Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Wiki: megyei kultúrenciklopédia

Jelenleg közel négyszáz szócikk segíti a kutatókat, érdeklődőket abban, hogy a folyamatosan bővülő megyei Wiki segítségével a térség kevésbé ismert személyiségeiről, kultúrkincseiről, természeti értékeiről tudást szerezzenek.
Több mint fél éve elérhető a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár honlapján – a www.kkmk.hu Kisalföldi Tudástár részeként – az a helyi online enciklopédia, amelyet az intézmény győri és csornai munkatársai építenek. A Győr-Moson-Sopron megyei Wiki a „világhírű nagytestvér", az idén tízéves Wikipédia szerkesztési elveire épül, de a szerkesztők a megyei vonatkozásokra, azok közül is a Kisalföld kistelepüléseinek nevezetességeit bemutató szócikkekre helyezik a hangsúlyt. Mennyeiné Várszegi Judit, a megyei könyvtár helyismereti osztályvezetője lapunknak elmondta: a kínálat egyre bővül, jelenleg közel négyszáz szócikket találhatnak az érdeklődők.

– A Wiki a Közösség-Tudás-Könyvtár projekt pályázati támogatásával valósulhatott meg. Elsősorban a megye kevésbé ismert, de jelentős személyiségeit, rejtett kultúrkincseit és természeti értékeit szeretnénk bemutatni – említette az osztályvezető. – Egyelőre kollégáim töltik fel a Wikit, de a jövőben szeretnénk, ha levéltárosok, muzeológusok, helytörténeti kutatók is bekapcsolódnának a munkába. Öröm, hogy a látogatók száma egyre nő, illetve számos visszajelzést kaptunk arról, hogy kutatók, „civil" olvasók egyaránt használják az országosan is ritkának számító helyi szolgáltatást.

Mennyeiné Várszegi Judit, a megyei könyvtár helyismereti osztályvezetője szerint a helyi online enciklopédia és a hagyományos könyvtári szolgáltatás nem jelentenek konkurenciát egymásnak. Fotó: H. Bar
Mennyeiné Várszegi Judit, a megyei könyvtár helyismereti osztályvezetője szerint a helyi online enciklopédia és a hagyományos könyvtári szolgáltatás nem jelentenek konkurenciát egymásnak. Fotó: H. Baranyai Edina


Mennyeiné Várszegi Judit példákat is említett a Wikivel kapcsolatos látogatói visszajelzésekre, köszönetekre. Így például a győri hajdani gyufagyárral foglalkozó helytörténészt a megyei enciklopédia segítette olyan információkhoz, amelyek alapján a könyvtárban folytatta a kutatást. Vagy egy másik esetben egy fiatal olvasta a győri Apolló filmszínházról készült szócikket és annyira megtetszett neki a téma, hogy abból írta szakdolgozatát. Hasonló lelkes észrevételeket kaptak például a fertőbozi gloriettel, a dunai aranymosással vagy Albertkázmérpusztával, Popper Vilma győri íróval kapcsolatban is.

A helyismereti osztály vezetője végül elmondta: már az első félév tapasztalataiból látható, hogy hatékony az átjárás – bár sokan a hagyományos könyvtári szolgáltatás konkurenciáját látták az online-ban – a könyvtár és a Wiki között, vagyis az egyik információi kiegészítik, bővítik a másikét, így mindkettőnek jövője van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okosbuszok: megnéztük, honnan írányítják az autóbuszokat Győrben - Videó!

A Kisalföld Volán diszpécser-központjában megnéztük, milyen új technológiával követik nyomon a járműveket. Az irányítóteremben ülők mindent látnak, ami a forgalomban történik. Tovább olvasom