Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Vocational-iskolák veszélyben

Győr-Moson-Sopron - Újkéren és Sopronkövesden önkormányzati támogatás nélkül működésképtelenné válhatnak a Vocational Academy alapítvány által működtetett iskolák. A településeknek havonta közel kétmillió forintot kellene biztosítaniuk. Írásunkban a rábaközi és a kunszigeti helyzetről is szólunk.
Veszélybe került az újkéri és a sopronkövesdi alapítványi általános iskola. A tanárok csak a decemberi fizetésük harmadát kapták meg, azóta várnak a munkabérükre. Az intézmények hiánya is folyamatosan nő, Sopronkövesden havonta másfél millió, Újkéren pedig több mint kétmillió forint hiányzik a költségvetésükből.

A működtető Vocational Academy ezért az önkormányzatokhoz fordult: járuljanak hozzá a kiadásaikhoz, különben előfordulhat, hogy tanév közben be kell szüntetniük az oktatást.

A falvaknak hosszú távon nincs pénzük a hozzájárulásra.
A probléma egyik forrása lehet, hogy a Sopron–Fertőd kistérségi tanácsa február 11-i ülésén nem járult hozzá, hogy az állami kiegészítő támogatást megkapja az alapítvány. Információink szerint azért, mert a Vocational Academy decemberben adta be kérelmét, miközben a tanév már szeptemberben elkezdődött. Továbbá a szerződéstervezetben az szerepelt, hogy 2016-ig tervezik alapítványi formában működtetni az oktatást. A tanács álláspontja szerint viszont az intézményeket inkább államilag szervezett formában kell fenntartani. Ezért hozták meg az elutasító határozatot.

Tóth István és az első osztályos Tóth Veronika bíznak abban, hogy sikerül megnyugtatóan rendezni az újkéri iskola sorsát. Fotó: Magasi Dávid

Az újkéri és a sopronkövesdi szülők bizonytalanok. Két hét múlva véget ér a beiratkozás, el kell dönteniük, továbbra is helyben járassák iskolába a gyerekeket vagy más településen. A megkérdezettek szerint ősszel még jó ötletnek tűnt az alapítványi iskola, ugyanis gyermeklétszámtól függetlenül garantálták a helyben oktatást. Ígéretek hangzottak el a fejlesztésre is, határozott jövőképet mutatva. Alig fél év múltán viszont már a fenntartás is veszélybe került. Többen már elvinnék máshová a gyereket, de év közben senkit sem fogadnak szívesen.

Újkér: Miből?

– Éves szinten mintegy huszonötmillió forinttal kellene az önkormányzatnak kisegítenie az alapítványt – mondta el Hettlinger Károly, Újkér polgármestere. – Kérdezem: miből? Nekünk ennyi pénzünk nincs. Tavaly éppen azért írtuk alá a szerződést, hogy az alapítvány működtesse az iskolát. Most már látjuk, nekünk is be kell szállnunk. Azt, hogy ezt miként tehetjük meg, még nem tudjuk. A hozzájárulásunkból kellene kifizetni a fenntartás költségeinek egy részét és a pedagógusok bérét.

Megkerestük a Vocational Academy alapítóját, Nagy Ottót is. A vezető megjegyezte, céljuk, hogy minden iskolájukban biztosítsák az oktatást.
– A törvényi szabályozás változása miatt az állami kiegészítő normatívához csak a kistérségi társulás nyilatkozata birtokában juthatnánk hozzá. Ezt azonban néhány településen az ellenérdekeltség miatt nem adták meg, inkább a közeli állami iskolákat részesítik előnyben – fogalmazott Nagy Ottó

– Remélem, hosszú távon megváltozik a hozzáállás, rövid távon azonban megoldást kell találnunk. Újkéren látok esélyt arra, hogy megkapjuk a hiányzó összeget az önkormányzattól. Sopronkövesden más a helyzet. Előfordulhat, hogy már ebben a félévben egy másik tagiskolánkba, például Újkérre kell átjárniuk az itt tanulóknak. Az oktatást ugyanis nem kizárólag helyben, hanem átmenetileg bármelyik tagintézményünkben is biztosíthatjuk. A beíratással kapcsolatban  a települések polgármestereivel várhatóan májusban újra tárgyalunk. Ekkor dől el, hogy szeptembertől mely falvakban tudjuk tovább működtetni az intézményeket.

Rábaközi helyzet

Cirákon a helyi költségvetésből fedezik a pedagógusok bérét (Kisalföld, 2008. február 15.) és az iskolaépület közüzemi díjait. A vitnyédi önkormányzat is kifizeti a közüzemi díjakat, azt még nem tudják, hogy ez mekkora összeget visz el. A polgármester február elején adott nyilatkozata szerint a ráfordítás vélhetően nem haladja meg a havi egymillió forintot. A tanítók bérének kifizetését Vitnyéd nem vállalta. A közüzemi díjakat fizeti Osli önkormányzata is. Információink szerint ez a költségvetésből havi négy-ötszázezer forintot visz el. A vági alapítványi iskola működtetésére egyelőre nem kért pénzt a Vocational Academy, a polgármester szerint eddig nem is volt szó hozzájárulásról.

Sopronkövesd kivár

Egyházi István, Sopronkövesd polgármestere szűkszavúan nyilatkozott. – Várjuk meg, mi történik Újkéren. Az biztos, hogy át kell gondolnunk a jövőnket, mert ami most van, az nem tartható. A település érdekeit szem előtt tartva a képviselő-testület dönt majd a folytatásról.

Kunsziget inkább fizet

Lendvai Ivánné,  Kunsziget polgármestere elmondta:  fizetik az iskola közüzemi költségeit is ezentúl; a döntést az intézmény további stabil működése és a gyerekek érdekében hozta a képviselő-testület. „Ez havonta pár százezer forintot jelent, de még így is jóval kevesebbe kerül a falunak az iskola, mint korábban, évente 12–13 millió forintba a korábbi 56 millió helyett, és a legfontosabb, hogy helyben maradhatott a nyolc évfolyamos oktatás" – hangsúlyozta a faluvezető.

Olvasóink írták

182 hozzászólás
 • 182. Vali óvónéni 2008. március 19. 21:50
  „Igen, valóban ketten tegnap felmondtunk. A Marika óvónéni és én. Nem bírtuk tovább! Nagyon sajnáljuk a gyerekeket, a szülőket! Harmadik hónapja fizetés nélkül dolgozunk, tovább nem megy! Nagyon nehéz volt meghoznunk a döntést, hisz életünk több mint felét itt, a VITNYÉDI ÓVÓDÁBAN töltöttük le. Tettük a munkánkat becsületesen! Megköszönték! Úgy látszik ezt érdemeltük! Az áldatlan állapotot nem mi idéztük elő, de ezt úgyis tudják a szülők. Köszönjük a sok kedves szót, bíztatást, megértést! Vigyázzatok a gyerekekre!!! Jó éjt!”
 • 181. mészárosné 2008. március 19. 21:03
  „Áldatlan állapot van a Vitnyédi ovódában bezárt és a szülök nem tudják mi lesz a gyerekekkel főleg azokkal akik iskolába készülnek,minket szülőket kifog tájékoztatni?Ezt már nem lehet szó nélkül hagyni másik ovódába nem veszik fel őket mihez kezdünk a vezetés jó ha felébred a gyerekek már senkinek se számítanak?”
 • 180. ébredj 2008. március 19. 20:25
  „kedves kollégák! már a sokadik ígéret is letelt március 14-én . a vitnyédi képviselő testület a polgármesterrel az élen próbálna meg élni csaknem 4 hónapig fizetés nélkül . volt idő mikor a testület nem vett fel juttatást ,hivatkozva a falu sanyarú helyzetére, de az nem ez a képviselőtestület volt!!! ezek a bólogató jánosok! ma indult az ovodában alavina és napokon belül folytatódik az iskolával. miért nem előzte ezt meg a polgármester
  ? soha nem ereszkedett le beszélgetni erről a problémáról a pedagógusokkal ! minden nagy nagy titokban történt,de most már betelt a pohár !!!! hamarosan az rtl klub fogja tálalni az itt történteket az országnak, és akkor reméljük fény derül majd sok éredekes dologra is itt ebben aszép kis faluban!!!!!
  csak az baj , hogy több 20-30 éves munkaviszony ér így véget a falu mostani vezetése miatt . vajon ők gondoltak erre sűrű dolgaik közeppette!!!!!”
 • 179. vokis25 2008. március 18. 18:48
  „Mikor lesz a tüntetés Vitnyéden? Valaki írja már meg!”
 • 178. szúnyog a majorból 2008. március 18. 07:58
  „Kedves "169. n 2008.03.13 12:55"! Pedig egy igazgatónak az is a dolga, ne csak a munkaadója, hanem a beosztottai érdekeit is védje,nem beszélve a gyerekekről, a szakmai alkalmasságán túl. Ha olyan vehemenciával védte volna a falu és az iskola érdekeit, mont a főnökéét, nem itt tartanának.Az önök az érdekeinek a védelme a totális csődöt mutatta. Emlékeztetetem, egy statisztikai számnak hívta a munkanélküli hivatalban a beosztottjait, itt a fórumban. Ez még a NOL-nál is kiütötte a biztosítékot, pedig őt körülírja még a btk is. Remélhetőleg az új ig. jobban tudja képviselni a rábízottakat, és talán a település vezetése is megszívleli az új vezető javaslatait, ha van neki,és nem az alkalmazottaknak akar hitelt varrni a nyakába, hanem betartatja a Vokival kötött szerződést! Remélhetőleg nem fogja a falu vezetését, kényelmetlenül érinteni,hogy eközben nyilvánossá válhat a szerződés??!!!”
 • 177. 3XL 2008. március 17. 20:25
  „Tisztelt Vitnyédiek !

  Olvasva az elkeseredett hozzászólásaitokat, azt javasolnám,
  hogy legközelebb válasszatok felelősséggel gondolkodó és
  tevékenykedő településvezetőt és testületet.
  A tények is azt bizonyítják, hogy a régi, elavult " bútorokat "
  le kell cserélni, hogy meg tudjatok újolni és előre tudjatok
  lépni. Ha 2006-ban is így gondoltátok volna, most nem lennének
  ezek a problémák. Azok a települések ahol ezt fel merték vállalni,
  és száműzték a régi, a település számára hátrányos beidegződéseket,
  száműzték a korcs, önös érdekek képviseletét, nem kerültek a
  településetekhez hasonló kilátástalan helyzetbe.
  Sok sikert a megtisztuláshoz és előrelépéshez !”
 • 176. pálka 2008. március 16. 08:11
  „Én is megyek!!!!!”
 • 175. Alfréd 2008. március 15. 19:37
  „VITNYÉDI RABSZOLGA!
  Veletek vagyunk, mi is megyünk! Elég volt már az ígéretekből, és a szép szavakból, meg abból is, hogy Vitnyéden mindig minden rendben van!
  Tudasd velünk az időpontot!”
 • 174. vitnyedi szülő 2008. március 15. 14:27
  „Mikor menjünk? Hétfőn? Én ott leszek s rajtam kívül még jónéhányan! S garantáltan az országos média is!!!! Itt az ideje véget vetni ennek a hazudozásnak, kizsákmányolásnak, a másik ember semmibe vételének!!!”
 • 173. VITNYÉDI RABSZOLGA 2008. március 15. 11:19
  „Elfogyott a pénzem,elfogyott a hivatástudatom,elfogyott,mert már nem tudok enni adni a CSALÁDOMNAK.SZERVEZZÜNK EGY TÜNTETÉST A POLGÁRMESTERI HIVATAL ELÉ!!!! VIGYÜK MAGUNKKAL A GYEREKEKET, A CSALÁDTAGJAINKAT ÉS AZOKAT A SZÜLŐKET,AKIK MELLETTÜNK ÁLLNAK.AZOKAT, AKIK VELÜNK EGYÜTT NEMET MONDANAK VITNYÉDEN A TOVÁBBI LOPÁSJOGRA.ÁLLJANAK ODA ELÉNK A KÉPVISELŐK ÉS A POLGÁRMESTER.VESSÜNK VÉGET A TOVÁBBI HAZUDOZÁSNAK!ITT MÁR A LÉT A TÉT!HÍVJUK KI A SAJTÓT,A TELEVÍZIÓT.AKI EGYETÉRT AZ ÍRJON!!!!!!!!!!!”
 • 172. vitnyédi szülő 2008. március 14. 22:19
  „Polgármester Úr!
  Előttünk tett ígéretet, hogy 14-én minden dolgozó megkapja bérét.
  Megint becsapták őket! Megint hazudtak! Mit gondol, sokáig fognak még így dolgozni szegények? Mert ne lepődjön meg, ha egy szép napon arra érkezik falujába, hogy nem nyit ki az iskola, óvoda, a konyhások nem főznek. Én a helyükben már rég megtettem volna. Pedig komolyan érintene engem is, hisz gyerekem is ott tanul! Aludjon jók, ha tud! Hány családot tett tönkre? Kiszámolta már? Bezzeg Ön nyugodt szívvel felveszi fizetését, no meg a Tisztelt Képviselői is! De abból legalább az iskolaigazgató is kap!”
 • 171. vokis100 2008. március 14. 20:54
  „Akik a Vocinál dolgoznak halljanak éhen????Tovább nem dolgozunk fizetés nélkül!Nem Nagy Ottót kéne védeni-Mintha ártatlan lenne.”
 • 170. vokis 25 2008. március 13. 20:33
  „Tisztelt John Emese!
  "Izgalmas intézményt láttam" - Ön így foglalta össze a győri Vocational Academy iskolában tett látogatásának tapasztalatait. Valóban. Izgalmas! Mi csak tudjuk, nekünk elhiheti. Hónapok óta izgulunk, vajon mikor kapunk fizetést! Mert interaktív tábla az ugye kell. Tény és való: kell: De kellene a jogos munkabér a dolgozóknak, akik már hónapok óta fizetés nélkül produkálnak. Mert a látottakkal Ön elégedett. Akiknek ez köszönhető, maholnap a teljes eladósodás szintjére süllyednek. Részben Önök miatt. Mert az SZDSZ-nek is volt oktatási minisztere...Jelenleg pedig ott a koalíció...! Azt hiszem nincs miről beszélni. Illetve nagyon is van! Önöknek köszönhető, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények ott tartanak, ahol! Nem az ilyen szélhámosokat kellene magasztalni, hanem megbecsülni azokat az embereket, akiknek intézményei sikereit köszönheti. Mert nélkülünk nem menne semmire. Tisztelt Hölgyem! Ne csak a külsőségeket nézze! Ajánlok egy mélységi Voci tanulmányozást! S kíváncsian várnám az azt követő véleményét!
  Rábaközi Magazin 2008. március 12. III.évfolyam/10.”
 • 169. n 2008. március 13. 12:55
  „nem fizetést akart a régi- csak már nem bírta feszkót”
 • 168. n 2008. március 13. 12:54
  „igaz. de nem új: több éve ott tanító kolléganő”
 • 167. szúnyog a majorból 2008. március 10. 10:11
  „Igaz, hogy a gázóra mellé még egy igazgatót is kaptak? Talán a régi pofátlanul fizetést is akart? Gondolom fizetést nem hozott a NOL, esetleg júdáspénzt valakinek. Izgalmas lehet ott dolgozni, na meg hazafelé menet ügyesen surranni, nehogy összefussanak a vízóra leolvasóval, esetleg a karácsonyra hitelt adó ismerőssel!”
 • 166. gobra77 2008. március 05. 19:24
  „Bár újra van gázóra de nem tudom meddig mehet így.”
 • 165. gobra77 2008. március 05. 19:19
  „Valóban igaz a VÁGi helyzet!!!Lehet aggódni sajnos.”
 • 164. egy aggódó szülő 2008. március 05. 15:54
  „Sziasztok! Igaz hogy Vágon tegnap leszerelték a gázórát és nincs fűtés? Ha valaki valamit tud írjon! Kösz!”
 • 163. egy aggódó szülő 2008. március 05. 09:26
  „Sziasztok a fórumot úgy is megtaláljátok ha beírjátok a keresőbe hogy indx.fórum...azon belül a poitika közélet rovatban van olyan hogy PoliDili arra rákattintotok aztán balra lenn van olyan hogy keresés oda beírjátok hogy: Lopás vagy jog? és alatta bejelölitek hogy a topikok között és megkeresi kiad egy listát és azt pörgetve megtaláljátok a címet hogy Lopás vagy jog? Avagy iskolák ....arra kattintotok és benn vagytok. Írni az üzenőfalra regisztráció után lehet. Gyertek minél többen. Mindenkire szükség van hogy tenni tudjunk Nol ellen bármit.”
182 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrnek kell az uniós pénz

A győri önkormányzat csütörtöki közgyűlésén tágyalja az integrált városfejlesztési stratégiát (IVS).… Tovább olvasom