Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Vízzel tüzet, tűzzel vizet varázsoltak

A „nagy kísérlet"-tel nyílt meg szerdán a kémia évének magyarországi programsorozata. A nemzetközi kezdeményezéshez tizenhat megyei oktatási intézmény csatlakozott.

Egy ENSZ-határozat alapján 2011 a kémia nemzetközi éve. A nagyszabású program része egy olyan, az egész földkerekségre kiterjedő kísérletsorozat, amelynek központi témája, főszereplője a víz. A nemzetközi kezdeményezéshez, a Magyar Kémikusok Egyesületének felhívására tizenhat megyei oktatási intézmény is csatlakozott. Így szerdán nyolc soproni, négy győri, egy mosonmagyaróvári, illetve a kisbajcsi, a péri és a szili iskolában végeztek kísérletet a „Vízzel tüzet, tűzzel vizet" mottó jegyében.

A kémia éve látványos kísérlettel nyílt meg tegnap a programhoz kapcsolódó megyei iskolákban, így a győri Péterfy evangélikus oktatási központban is. Fotó: Bertleff András
A kémia éve látványos kísérlettel nyílt meg tegnap a programhoz kapcsolódó megyei iskolákban, így a győri Péterfy evangélikus oktatási központban is. Fotó: Bertleff András


– A szervezők azt szeretnék, hogy minél több diák vizsgálja meg a környezetében előforduló, különféle eredetű vizek tulajdonságait. A végső cél, hogy tudatosuljon bennük a kémia szerepe az emberiség egyik legfontosabb kincsének, a tiszta ivóvíznek az előállításában – említette érdeklődésünkre Győryné Tímár Henriette megyei kémia-szaktanácsadó, a Péterfy evangélikus oktatási központ igazgatóhelyettese. – Az iskolák több lehetőségből választhattak. Mi elsőként például a rózsaszín oldatból kéket, majd újra rózsaszínt „varázsoltunk", illetve megmutattuk, milyen az „éghetetlen" zsebkendő és hogy készül az elefánt fogkréme, majd végül alumínium és jód keverékének felhasználásával, vízzel tüzet csináltunk.

A szaktanácsadó elmondta, hogy a kísérletekről készült dokumentáció felkerül a Magyar Kémikusok Egyesületének honlapjára (www.mke.org.hu ), ahol február 7. és 28. között lehet szavazni a tíz leglátványosabb, legérdekesebb felvételre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb betörés: elfogtak egy bandát

A rendőrség ígérete szerint ellátják idén térfigyelő kamerával a győri Jereváni utcát, hogy… Tovább olvasom