Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Vocational Academy Alapítvány: Kunszigeten működik

Kunsziget - Az egyetlen falu megyénkben Kunsziget, ahol nincs gond az alapítványi tagiskolaként működtetett intézménnyel, pedig eleinte a legnagyobb ellenállás itt fogadta a váltást. Innen nem vonul vissza a Vocational, mert megoldott az oktatás finanszírozása.
Az önkormányzat a kezdetektől anyagi hozzájárulást vállalt

Csak a kunszigeti általános iskola marad továbbra is a Vocational Academy tagiskolája, a többi faluban felbontja az alapítvány az önkormányzatokkal kötött szerződést. Adódik a kérdés, miért más itt a helyzet, mint a többi kistelepülésen, ahol tavaly szeptembertől vette át az oktatási feladatok ellátását a győri „Voki". A rövid válasz szerint azért, mert itt megoldott a finanszírozás.

– Más szerződést kötöttünk az alapítvánnyal az iskola működtetéséről, mint a többi falu: az önkormányzat a kezdetektől anyagi hozzájárulást vállalt, hiszen az addig is világos volt, hogy önmagában az állami normatíva nem elég a költségek fedezéséhez – szögezte le Lendvai Ivánné polgármester és azt is hozzátette: az évi tízmillió forintos támogatással az oktatás feltételeinek biztonságát akarták megteremteni és a tandíjmentességet biztosították.

Ha nem válnak alapítványi tagiskolává, a mostani tanévben mintegy 35 millió forinttal – jóval többel, mint korábban – kellett volna kiegészítenie a központi finanszírozás összegét az önkormányzatnak, ugyanis egyszerre csökkent az állami normatíva és az iskolai gyereklétszám. Ezt hosszú távon nem tudta volna megtenni, legfeljebb más feladatait veszélyeztetve.

Az önkormányzat tanév közben – szerződésmódosítás nyomán – az iskola közüzemi költségeinek fizetését is vállalta, ami éves szinten 2–3 millió forint.

A polgármester magyarázata szerint kimutatás bizonyította: csak így fedezheti az alapítvány az összes kunszigeti költségét, ugyanis a jogszabályok változásából adódóan nem kapott meg olyan plusznormatívákat, amikre számított.

Az önkormányzatnak 17 millió forintot is elő kellett teremtenie a végkielégítésekre. Hogy érthető legyen, fel kell idéznünk: a többi megyénkbeli alapítványi tagintézménnyé váló falusi iskolától eltérően itt a teljes tantestület a távozás mellett döntött. Talán úgy tűnhetett, ez megnehezíti az átállást, de könnyen tudtak új pedagógusokat felvenni, hiszen e szakmában túlkínálat van.

– Hálás vagyok a szülőknek, akik bíztak bennünk, amikor az iskolai feladatok átadásáról döntöttünk. Azóta csak elismerően szóltak az oktatásról. Az új tanárok pedig bekapcsolódtak a falu életébe – mondta el a polgármester, aki úgy véli, náluk nem kerülhet veszélybe az iskola működtetésének jelenlegi formája, mert a falu hosszú távon biztosítani tudja a vállalt anyagi támogatást.

– A pedagógusok fizetése eleinte Kunszigeten is késett néhány napot, de más gondunk nem volt – állítja Endrődy József kunszigeti iskolaigazgató, aki úgy véli, az anyagi hozzájárulás mellett az önkormányzat támogató hozzáállása biztosította a zavartalan iskolai munkát. Azt is előnynek tartja, hogy fiatalok vannak a tantestületben. Úgy véli, az iskolaotthonos forma az egyéni foglalkozásoknak nagyobb teret ad, általa közvetlenebb, bensőségesebb kapcsolat alakult ki pedagógusok és gyerekek között, ami kamatoztatható a tanításban. Az igazgató elmondta: végzőseiket mind abba a középiskolába vették fel, amit első helyen bejelöltek, diákjaik többek közt angolversenyeket nyertek.

Elégedett szülők
„Kicsit tartottam a változástól, de csak jó tapasztalataim vannak nekem és gyermekeimnek is az iskolával kapcsolatban szeptember óta. Az iskolaotthonos rendszer nekünk bevált. A gyerekek szívesen járnak iskolába, ahogy korábban is" – mondta el Rammné Domján Katalin, akinek két gyermeke jár a kunszigeti általánosba. Akárcsak Horváth Attilának, aki szintén elégedett: „Az oktatás minősége megfelelő, az új tanárok jók, akárcsak a régiek voltak. Olvastunk a Vocational gondjairól, de azok a kunszigeti iskolát nem érintették, mi abból nem éreztünk semmit. Szerintem körültekintően döntött az önkormányzat a váltásról."


Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. Mekk Elek 2008. szeptember 19. 22:07
  „Valóban megérdemli a segélyt az, aki a kunszigeti szabadidőközpontba járatja a gyermekét. Hosszútávon a középiskolás is, persze, csak ha ide járt, mert kell a korrepetálásra.
  Kíváncsi leszek a félévi eredményekre, hányan és hányból buknak majd szegények. Remélem a korrepetálás költségeihez újabb segélyeket, folyósítanak majd.”
 • 83. pen 2008. szeptember 19. 21:39
  „Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy Kunsziget Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2008. szeptember 4-én döntött a beiskolázási támogatás 2008. évi fizetéséről.
  Az elmúlt éveknek megfelelően az önkormányzat, a jövedelmi viszonyukra tekintet nélkül beiskolázási támogatásban részesíti azokat a kunszigeti lakóhellyel rendelkező tanulókat, akik a kunszigeti általános iskola tanulói, a középiskolák nappali rendszerű oktatásában részt vevő tanulói, valamint felsőoktatási intézmény nappali rendszerű képzésében részt vevő hallgatói. A támogatás 2008. évi mértéke tanulónként 3500 Ft. A támogatás megállapításának további feltétele, hogy az oktatásban, képzésben részt vevő tanuló, illetve hallgató tanulói, illetve hallgatói jogviszonyát a támogatás kifizetésekor igazolja. A kunszigeti általános iskolába járó tanulóknak a kifizetéshez igazolást nem kell beszerezniük, mert azt az iskola a polgármesteri hivatalnak megküldi. A kifizetés időpontja: 2008. szeptember 29. (hétfő) és 30. (kedd) 900-tól 1500-ig. Amennyiben a támogatást nem közeli hozzátartozó veszi át, kérjük, szíveskedjenek meghatalmazást írni! (Meghatalmazás letölthető ide kattintva, vagy kérhető a polgármesteri hivatalban.)
  A beiskolázási támogatás kifizetésével kapcsolatban Reizingerné Klemm Erika ügyintézőnél lehet érdeklődni (tel.: 552-003).

  Polgármesteri Hivatal

  (2008.09.19. 11:56:00)
  Csak azok az általános iskolai tanulók nem kapnak támogatást akik más általános iskolába járnak!!!!!!!??????
  Egyenjoguság vagy mégsem????????????????????
  Ök a "renitens" nem vokis diákok!!!!”
 • 82. Mekk Elek 2008. augusztus 23. 19:06
  „A helyzet az, hogy a beszámoló utal arra is, hogy a szomszéd falvak gyógypedagógiai és magatartászavaros alanyait is Kunszigetre hozták. Ketten még buknak is. Ez egy VA színvonalú gyermekmegőrző intézetben már erősen gyenge képességekre utal.
  A legjobbak elmentek Győrbe, helyette jöttek az "agyasok" ez aztán jól motiválja a gyerekeket!
  Agyrém, a falu pénzel egy kisegítő iskola színvonalán álló pénznyelő automatát!
  Gratulálok a pénzügyi zseniknek, akik a képviselőtestületben ülnek!”
 • 81. pen 2008. augusztus 22. 21:47
  „Olvasom a Hírmondóban az Igazgató Úr közel másfél oldalas beszámolóját/2008.4. szám/.Hiányolom belőle az évközbeni tanulmányi versenyek eredményeit-kivétel Szalai Ildikó NAGYON SZÉP országos helyezését.Vagy csak egy fecske csinált nyarat?
  Pedig az ilyen eredmények sokasága lenne egy iskolának nagyon jó marketingfogás.Ami rá is férne valjuk be őszintén.A "régi"módi iskolában az évközbeni elért jó eredményekkel egy külön Hírmondót lehetett volna megtölteni.
  Ha már megemlíti,hogy a régi testület néhány tagja támadást indított a suli ellen akkor az ilyen eredmények sokaságával lehetett volna kontrázni.Valahogy olyan hiányérzetem van emiatt.De majd jövőre........!!!!!!!!!?????????”
 • 80. Maximilián 2008. július 30. 14:46
  „Setétségben tapogatózó Elekk!
  Az okfejtés helyes. Pannonhalma mitől város?
  :-)”
 • 79. elekk 2008. július 29. 22:38
  „Akkor rövidesen fel kell készülniük arra a győri középiskoláknak, hogy tömegesen iratkoznak majd ki a tanulóik és mennek át a kunszigeti gimnáziumba. A voki mellett még ma is kitartó rábapordányi szülők gyerekeit is a piros emeletes busszal viszik majd a kunszigeti gimibe.
  "Épül az új óvoda. Indul a gimnázium. Város lesz Kunsziget." Jelen időben. Nincs feltételes mód sem. Épül, indul. Most, azonnal. Ennek egyenes folyománya a várossá nyilvánítás.
  Maximilián remekül ötvözi Douglas Adams, George Orwell és Jacob Grimm irodalmi munkásságát és jelentősségét ezekben a képekben. Csak így tovább, valamilyen díjra csak felterjesztik érte!”
 • 78. pen 2008. július 29. 17:32
  „77.folytatása
  majd felébredtem mert a kezem belelógótt a bilibe!!!!!!!!!!
  Dream,dream sweet dream lá lálá lálá.”
 • 77. Maximilián 2008. július 28. 22:10
  „Irigykék!
  Épül az új óvoda. Indul a gimnázium. Város lesz Kunsziget.
  Röviden ennyi suttyókáim!”
 • 76. Kiss Miska 2008. július 21. 22:58
  „Kedves Pen!
  Győrben a szülők rendesen tejelnek.
  A tagiskolákban, a szülők nem tejeltek.
  Kunszigeten az Önkormányzat tejzik!
  A porondmester a nyakánál kapta el a kunszigeti bölcseket, látható mód ömlik is a tej!
  Maximilián Neked is folyik már a nyálad? Néha öllíts is!”
 • 75. pen 2008. július 21. 21:28
  „Kedves Maximilián
  Ha önállóvá válik akkor sem találom.Help for me,please!!!!!!
  A kunsziget.hu-n az iskola rákeresénél hivatkoznak a voki honlapjára.Ahol ugye nincs a suli.Lehet,hogy a környékről ideözönlö rengeteg iskoláskorú miatt a termál helyén esetleg egy újabb megaNAGY kéttannyelvű oktatási centert fog üzemelni?
  A rengeteg tanuló és azok későbbi MEGAeredményei indokolják majd bizonyosan,hogy egy új honlapot kell/ene/ nyitni.Ha ilyen sok gyerek jön ide még az is előfordulhat,hogy egyirányusítja nagyonnagy az Öttevény és Kunsziget közötti utat?Reggel csak Öttevényről Kunszigetre délután pedig fordítva nehogy olyan dugó alakuljon ki mint Budapesten a csúcsforgalomban.Lehet,hogy nekem is EGÉR út után kell néznem?
  Ha Győrben a 4 gyermek szülei által fizetett havi tandíj eltartja a vokit akkor miért bukott a mutatvány a tagiskoláknál?Csak nem kiderült,hogy bohóc a porondmester?”
 • 74. Maximilián 2008. július 21. 20:51
  „Kedves Pen!
  Megnéztem a neten, és nem találtam a tagiskolákat, ennek szerintem az az oka, hogy Kunsziget nem tagiskola lesz, hanem önállóvá válik!
  Mit képzeltek, aki normális az a környékről mind idehozza Kunszigetre a gyerekét. Öttevény, Abda, Dunaszeg, Mosonszentmiklós, Dunaszentpál, Ladamér egyik iskola sem tud annyit nyújtani, mint a MI iskolánk. Aki Győrbe íratták a gyereküket, azok tudják, hogy mit veszítettek? Borzalom! Ott a legjobb a Vocational Academy, aztán jön Kunsziget. Aki ezt nem képes fölfogni, az iratkozzon be a győri VA iskolába, mert ott a gyermek érték. Négy gyermeket olyan magas színvonalon lehet oktatni, hogy év végén már ötödikesek lehetnének! Sajnállak Pen, és téged is te hülye Kiss Miska!”
 • 73. Kiss Miska 2008. július 20. 21:30
  „Nagy siker például, hogy 4 azaz négy gyermek iratkozott be a győri központba!
  Tessék megnézni Foxi Maxi!
  http://www.vocational.hu/index.php?id=828”
 • 72. pen 2008. július 20. 15:23
  „Tisztelt Maximilián
  Hol is van az a sok siker!Beszereztem egy nagyítót de ezzel sem nagyon találom!
  Melyik oldalon tudom realizálni?Csak nem egy angolnyelvün?
  Már a vokis honlapról is levették a tagiskolákat!”
 • 71. Maximilián 2008. július 20. 09:54
  „Fáj a sok siker mi Misi? Nem csodálom. Mióta a falu létezik még nem beszéltek annyit angolul, mint az elmúlt évben. A két tannyelvűség azért is fontos, mert a fürdőben angol vendégek lesznek. Kezd beindulni már az ingatlanok felvásárlása is. Aki jó helyre akarja tenni a pénzét, az a fürdőbe fektessen. Ezt tette a bölcs önkormányzat is, ezért nem maradt pénz az iskolára, de most ez is direkt jó, mert angol iskola van a faluban. Egyedül Magyarországon!”
 • 70. Kiss Miska 2008. július 18. 16:30
  „Most már újra időszerű lenne egy a VA kunszigeti tagiskoláját méltató cikk megjelenése a KISALFÖLD című lapban. Remélem, hogy azt is Rimányi Zita fogja írni. A polgármester asszony ott részletesen beszámolhatna az energiaár letöréséről is. A Gyurcsányék is tanulhatnának tőle.
  Sudár Ágnes professzor úrhölgy is megszólalhatna újra. Nagyképű és ostoba soraiért, mely még mindig sok egykori tanárnak nagyon fáj, a laptulajdonosék országában (Egyesült Királyság) simán kirúgták volna!”
 • 69. i-GAZSÁG 2008. július 06. 17:36
  „Csoda Magyarországon!
  Az ország egyetlen települése Bezzegfalva, ahol az utóbbi egy évben több, mint 50 %-kal csökkentek a közüzemi díjak!
  A 2007.06.27-én megjelent cikkben a falu első embere szerint 7 MILLIÓ Ft az iskola éves közüzemi díja, amit az akkori szerződés szerint bigottó cége vállalt fizetni. Minő nagyvonalúság!!! A szerződésszegést/nemfizetést/, majd szerződésmódosítást követően a 2008. 05.23-i cikk szerint csak 2-3 MILLIÓ Ft ez az összeg.Most akkor hogy is van ez? Ez az az óriáskígyó, amely a fejétől a farkáig 7 m., a farkától a fejéig 2-3 m, összesen 12 m???
  Vagy ez is csak egy nagyasszonyunk hm..ferdítései közül??”
 • 68. pen 2008. július 06. 14:28
  „Szerintem aki szégyent hoz a falura nem az aki ír róla hanem aki valóban részegen "alkot".Egy tisztviselőnek tudni kell/kellene/viselkedni.Az nem baj,hogy berugik csak akkor miért képviselő!”
 • 67. Maximilián 2008. július 06. 11:32
  „Kedves Kiss Mihály!
  Szégyelld már el a ronda pofád. Nem elég, hogy szégyent hoztok a falunkra azzal, hogy nem fogadjátok el a Polgármester asszony egyszemélyi hatalmát, még a részegséget is kibeszélitek. Normális ember legalább szégyenli, hogy így viselkednek a képviselők Kunszigeten, Te pedig leírod ide, hogy a szomszéd falu rajtunk röhögjön?
  Remélem, hogy elérkezik az az idő, amikor Ti is belátjátok, hogy itt mindent a Marika néni dönt el. Aki nem bírja a felelősséget az pedig fogja magát és berugik. Sajnos néhányan nehezen tűrik a stresszt és sűrűn, nagyon sűrűn berugiknak, de hát ez a férfiakra jellemző besz@riság következménye. Bezzeg a Polgármester asszony mindent bír!”
 • 66. Kiss Miska 2008. július 05. 22:34
  „"Endrődy József kunszigeti iskolaigazgató, aki úgy véli, az anyagi hozzájárulás mellett az önkormányzat támogató hozzáállása biztosította a zavartalan iskolai munkát."
  Mit támogattak? A falat? Esetleg egymást?
  Kunszigeten, ahol tökrészegen jelenik meg valaki a nyilvános közgyűlésen a képviselők közül, ott van gyakorlat a támogatásban!
  A hozzáállás az mit jelent?
  Zavartalan iskolai munka?
  Nem harangoznak délben? Mi zavarta volna a munkát azon kívül, hogy délben szól a harang?”
 • 65. Maximilián 2008. július 03. 21:28
  „Kedves Rózsa 36!
  A hozzászólás moderálva!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klubok között élen a sokoropatka.kisalfold.hu

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld Online nemrégiben megalakult internetes közösségi hálózatában… Tovább olvasom