Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Volt révaisok a filmszemlén

Két győri filmet is beválogattak a filmszemlére, az egyiknek a rendezője innen is származik, s büszke rá a Révai-gimnázium.

A másikat szintén a filmalap támogatta, érdekessége, hogy a győri börtönben készült.

Három filmet indított a kedden megnyílt szemlén a megyénkben egyedülálló Győri Filmalap, ebből végül kettő jutott be. Az egyik a győri származású, ma már Budapesten élő Nagypál Orsolya kisjátékfilmje, a Hideg zuhany, amelyet a győri strandon és a csornai Hunyadi-iskola Szilágyi Erzsébet Kollégiumában forgattak. A másik, a Riport szintén rövidfilm, Nagy Dénes műve, és a győri börtön falai között készült. Mint megtudtuk, a benne szereplő színészek mellett még BV-dolgozók is többen statisztáltak hozzá, persze csak szabadidejükben és önként.

Mihály Attila ezredes, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka kérdésünkre elmondta: ˝Szurkolunk a Riport című filmnek és igen kíváncsiak vagyunk rá.˝ A parancsnok elmondta: a forgatáshoz igen körültekintően kellett meghozni a szükséges intézkedéseket, időbe telt az engedélyek beszerzése és annak mérlegelése is, hogy képes-e vállalni ezt egy ilyen speciális intézmény. Az ugyanis alapvető feltétel volt, hogy az épületben zajló mindennapi életet és munkát ne hátráltassa a forgatás, ugyanakkor a helyszíneket biztosítani lehessen a művészek számára. A fogvatartottak az egészből nem vettek észre semmit és a film készítői sem juthattak az ő közelükbe. A helyszín felajánlásáért cserébe a stáb szabadidős programokkal segítette az intézetet, előadást szervezett, s az egyik forgalmazón keresztül népszerű filmeket bocsátott rendelkezésére.

Hideg zuhany: Nagypál Orsolya rendező a szemlére bejutott kisjátékfilmje forgatásán.
Hideg zuhany: Nagypál Orsolya rendező a szemlére bejutott kisjátékfilmje forgatásán.

Bejutott még a Győri Filmalap forgatókönyv-pályázatán szintén díjat nyert alkotás, a Hideg zuhany is. Nagypál Orsolyának egyébként a Paktum című diplomamunkája szintén szemlés lett, de ezt legfeljebb a rendező gyökereire tekintettel titulálhatnánk helyi alkotásnak. Nagypál Orsolya igen érzékeny területet érint, pedig – mint elmondta – saját diákkorát eleveníti fel. A rövidfilmben egy cigány származású diákról van szó, aki a rendszeresen strandoló kollégisták társaságához szegődik és ez felkavarja a kedélyeket. A rendező a Londoni Film Scoolon tanult, amikor ez a forgatókönyv már megszületett, tehát a filmnek nincs köze az elmúlt évet jellemző közhangulathoz, s a cigányok ellen elkövetett gyilkosságokhoz. Véletlen egybeesés, ami a tavaly készült filmet kétségkívül még aktuálisabbá teszi – tette hozzá. A produkció – s ezzel a tíz-húsz perces rövidfilmek költségeiről is képet adunk – 6–7 millióba került.

A rendező 18 évet élt Győrben, s éppúgy a Révaiba járt, mint a most bezsűrizett, Komárom-Esztergom megyei dokumentumfilm rendezője, Kovács Nikoletta. A Győri Filmalap még egy filmet indított, ez nem került be a szemlére. A szabadkai Antal Attila Ó, mily igaz, mily mulandó című alkotásról van szó, melyben a győri színház művészei szerepeltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt tanítási órák

Nyílt tanítási órákat tartott kedden a győri Tulipános iskola pedagógus kara Révfaluban. Tovább olvasom