Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Volt feleségére gyújtotta a lakást

Másodszor is kis híján megölte volt feleségét egy veszprémi férfi. Tóth Gyula ezúttal rá akarta gyújtani a házat a sértettre.

„Vannak az ember életében pillanatok, amikor nem lát kiutat, s minden kilátástalanná válik" – kezdte negyedórás védőbeszédét a kirendelt ügyvéd, s igazat kell neki adni. Ez az érv azonban nem mentség a bíróság előtt, főleg, ha valaki egy tízemeletes lakótömböt veszélyeztet gyilkossági kísérletével.

Az ötvenéves Tóth Gyula 2001-ben már nekiesett volt feleségének, agyba-főbe verte, rúgta, majd a súlyos, életveszélyt okozó testi sértés miatt hét év börtönbüntetést kapott. A rács mögül feltételesen 2006 nyarán szabadult, s három hónap múlva, szeptemberben már ismét az asszony életére tört. A védőbeszéd megértéséhez tartozik, hogy
Tóth Gyula akkor valóban remény nélkül maradt, az asszony ötmillióra perelte, s a lakástartozással együtt 20 millió forintos adósság terhelte az igen kis bérből élő férfi vállát.

Ráadásul szörnyű tette előtt két nappal kirúgták munkahelyéről, egy veszprémi nagyáruházból. Végső elkeseredését valószínűleg az okozta, hogy már nevelt lányát sem tudta elérni, s ezért – talán okkal – a volt feleségét okolta. Ekkor szánta el magát: a szeptemberi éjszakán felosont a panelház ötödik emeletére, s a nő lakásának ajtaján keresztül folttisztító folyadékot juttatott a lakásba, majd öngyújtójával lángba borította a bejáratot. Szerencse, hogy a sértett élettársa ébren volt, s kihívta a tűzoltókat. Így senki nem sérült meg és nem kapott gázmérgezést.

Tóth Gyula nem is vitatta, hogy határozott szándéka volt a gyilkosság, bár az élettársról nem tudott, így az ő életének kockáztatásáért nem kell felelnie. Az azonban igen súlyos minősítő körülmény, hogy egy egész házat tett ki a gáz- és füstmérgezés veszélyének, s bár különösen kegyetlennek tervezett tette csak kísérlet maradt, a maga részéről mindent megtett, hogy volt felesége odavesszen a tűzben.

Dr. Nagy Zoltán tanácsa ezért helybenhagyta a veszprémi döntést, és jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a férfit. Ellentmondásos, hogy Tóth Gyulát valószínűleg éppen a sértett élettársa mentette meg az életfogytiglantól, pusztán azzal, hogy ott volt és telefonált.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatkérést várnak

Rágalmazás az MSZP részéről, "cserébe" felfüggesztett tárgyalások a Fidesz oldaláról - aktuális… Tovább olvasom