Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Víztorony épül

Jövőre újabb víztorony épül Győrött, a megyeszékhelyen ez lesz az ötödik. Az első megépítésétől idáig éppen százhúsz esztendő telt el. Hogy az újat ki építi, augusztus közepén dől el.
A terveket a győri Comfort Tervező Kft. készítette, a beruházás lebonyolítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Beruházási Kft. kapott megbízást, már „csupán" a kivitelező hiányzik. A közbeszerzési eljárás pályázati kiírása a napokban jelent meg. Mivel az idei program meghirdetésében már az év elején szerepelt a víztorony is, az eljárásra ezúttal nem 45, hanem csak 26 nap kell.

Augusztus végén tehát eldől, ki fogja építeni a megyeszékhely ötödik víztornyát. Mint a polgármesteri hivatal városépítési irodájának vezetője, Jezsó György lapunknak elmondta, az új torony a vízszolgáltatás minőségét hivatott javítani. Szabadhegyen, a tévétorony mögött épül, s azt a területet látja majd el, ahol most gyakorta nyomásgondokkal küzdenek. Azonkívül, hogy biztosított lesz a már beépített terület kifogástalan ellátása, lehetővé válik a rendezési terv szerinti lakóterület-fejlesztés is. Az irodavezető egy mondást említ: aki víztornyot épít, optimista, bízik a gyarapodásban.

A torony negyvenöt méter körüli magasságú lesz. Nem olyan magas ugyan, mint a tévétorony, de a tetejéről így is gyönyörű kilátás nyílik majd. Egyébként eszerint tervezték és építik, kilátó lesz a torony tetején. A panoráma várhatóan sokakat vonz, s nem elképzelhetetlen, hogy később lépcsőzni sem kell a tetőre. Bár egyelőre nem építik be, de betervezték egy leendő lift helyét is.

A kapacitás nem kiemelkedően nagy: 400 köbméteres vasbeton víztorony és egy 500 köbméteres térszíni tározó. (A marcalvárosi víztorony összesen 6 ezer köbméter vizet képes befogadni.) Az építés pénzszükséglete a több kilométernyi vezetékkel együtt 300 millió forint körüli, hogy végül mennyibe kerül majd, az a közbeszerzési eljárás során érkező ajánlatokból derül ki. A munka rögtön a szerződéskötést követően kezdődhet, a kivitelezőnek 9 hónap áll rendelkezésére, így az új torony várhatóan a jövő év második felében lesz üzemképes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alatti örökségünket kutatják

Római kori erőd falmaradványait vizsgálta a Dunában Ács-Vaspusztánál a magyar tudományos… Tovább olvasom