Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Vörösiszap: Győrt is kifizethetik

Előbb 240 millió forintról, majd - pontosítva - mintegy százmillió forintról szóltak a hírek azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ennyit biztosít azoknak az egészségügyi intézményeknek, amelyekre többletteher hárult a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátása miatt. Ilyen kórház a győri Petz is.

Cserháti Péter helyettes államtitkár elmondta, az idei ágazati költségvetésben szerepel egy körülbelül 500 millió forintos tétel, amelyet a H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére lehetne fordítani. Az idén azonban eddig nem volt komoly járvány, így a keretből még bőven maradt pénz.

Az egészségügyi államtitkárság számításai szerint a vörösiszap katasztrófa nyomán összességében mintegy százmillió forintos többletköltség keletkezett az egészségügyi ellátásban: ennek mintegy kétharmada az alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásban. Mint ismeretes, az ország több kórházába szállítottak betegeket, így az ajkai Magyar Imre Kórházba, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba, a győri Petz Aladár Megyei Kórházba, a Honvédkórházba, a Péterfy Sándor utcai Kórházba, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházába, illetve egy gyermeket a Heim Pál Kórházba.

A győri égésplasztikai osztályra három sérültet hoztak, közülük a legsúlyosabb állapotú épp egy hete hunyt el: a 71 éves férfi életéért, aki testfelületének több mint kétharmadán égett meg, heroikus küzdelmet vívtak az orvosok. Végig intenzív kezelést kapott, altatták és kétszer műtötték is, de az idős, más betegségekkel is küzdő szervezet végül feladta a küzdelmet.

Továbbra is a győri kórházban kezelik azt a hatvan év körüli devecseri asszonyt viszont, akinek teste 30 százalékban égett meg; több műtéten túl van, amelyeket várhatóan újabbak követnek. Állapota súlyos, de nem életveszélyes. A harmadik sérültet, az ötvenéves férfit már hazaengedték, de őt is Győrben műtötték.

Az intézményeket kompenzálni kell tehát, hiszen többen területen kívülről érkező betegeket láttak el, ami nincs elismerve a finanszírozásukban - tette még hozzá Cserháti Péter. A teljesítménylimiten felüli ellátást azonban jelezniük kell, és ezután jutnak hozzá a többletforráshoz.

Fontos bejelentést is tett a helyettes államtitkár, miszerint az érintett lakosságot és a mentésben résztvevőket szűrni fogják: a máj érintettségét laborral, a légutak állapotát pedig légzésfunkciós vizsgálatokkal, szükség esetén mellkas-röntgennel ellenőrzik, ez utóbbi esetében a nehézfém-mérgezést igyekeznek kiszűrni. Ha valakinél eltérést tapasztalnak, öt évig monitorozzák. A szűrések előkészítése már zajlik, forrás is lesz rá, ígérte Cserháti Péter.

Olvasóink írták

 • 5. fióka 2010. november 16. 09:39
  „mi ez kufárok piaca???ellátod nem látod el van orvos nincs orvos van műszer nincs műszer KABARÉ KATASZTRÓFA ami itt folyik.”
 • 4. bojtár 2010. november 14. 15:49
  „Micsoda gesztus fantasztikus dobják az alamizsnát”
 • 3. Alfonz23 2010. november 13. 12:29
  „Ha a károsult tegyük fel aktívan dolgozott. fizette a TB-t (is), akkor az eset miatt a kórház nem a TB keretein belül gyógyította?”
 • 2. igazszó 2010. november 13. 12:09
  „Csak azt látjuk, hogy segítség nem megy azoknak, akiknek a gyűjtés történt! Szervezkedésre, egyéb költségekre eltünnek! Kérdezzék már meg a károsultakat, milyen, és mennyi segítséget kaptak????? Magára hagyták őket, mert a pénz istene ismét a nagyoknál landolt!?”
 • 1. greenie 2010. november 12. 17:38
  „Gondolom a város az adományként felajánlott szállást is kiszámlázza majd a jóindulat égisze alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi programokkal az egészség-műveltségért

A jövőben akár sms-en vagy a világhálón keresztül bombázhatnak bennünket egészségtudatos… Tovább olvasom