis az "Ifi Ház,
  Győr kulturális életének kultikus helye,
  lebontani több is mint vétek: BŰN!
  Nem igaz, hogy az épület felújítása sok pénzbe kerülne,
  ellenben lebontása és a helyére tervezett mélygarázs építése
  valóban nem kis összeg lenne, nagyságokkal több, mint egy tetőcsere...
  Mint adófizető állampolgár, tiltakozom a tervezett lebontás ellen!!!”
 • 33. bardos 2013. november 19. 11:39
  „27. toto72 2013.11.18. 18:36

  Én meg elárulom neked, hogy pl. a Lord koncerten 600 ember volt, előtte a Magyar Évezredek 7végén megfordultak kb. 300-an. Betlehemes Találkozó, Akusztikus gitár fesztivál, Határon túli magyarok összművészeti fesztiválja, Országos éremgyűjtő találkozó, Győri Fotóklub kiállításai...Ez azért nem néhány ember vagy csoport "lézengése".”
 • 32. vigaszsag 2013. november 18. 23:02
  „Hagyjuk a megépítéskori "szépségét". Jelenleg egy műszakilag lepusztult épület. Felújítás nem (csak) anyagi kérdés.
  Rossz al alap elrendezése és a beépített anyagok is.
  Aki látott már hasonlót szerkezetig visszabontva, annak eszébe sem jut pénzt ölni a felújításába.
  Amikor legutóbb voltam a budin, annak a végtermékének is megvolt a saját stílusa, nem lehetett semmi máshoz hasonlítani, volt múltja, és talán jobban érthető miért lett olyan kinézetre és anyagösszetételre, mint a Freehill által üvegbúrába helyezett "szakemberek" "művészettörténeti" remekművei.”
 • 31. niccolo 2013. november 18. 21:41
  „Nem az a lényeg hogy üres vagy tele van a parkolóház(ak),szép vagy hasznos ami épül, itt az a fontos,hogy minél több maradjon,kerüljön a zsebbe a pénzekből!”
 • 30. Freehill 2013. november 18. 20:26
  „vigaszsag #9 és ATXadmin #16 ("megnézheted az összes történelmi várat kastélyt vagy egyéb valódi építészeti remek művet"):

  Minden kornak megvan a SAJÁT stílusa. Ezeket összehasonlítani annyira lehet, mint Mozartot és a Beatlest. Nem tetszhet mindenkinek minden stílus, de attól még mind része a művészettörténetnek. Attól, hogy valakinek (vagy akár sok mindenkinek) nem tetszik egy stílus, még lehetnek jellegzetes, ezáltal történelmileg értékes darabjai. Ezek az emlékek is hozzátartoznak az építészet és konkrétan Győr történetéhez. Aki ezt nem érti (sőt, még nekiáll becsmérelni a témában jártas szakembereket), saját szegénységi bizonyítványát állítja ki.”
 • 29. pacman33 2013. november 18. 19:20
  „27. toto72 2013.11.18. 18:36

  Ahogyan a többi művházban sem van túl nagy tumultus. Jó sokat ér az a telek. Minek még egy félig üres parkolóház? Vagy szerinted nem azt fognak oda építeni? Ugyanmár.”
 • 28. állampógár 2013. november 18. 18:37
  „Ez nem példaszerű alkotás.Csúnya szocreál semmi más.De ezért még nem kell ledózerolni.Az Árpád tömbben (10m-re?)nem parkolóház épül szintén mostanság?Mert ha az akkor kicsit sűrűn lesznek.És üresen?”
 • 27. toto72 2013. november 18. 18:36
  „pacman33
  Az, hogy sok a plakát, nem jelenti azt, hogy történik is ott valami... elárulom neked, hogy csak lézengés van ott, néhány csoporton kívül, kiknek ott van a találkozója.”
 • 26. VargaP 2013. november 18. 17:43
  „re: 18. DON 2013.11.18. 12:00

  találó a kiegészítés:)) köszönöm”
 • 25. pacman33 2013. november 18. 16:19
  „13. gralaci 2013.11.18. 08:51

  Élet most is van benne. Menj el arra és nézd meg, hogy az ajtó és környéke tele van plakátolva annyi rendezvényt tartanak most is benne. Nekem sem tetszik a jelenlegi állapotában. Viszont fel lehetne szépen újítani kívül és belül. De már kezd vicces lenni ez a garázs mánia a vezetés részéről.”
 • 24. Révfalusi 2013. november 18. 14:27
  „"Kálóczy téri öregek otthona" helyett

  Kálóczy téri Idősek Otthona jobb lenne...”
 • 23. vigaszsag 2013. november 18. 13:55
  „Mélygarázs most is van az ifiház alatt, csak kicsi :-)

  Nem is értem miért vernek neki ekkora port.
  Ha egyszerűen az ifi ház garázsfelújítás, bővítése címén engedélyezik, és végül túl jól sikerül a bővítés, nem marad hely a magán zene órák tartására, senkit nem érdekelt volna.
  Kommunikálni tudni kell...”
 • 22. vigaszsag 2013. november 18. 13:51
  „***14. szilidzsi
  Rómában a Colosseumon és hasonló régi épületeken sajnos van klíma, amiért nálunk az örökségvédelem tarkón lőne.
  Milyen akkor nem volt technikáról megy a rizsa?
  A parlament és a győri városháza régebben épült mint a PSVMK, de az előbbiekben volt hűtés, falfűtés és olyan anyaghasználat, amivel nem rohadt szét 40 év alatt.”
 • 21. Hyppolit 2013. november 18. 12:32
  „A fő problémát abban látom, hogy szándék sincs arra, hogy tele közönségvonzó program-elképzelésekkel több felújítási tervet egymás mellé téve döntsenek a hogyan-továbbról. Tud valaki arról, hogy neves szakembereket felkértek volna arra, hogy egyáltalán döntési-tervet készítsenek a lehetséges megoldásokról költségvetéssel, prognosztizálva egy nyereségi indexet? (Marginális nyereségnek tartom mind a zenei/művészeti/stb.egyéb lehetőségek tárházát is). Még a külső dizájnt is maivá lehet/ne varázsolni. A Révai utcai parkolóház építése szerintem példaértékű volt. Sáros, pocsolyás, zuzalékos parkoló helyére épült egy modern parkolóház. Ne de nem bontottak el semmit!? Az Árkád mögött is ott vannak a hatalmas területek, de nem éppen ezt a szegény, évtizedek alatt annyi-de annyi élményt adó IFI-házat kellene célkeresztbe állítani. Még akkor sem, ha manapság a programszervezők teljes csődöt mondanak...Mindenre van megoldás, csak keresni kell/ene!”
 • 20. árki 2013. november 18. 12:21
  „Szilidzsi: Ez az épület 40 éve is ronda volt, és most is az. Rengeteget jártam ide,és ami szép az szép. Ez nem az. Ha vmi értelmes dolgot találnak ki a helyére, akkor a lebontása nem rombolás hanem előrelépés!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádjavaslat: gyermekeit molesztálta Győrben?

A nyomozás megállapította, hogy az apa huzamosabb időn át bántalmazta a fiát, nevelt lányát és… Tovább olvasom