Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

WIFI-teszt a győri belvárosban: sok netes (siker)élményünk nem akadt

A kisalfold.hu legújabb tesztjét a győri belváros három forgalmas terén, két különböző operációs rendszer bevetésével végeztük.

Mint arról már beszámoltunk, ingyenes, nyilvános wifi-hálózatot építene ki a megyeszékhely frekventáltabb pontjain a győri önkormányzat.

"E program keretében elsőként, próba jelleggel a Barátság Sportpark WIFI szolgáltatása fog megvalósulni, várhatóan még 2011. év folyamán" - olvasható szó szerint a Borkai Zsolt nevével fémjelzett előterjesztésben.

Mindez - többek közt - a város 2014-ig szóló gazdasági programjának tervezetében szerepel; erről az előterjesztésről (is) a március 25-i közgyűlésen döntenek a képviselők.

Teszt három forgalmas belvárosi téren két operációs rendszerrel

Az, hogy az önkormányzat végre kiépít egy normálisan működő WIFI-hálózatot, felettébb időszerűnek tűnik.

Már csak azért is, mert mint legújabb tesztünk során kiderült: jelenleg gyakorlatilag nem beszélhetünk szabadon használható, hivatalos vezeték nélküli hálózati kapcsolatról Győr belvárosában.

Tesztünk során Windows 7 operációs rendszerrel felszerelt laptopot, valamint Android alapú okostelefont használtunk, s három helyszínen (Széchenyi tér, II. János Pál tér, Városháza tér) igyekeztünk nethez jutni.

Elöljáróban leszögezhetjük: próbálkozásainkat sok siker nem koronázta.

Szabadon használható, működő hálózatot elvétve találtunk

A Széchenyi téren 15 hálózatot találtunk, ebből két kávézóé volt nyilvános, de mind Windows 7-tel, mind Androiddal csak az egyik hálózattal sikerült csatlakozni a világhálóra.Hálózatok a Széchenyi térről.
Hálózatok a Széchenyi térről.


A győri színház közelében még ennyi sikerélményünk sem volt: Androiddal 8, Windows 7-tel 15 hálózatot dobtak ki gépeink, de ezek közül egyikkel sem tudtunk netre mászni.Szabad prédák nélkül a győri színháznál.
Szabad prédák nélkül a győri színháznál.


A győri városháza előtt észleltük a legtöbb WIFI-hálózatot - mindkét rendszeren több mint 20-at -, de ezek többsége zárt, azaz jelszó szükséges a csatlakozásukhoz.Hálózatok a győri városházánál.
Hálózatok a győri városházánál.


Győr hivatalos hálózatát egyedül itt találtuk meg, ez a csatorna szabadon használható is (lenne elvileg), de sem Windows 7-tel, sem Androiddal nem tudtunk csatlakozni segítségével az internetre.

Szabadnak szabad `gyor´, de nem szerda délután nem működött sem Windows 7-tel, sem Androiddal.
Szabadnak szabad `gyor´, de nem szerda délután nem működött sem Windows 7-tel, sem Androiddal.


Érdekesség, hogy működő internet kapcsolatot a Városháza téren fél pillanatra egyedül egy Volán távolsági busznak köszönhetően használhattunk, persze amint zöldet kapott a busz, bő tíz másodpercen belül meg is szakadt a kapcsolat.


Győri "WIFI" 2004-ből: egyszer már voltak szép és grandiózus tervek a köztéri internetre

Az előző városvezetés idején, 2004 végén úgy tűnt, komoly esély nyílik arra, hogy a világ egyik vezető számítástechnikai vállalatának, az Intelnek a közreműködésével Győrben gyakorlatilag mindenhol kiépül a köztéri internet.

Nos, a szép és grandiózus tervek - ne feledjük: hét éve a WIFI merőben újdonságnak számított világviszonylatban is - ugyan viszonylag sokáig forogtak a helyi közéletben, ám végül lassan, de biztosan elhaltak.

Olvasóink írták

 • 17. elemér 2011. március 25. 08:01
  „A korlátozás azért van hogy kattints ide minket nézz, maradj itt. Ilyesmi gyakori a streaming media lapokon is. Mutassák hogy van video, de azt korlátozzák és elhalgassák. Videot nem adnak mert az használlja a sávot.”
 • 16. elemér 2011. március 25. 00:57
  „Több ingyenes Wifi van Györben ami müxik, mint bárhol máshol az országban, ha a lakosságot nézzük.”
 • 15. Irwine 2011. március 24. 19:22
  „Én úgy emlékszem, hogy a belvárosban régebben volt ingyen használható wifi, de aztán lekorlátozták, hogy csak bizonyos oldalakat lehessen megnézni vele, mert arról hackeltek :)”
 • 14. elemér 2011. március 24. 16:09
  „Miért kell mindenhol az angol ? Azért, mert anélkül mindenki a sötétben van. Angolul utánanézek, aztán jönnek onnan a kulcsszavak Magyarul. "Barcelona Wifi" Akkor tudom hogy ezt már elöttem angoltudók forditották és megvitatták:

  "Amikor a kapzsiság hülyeséggel társul, Mo.csodákra képes."

  Valóban nincs lényeges lemaradás a mobil net-n. Mo.-n Györ élenjáró. Mikrocelllát az amik találták fel és az ujdonság, olyan mint az ami tégla. Aki olyant akar, az nekem küldjön 1 rugót dollárban paypal, foglalónak.”
 • 13. majkani 2011. március 24. 15:38
  „Kicsit megint lemaradt kedves városunk! Már ma is kevesen akarnak az utcán wifizni, de holnap már mindenki mobilnetet használ. Akkor meg minek az egész?”
 • 12. oPTiKa 2011. március 24. 12:02
  „Hehe, egyetértek Elemérrel :-) (Bár nem értem, mi a nyavajának kell mindenhova belekeverni az angolt... Régebben a latinnal próbálkoztak, mint világnyelv. Ugyanolyan korlátolt nyelv, mint az angol, ki is halt pár száz év alatt :) )

  Más: A jelenlegi törvényi szabályzás mellett elméletileg hülye aki nyilvános, korlátlan és anonym internetelérést biztosít. Ugyanis az ilyent remekül lehet törvénybe ütközö dolgokra használni. Az üzemeltetö keményen megütheti miatta a bokáját...”
 • 11. Agent 2011. március 24. 10:35
  „10, leginkább az, már ahol tud 3G-re csatlakozik, az némileg gyorsabb. Végülis híreket olvasni, maileket letölteni elég.”
 • 10. Oscar 2011. március 24. 09:58
  „Agent!
  Akkor csak paraszt vakítás?”
 • 9. Agent 2011. március 24. 09:53
  „6, a buszon csak az a szívás, hogy hiába széles a sáv, a busz routere általában csak gprs-en keresztül kapcsolódik a netre, aminek a sávszélessége igencsak gyatra (tehát az 1 collos kifolyócsőre hiába szerelsz 5 collos toldalékot, nem jön több víz:):)”
 • 8. elemér 2011. március 24. 09:13
  „"Szabadon használható, működő hálózatot elvétve találtunk."

  Ez jó vicc, mert ez igy van a nagyvilágban is, ide csak minimum angol tudás kell. Barcelona volt az elsö város az unioban ahol ilyen Wifi hálózat müxik. Manapság még mindig hotspot-ot használlnak a Wifi-re és kattintanak a listára. Valóban amit akarnak az lehetséges, mert van Széchenyi terv. Amikor a kapzsiság hülyeséggel társul, Mo.csodákra képes.

  Modern Wifi hálózatnál a mikrocelllák a menök. Mo.-n viszont ez bajossan megy, magyar szolgáltatóknak ugyanis minden egyes rádiós adó-vevő után plusz frekvenciadíjat kell fizetniük, így tehát jobban járnak, ha a ronda nagy adótornyokra koncentrálnak a decentralizált, modern hálózati megoldások helyett.”
 • 7. Gab2000 2011. március 24. 09:01
  „Győr Plazaban meg ezerrel nyomom az ingyenes Wifit a Vidanet jóvoltából, egy Plaza meg tudja oldani a város meg csak nyekereg rajta röhej évek óta.”
 • 6. Oscar 2011. március 24. 07:53
  „Ülj távolsági autóbuszra,ott is működik a Wi-Fi. Ja arra azért figyelj a busz győri legyen,a KV Zrt többi buszán ilyen nincs.”
 • 5. fióka 2011. március 24. 07:49
  „hogy ezen miért is nem csidálkozom ,de szegényeknek abból a pár száz millából csak ez futja”
 • 4. Kftimi 2011. március 24. 07:19
  „1., jártál már máshol? Pl BP-en is igyenes a wifi, de le van korlátozva a használata budapesti oldalakra, mint pl rendezvények, múzeumok, hotelek, stb...

  győrben is gondolom ilyen lesz, nem böngészésre lesz, hanem Győrön belüli dolgokra lesz használható, főleg turisták veszik majd hasnzát”
 • 3. igazmondó 2011. március 24. 07:16
  „dehogynem, lesz ingyenes wifi, de anyira lekorlátozva, hogy a borkai zsolt köszöntőjén kívül más oldalak nem nagyon fognak bejönni. Na jó, max még pár önkormányzati cég oldala. Szórakozásról, letöltésről, pornóról ne álmodjon senki.”
 • 2. poltergeist84 2011. március 24. 07:08
  „Nightfall... :) Most az egyszer a pesszimista oldalra állok: így van, ez valószínű... :) Ahhoz még harmincezer év innováció kéne... ;-)”
 • 1. nightfall 2011. március 24. 05:41
  „Magyarországon ingyen a kutya se... !
  Hogy lenne már akármi is ingyenes, vagy ha ingyenes akkor jól meg kell adóztatni !
  SOHA, ismétlem SOHA nem lesz semmilyen ingyenes wifi !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépe György nyolcvanéves!

Dr. Szépe György nyelvészprofesszor 80. születésnapjának tiszteletére gyűltek szerdán össze a… Tovább olvasom