Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Voksoltak a megyeváltó települések

Hat bakonyi település – köztük Veszprémvarsány, Bakonygyirót és Románd – megyét váltott. Polgárainak óhaja és kívánsága szerint ezután közigazgatásilag Veszprém helyett megyénkhez tartoznak már.

A tegnapi önkormányzati választáson a helyi elöljáróikról döntöttek. Mindhárom községben izgalmas volt a voksolás.

Veszprémvarsány: öt jelölt
Az 1060 lakosú településen öt polgármesterjelöltből kellett választani. A hét képviselői tisztségre 13 jelölt pályázott. A 70. évéhez közeledő Schmidt Lajosnét fia kísérte el kora reggel a választásra. A hölgy nyugdíjazásáig az idősek napközi otthonában dolgozott. A kérdésre, hogy nehéz volt-e döntenie, azt válaszolta, egyáltalán nem. 
A polgárok Veszprémvarsányban öt polgármesterjelöltre szavazhattak. Schmidt Lajosné azért döntött könnyen, mert ismerte a jelölteket és határozottan tudta, hogy kit szeretne polgármesternek, illetve a képviselői testületbe. A megyeváltásról ugyancsak határozott véleménye volt. Jobb lesz a falunak és az itt élő embereknek. És ezt már nem feltételes mód ban fogalmazta, hanem kijelentő módban.

Bakonygyirót: 153 szavazó
Az aprócska település lakóinak száma egy híján 190. A községbeli alsós gyerekek a romándi, a felsősök pedig a veszprémvarsányi általános iskolába járnak tanulni. Aki dolgozni szeretne, el kell járnia, eddig is így volt és ezután is így lesz. A megkérdezettek mégis határozottan jelentették ki, szerencsésnek tartják a közigazgatási váltást. Deutsch Henrikné nyugdíjas, tejkezelőként kereste a kenyerét. Tanárnő lánya Székesfehérváron dolgozik, fia viszont Győrben talált munkát. Az asszony azt mondja, neki mindegy lenne, kihez is tartozik Bakonygyirót, mégsem mindegy, ha a fia számára ez az előnyösebb. Kahányos Zoltánné a Philips győri gyárában dolgozott és a szülés és gyes után reménykedik, hogy ugyanott folytathatja majd. A fiatalasszony férje ugyancsak Győrben talált munkalehetőséget. Ahogy a többi 153 szavazásra jogosult bakonygyirótinak, neki is két polgármesterjelölt közül kellett választania és az öt képviselői helyre a nyolc jelölt közül.

Románd: ismerős polgármesterek
Noha napsütést ígért a meteorológiai szolgálat tegnapra, esőben indultak az első szavazók a 330 lelket számláló Románd házasságkötő termében berendezett szavazóhelyiségbe. A hosszú utcás község felett a szőlőhegy, a délelőtti órákban még alig volt mozgás a faluban. Bittmann András, egy takaros porta gazdája másfél évtizednél is tovább Győrbe járt dolgozni a valamikori Mezőgépbe. Mestersége lakatos, most elfogadhatóan boldogul otthon állatok tartásából. Nevelt lánya, Berkiné Marton Anikó újságkihordó. Mint elmondta, már több a Kisalföld előfizetője a faluban, mint a Veszprémi Naplóé. Sokan pedig a váltással a megyeváltást várták: már előre jelezték, hogy az új megye, régió napilapjához pártolnak majd át. Romándon tegnap két polgármester közül kellett választani, a régi és a még régebbi között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangsor vakkóstolással

Az üzletemberekből álló bírálóbizottság első alkalommal állította fel a Győri Top 6 elnevezésű… Tovább olvasom