Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Vízügy, Bőny - Óriási vízhozamot hozott a Cuha (Galéria)

Bőnynél a Cuha egy Rába nagyságú folyó közepes nagyságú vízhozamának a dupláját érte el - valószínűleg ezért moshatta ki az autópályát.

Az elmúlt napok kritikus időjárását okozó ciklon gyengül, az elkövetkező 48 órában érdemi csapadék nem várható. Pénteken napközben előfordulhat újabb 15-20 mm csapadék az igazgatóság keleti területén.

A Marcal, Cuhai Bakony-ér vízgyűjtőjén a délelőtti órákig, az Által-ér völgyben és a Pilis területén késő délutánig az elmúlt napokhoz képest nem jelentős mennyiségű eső hullott.

Bőnyön a ˝víz az úr˝ - 2010. 05. 19. - Galéria: H. Baranyai Edina

Marcal

A kedden a Marcal vízgyűjtőjén csak kisebb mértékű csapadék tevékenység volt. A Gerence patak apadó vízjárású.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a vízszint Mórichidánál várhatóan kis mértékben meghaladhatja az I. fok szintjét (250 cm).

A szerdán a belvízi károk mentesítésére a Gyirmóti szivattyútelepet be kellett indítani továbbá a Helbényi zsilipnél mobilszivattyúkkal megkezdődött a szivattyúzás.

Cuhai Bakonyér

A vízfolyás felső szakaszán intenzív, alsó szakaszán lassú apadás indult meg.

A levonuló árhullám által tetőzéskor szállított vízhozama húszszor volt nagyobb, mint átlagos körülmények között. Bakonybánknál statisztikailag 100 évenként egyszer előforduló nagyságú 41,5 m3/s vízhozamot mértek a vízügy munkatársai. A településen megindult az intenzív apadás, szerda reggelre a vízállás mintegy 2 métert csökkent. A víz levonult a házak közül, a külterületeken most húzódik vissza.

Mezőörsnél a Cuhai-Bakony-érből kilépő víz visszavezetése történik. A település belterületén a lefolyással bíró területeken megkezdődött az apadás, melynek mértéke az elmúlt 24 órában hozzávetőlegesen 50 cm.
Banán a belterületi vizek levezetésére tovább folytatódott a szivattyúzás.

Bőnynél és Rétalapnál kedd délután 2 és 7 óra között 316 cm-rel tetőzött a patak, ezt követően lassú apadás indult meg. Bőnynél kedden soha nem tapasztalt nagyságú vízállás mellett 63,6 m3/s vízhozamot mértünk. Ez a vízhozam egy Rába nagyságú folyó közepes nagyságú vízhozamának a duplája. Mindkét településnél a lakóházakat homokzsákokkal védik és folyamatosan ellenőrzik. Az erősítés, stabilizálás és a vízlevezető árkok tisztítása folyamatos.

Concó patak

Ácson a felette elhelyezkedő tavak gátszakadása miatt a víz 4 utcában 36 ház pincéjét és kertjét öntötte el. 16 000 darab homokzsákot használtak fel a védekezéshez, az igazgatóság munkatársai szakmai segítséget nyújtottak a védekezési munkák végrehajtására.

Által-ér

Az elmúlt 24 órában a csapadék tevékenység tovább folytatódott, de mértékét tekintve csak a Tatabányától keletre eső területen volt 10 mm körüli. Ennek hatására a Galla patakon – mely az Által-ér mellékága és a Tatai Öreg-tó vízkészletét növeli -kedden ismét árhullám alakult ki, amely az átlagos vízhozam tízszerese volt tetőzéskor, délután 4 órakor.

Az Által-éren a kialakult tetőző vízállások jelentős vízhozammal párosultak. Tatabányánál az átlagos vízhozam hat-nyolcszorosa vonult le.
Jelenleg az Által-ér Tatai Öreg-tó feletti szakaszán végig apad. A tó vízszintje gyakorlatilag elérte az árvízszintet, de kedd este óta egyértelműen apad a vízeresztésnek köszönhetően.

A tó keleti oldalán 400 m hosszban a csónakkölcsönzőtől a Szörf vendéglőig homokzsákokkal nyúlgát építése történt. Az erős szél hatására a víz helyenként megbontotta és megrongálta a medret, melyet a vízszint üzemi állapotba történő visszaállása után szükséges helyrehozni.

Az igazgatóság Tatán felállt Védelmi Osztaga elvégezte a tóban elszabadult stégek és uszadék eltávolítását, valamint a gátépítéshez szükséges vonalvilágítási egység kiépítését. Szakembereink őrszolgálatot teljesítenek, a vízmérce leolvasás folyamatos.

Az önkormányzatok védekezési munkáinak sikeressége érdekében közel 51.000 darab homokzsákot biztosítottunk az önkormányzatok részére.
A védekezésben a tegnapi nap folyamán összesen 165 fő vett részt, ebből 3 fő a miskolci vízügynél Bőcs térségében, 54 fő pedig a szolnoki vízügynél a Zagyva mentén teljesített szolgálatot.

A szárazabb időjárás hatására a többi kisvízfolyáson is megindult az apadás, a meteorológiai előrejelzések alapján mindenhol további vízszintcsökkenésre számítunk.

Igazgatóságunk nyugati területein és nagyobb folyóinkon stagnáló vízállapotok vannak, az elkövetkező napokban jelentős vízszintváltozásra nem számítunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lions: egyedülálló siker

Az Első Győri Lions Club, Magyarország legnagyobb Lions klubja a Győri Lions Alapítvánnyal… Tovább olvasom