Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

WC-s pihenőhelyek, kerékpártárolók helyett szétlopják a bakonygyiróti állomást - videó, fotók

A 2000-es évek közepén felmerült, hogyan lehetne kulturáltan hasznosítani az elhagyott bakonyi vasútállomásokat. Anno a MÁV nem kínált előnyös bérletszerződéseket, most újra terítékre kerül a kérdés.

2010-ig háromszor akarták bezárni a Győr-Veszprém közötti vasúti pályaszakaszt, s ezzel megszüntetni hazánk egyik legszebb, ipartörténetileg és turisztikailag is jelentős értékű vasútvonalát.

A vadregényes tájakon, 115 éves viadukton átvezető vasútvonal Veszprém és Bakonyszentlászló közötti szakaszát 2011-ben hosszas lobbizás után sikerült műemlékké nyilvánítani.

Mi lesz a bakonyi állomások sorsa?

Jelenállás szerint a Győr-Veszprém közötti vasúti közlekedés megmenekült - sőt, a jövőben egyes szakaszokon gyorsulhat a vonat sebessége -; az első állítás kevésbé igaz a bakonyi vonal mentén álló vasútállomásokra.

"2004-ben érkezett a rossz hír először, hogy meg akarják szüntetni a bakonyi vasutat, de pár hónap alatt több mint 14 ezer támogatói aláírás gyűlt össze.

Amikor 2006-ban újra terítékre került a vonal halálra ítélése, úgy gondoltam, hogy hosszútávon csak abban az esetben maradhat fenn az ország az egyik legszebb vasúti szakasza, ha nem csupán az utasok igényeihez igazított menetrendet tesznek le az asztalra, de a szolgáltatás egészét sikerül fejleszteni" – kezdte a kisalfold.hu-nak Kancsal Károly, Bakonyszentlászló volt jegyzője, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség alelnöke.


Videó: Cseh Róbert


Mosdóval, illemhellyel felszerelt pihenőket, kerékpáros tárolókat képzelnek el az elhagyatottan álló épületekbe

"A bakonyszentlászlói körjegyzőséggel közösen azon kezdtünk el dolgozni, hogy a Cuha-völgyhöz közeli állomások (Bakonygyirót, Vinye és a bakonyszentlászlói állomás melléképülete) önkormányzati kezelésbe kerüljenek, s mind a helyi emberek, mind a kirándulók számára hasznos funkciókat töltsenek be.

Elképzeléseink szerint szerettünk volna kulturált, mosdóval, illemhellyel felszerelt pihenőket, kerékpáros tárolókat létrehozni, kávé- és üdítőautomatákat, valamint információs pontokat és állandó kiállításokat elhelyezni az akkor még kevésbé lerobbant állagú épületekbe.

Noha arra is ígéretet tettünk, hogy az egykori állomások környékét az önkormányzatok folyamatosan rendben tartanánk, a MÁV többszöri megkeresés után meglehetősen előnytelen bérleti feltételeket tartalmazó szerződést ajánlott" – folytatta Kancsal Károly.


Fotók: Cseh Róbert.


Nem tettek le a terv megvalósításáról


Az ötlet a 2000-es évek közepén merült fel, azóta sok előrelépés nem történt az ügyben, sőt, a vinyei állomást lebontották, míg a bakonygyirótit el kezdték szétlopni.

"Bár napjainkban a bakonygyiróti állomás közel nincs olyan állapotban, mint volt 6-7 éve, nem tettünk le a terv megvalósításáról. A faépítésű bakonyszentlászlói melléképületet vétek volna lebontani; bármelyik történelmi filmben jól átadná a 19. század végének korhangulatát.

Úgy érezzük, most a MÁV részéről is nagyobb a hajlandóság, hogy az elhagyott állomások önkormányzati kezelésbe kerüljenek.

Várhatóan január végén ülünk le tárgyalni a szóban forgó ügyben a MÁV munkatársaival. Személy szerint bízom benne, hogy ezúttal az állami vasúttársaság sokkal kedvezőbb feltételekkel adná használatba az épületeket, mint néhány évvel korábban" – zárta szavait Kancsal Károly.


Galéria kép

Olvasóink írták

 • 13. ombi 2013. január 15. 10:44
  „Aghal:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_szemetszedeshez_engedely_kell/2205969/
  A 2011-es cikk szerint nem vihetek a szelektívbe egy hentergő flakont az útról, mert ahhoz engedélyt kell kérnem?
  A visszásságok ellenére elismerésem a segítőkész embereknek, jó volna, ha a vízfejű felsőbb szervek nem szegnék senki kedvét!”
 • 12. aghla 2013. január 11. 06:45
  „gig-big:
  Ez óriási!
  Kár hogy csak valami/valaki ellen tudunk így összefogni és valószínűleg nem teljesen civil (politikamentes) a kezdeményezés. Akkor is követendő, terjeszteni kell a közösségi oldalakon is .

  Ha Győr területén egy szemetes belvárosi erdős részt hajlandó vagyok 1x 8h-án át takarítani azt hol jelezheztem?
  Vajon kitesznek a kedvemért egy konténert ingyen?”
 • 11. Goldmund 2013. január 10. 15:44
  „7. dpista 2013.01.10. 13:59
  "GYSEV nem vette meg. Nem is vehetné. Nem vesz senki vasútvonalakat."

  Akkor az üzemeltetését vette meg vagy vette át, mit tudom én, mi a pontos jogi kifejezés erre.
  Az mindenesetre tény, hogy amióta a Kőszeg-Szombathely vonalon GySEV vonatok járnak, azóta jobb minőségű szolgáltatás van és nőtt az utasforgalom. Ha a növekvő üzemanyag-árak miatt autóból átülnének az emberek vonatra, akkor szerte az országban más vasútvonalakon is be kellett volna következnie a növekedésnek. Én ilyenről nem tudok.

  Félreértés ne essék: nem a mozdonyvezetőket, kalauzokat, állomásfőnököket stb. hibáztatom ezekért a dolgokért, hanem azokat a felső vezetőket, akik a stratégiai döntéseket meghozzák. Azok pedig igenis vastagon politikailag érzékeny állások. Ezért gondolom azt, amit leírtam.”
 • 10. Oreg35 2013. január 10. 15:43
  „Az is a MÁV bűne, hogy hagyják szétlopni az állomásokat! Ha egy önkormányzat hasznosítani akarja, miért nem hagyják?”
 • 9. gig-big 2013. január 10. 15:42
  „Jó példa Felvidékről:
  http://ujszo.com/online/kozelet/2012/06/18/gerillafelujitas-a-vasutallomason
  Mi meg odasz..runk.”
 • 8. oPTiKa 2013. január 10. 14:28
  „Na, a címet újra el kéne olvasni. Ennek így sincs sok értelme. Kik lopják szét az állomást a kerékpártárolók helyett? Az ugye világos, hogy nem a vécés pihenök...”
 • 7. dpista 2013. január 10. 13:59
  „Mert mindig csak a MÁV! NFM? KTI (RKI)? Ezek a rövidítések mondanak valamit? Nem? Akkor először ezeknek kéne utána nézni.

  "a lepusztuló állomásokat ahelyett, hogy INGYEN odaadnák annak, aki vállalja a fenntartását, még előnytelen feltételeket akarnak szabni."
  Egyedül ez igaz.

  MÁV nem akarta a kőszegi vonalat bezárni.
  GYSEV nem vette meg. Nem is vehetné. Nem vesz senki vasútvonalakat.
  Ez a növekedés inkább betudható részben a növekvő üzemanyagáraknak, ahogy az összes többi vasútvonalon az országban.
  A pályát nem a GYSEV újította fel hanem a MÁV. (Inkább csak kalapálták.)
  GYSEV nem vett új vonatokat. Az ott futó motorkocsik használtak, 91-93 között gyártották őket Jenbachban. Az ÖBB-nek nem kellettek már az ottani vonalbezárások miatt.
  Kőszeg-Zalalövő vonalat sem vették meg. Nagy gazban áll, a cserjék benőtték. Semmi sem közlekedhet a vonalon. Pénz nincs a felújításra.
  Poén az nincsen.

  Sajnos a GYSEV már kezd "elmávosodni".”
 • 6. Goldmund 2013. január 10. 11:35
  „A MÁV vezetői politikai megrendelésre akarják szétzülleszteni a vasúti közlekedést. Erre csak egyetlen okot tudok elképzelni: hogy bagóért a haveroknak privatizálhassák.
  Nyilván ezért akarják immár 8 éve folyamatosan bezárni az ország legszebb vasútvonalát, ahol napsütéses tavaszi és őszi szombat reggeleken a vonaton hering módjára zsúfolódnak az utasok. Nyilván ezzel függ össze az is, hogy a lepusztuló állomásokat ahelyett, hogy INGYEN odaadnák annak, aki vállalja a fenntartását, még előnytelen feltételeket akarnak szabni.

  Hasonló eset: a Szombahtely-Kőszeg közötti vonalat is be akarta zárni a MÁV, mire jött a GySEV és megvette. A GySEV felújította a pályát, új vonatokat vetett be és alaposan megnőtt azok száma, akik vonattal járnak munkába/iskolába Kőszegről (ill. a közbeeső falvakból) Szombathelyre. Ugyanígy a GySEV megvétele mentette meg a bezárástól a Körmend-Zalalövő közti vasútat.
  Ja és a poén az, hogy a MÁV alig akarta eladni ezeket a bezárásra ítélt vonalakat!

  Én csak abban bízom, hogy a GySEV tovább terjeszkedik és talán előbb-utóbbb a Győr-Veszprém vonal is a kezükben lesz. Azt kéne még kibekkelni a vasúti közlekedést ellenző MÁV-vezetőkkel és politikusokkal szemben.”
 • 5. Oreg35 2013. január 10. 09:20
  „Ki tárolja egy ilyen elhagyott helyen a kerékpárját? De még egy kirándulás alkalmával se hagynám ott őrizetlenül! Ez egy agyrém a mai világban!”
 • 4. oPTiKa 2013. január 10. 08:00
  „Mondjuk mindegy, ha kerékpártárolót írtak volna, akkor sem lenne értelme a mondatnak...”
 • 3. bugyortudor 2013. január 10. 07:35
  „Nem csak bicikli kereket, mindenfélét lehet benne párolni!”
 • 2. Loich 2013. január 10. 04:25
  „Milyen az a kerékpároló? Bicikli kerekeket lehet benne párolni ? :D :D”
 • 1. BrunoM 2013. január 10. 00:43
  „kerékpártároló...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 éves lány halt meg szén-monoxid-mérgezésben Győrben

Egy 19 éves lány halt meg szerda este a Kálvária utcában Győrben. A mentők közel háromnegyed óráig… Tovább olvasom