Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Wakachuka - újratöltve a győri banda

Új lemeze apropójából beszélgettünk a győri együttessel.

2008 nyarán beszélgettünk először az együttessel, akkor a Randevú című kislemez kapcsán.

A banda tagjai: Hoffer Péter - basszusgitár, Pálffy Károly - szaxofon, Szilágyi Balázs - gitár/ének, Vérti Krisztián - dob.

Mindannyiuk nevében Szilágyi Balázs válaszolt kérdéseinkre.

- Azóta eltelt majd’ két év, megszületett a nagylemez. Hogyan jutott el a csapat idáig?

- A kislemez után a "Kell ez a levegő" című nagylemez a zenekar fejlődésének természetes következménye volt. A Randevú kivonatként szolgált arról, hogy a zenekar merre halad zeneileg, kellett, hogy komolyan vegyenek minket.


Csuka, csuka, Wakachuka.
Csuka, csuka, Wakachuka.


Azt a kislemezt az 5. koncertünk után kezdtük el rögzíteni. Megmutathattuk, mit tudunk, és egyben ki is próbálhattuk, működnek-e a dalok a stúdióban. A nagylemeznek már sokkal összeszokottabban álltunk neki. Az akartuk, hogy a lehető legkevesebb kompromisszummal készüljön. A megvalósításban nagy segítségünkre volt Jörg Tibor hangmérnök barátunk, akinél mindkét lemezt felvettük.

- Beszéljünk egy kicsit a nagylemezről, hiszen ez a mostani interjú apropója. Milyen a zenei anyaga?

- A 15 dalból nincs 2 egyforma. Van rockos, bossanovás, swing-es, blues-os, jazz-es szám, és még sok finom árnyalat, a jól megírt szólamoktól az improvizatív szólókig, de ezek mégsem ütik egymást, mert egy mára letisztult megszólalás (hangzás) foglalja szerves egészbe. Ez a kettősség az egyik jellegzetessége az albumnak. Emellett vendégzenészek is hozzájárultak az album színesítéséhez.

Szerintünk rendkívül részlet gazdagok lettek a dalok, ami fejhallgatóval hallgatva jön ki igazán. Szeretjük úgy, ahogy van, mégis biztosak vagyunk abban, hogy a következő lemezünk – amihez a dalok egy része már most megvan – egészen más lesz.

- Az a honlapon is olvasható, hogy sokat koncertezik a Wakachuka. A közönséggel való találkozások, a színpadon szerzett tapasztaltak ihlették a nagylemez dalait, vagy egészen más élményekből születtek?

- Sikeres koncertek adhatnak inspirációt, de a dalokat egy sor teljesen más, hétköznapi dolog ihlette. Nagyjából olyan témák, amik mindenkit foglalkoztatnak: emberi kapcsolatok, érzelmek, érzések, tapasztalatok, győzelmek, vereségek, miértek, zajok, csendek, és még hosszasan sorolhatnám. Lehet, hogy már számtalan dal született ezekben a témákban, de olyan ez, mint mikor egy csomó ember néz egy hatalmas festményt, és abból adódóan, hogy ki hol áll, és milyen attitűddel rendelkezik, más-más részlet fogja meg.
- Sokat hallani arról, milyen nehéz ma a könnyűzenei piacon boldogulni. Megéri egyáltalán zenei anyagot CD formájában a közönség elé vinni akkor, amikor mindenki az internetről próbálja ingyenesen „megszerezni" a számára kedves zenei csemegét?

- Szerintem, kellő kiadói támogatottság, hatékony promóció nélkül nem éri meg egy kvázi ismeretlen zenekarnak lemezt kiadni, de mi sose arról voltunk híresek, hogy azt nézzük, mi az, ami megéri és mi az, ami nem. Jó lenne, ha előbb-utóbb a stúdió- és kiadási költségek megtérülnének, de ha az ingyenes letöltéseknek köszönhetően több emberhez jutnak el a dalaink, már megérte.

- Volt segítsége az együttesnek a CD kiadásában? Egyáltalán hogyan jutottak el például a Tom-Tom Stúdióig, és milyen volt az együttműködés Dorozsmai Péterrel?

- Szponzorunk nem volt, azt a pénzt forgattuk vissza, amit összemuzsikáltunk. Amikor végeztünk a felvételekkel és a keveréssel a győri Alsó Sas Stúdióban, úgy éreztük, hogy kell egy „friss fül", aki elfogultság nélkül hallgatja a dalokat.

Írtunk a Tom-Tom Stúdiónak, és Dorozsmai Péter írt vissza. Első körben, grátisz "maszterelte" az egyik számunkat. Nagyon tetszett a végeredmény, így hát odavittük a többit is.

A stúdiómunka rendkívül közvetlen hangulatban zajlott, és a lemezfelvétel első napjától számítva – napra pontosan – 9 hónap múlva kezünkben a kész lemezzel tértünk haza.

- Milyen koncertek várhatóak a közeljövőben? Hiszen gondolom, hogy most mindenekelőtt az új zenei anyagot szeretnétek megismertetni a közönséggel.

- Megyünk Budapestre többször is, Szentendrére, Kissomlyóra, Balatonfüredre, és van még jó pár helyszín szervezés alatt. Természetesen a "levegőé" a főszerep, de azért játszunk 1-2 új dalt is, ami előrevetíti már a következő albumot.

Aki szeretné a dalokat meghallgatni, ismerkedni a zenekarral, megtudni a koncertek helyszínét és időpontját, látogasson el a www.wakachuka.hu weboldalra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája - Fiatal művészek gálája, megnyíló börtönkapuk Győrött

Fiatal táncosok és zenészek mutatkoznak be június 19-én a Múzeumok éjszakáján a győri Városi… Tovább olvasom