Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Vizsgára készül az igazgató úr

Negyvennégy év szolgálati idő után elköszönt a megyei könyvtár munkatársaitól a korábbi igazgató, Tuba László. Elfoglaltsága nyugdíjasan is bőven lesz, tanulni és vizsgázni fog.
Tuba László túl a hatvanon ismerkedik a közlekedés szabályaival a KRESZ-tanfolyamon, majd beül egy tanulókocsiba, miközben szemtelenül fiatal, szinte gyerekemberek vezette kocsik száguldanak el mellette... Ha jó barát tréfálkozna ezzel, Tuba László a derűvel fogadná, s mondaná: hát ha egyszer hatvankét éves korára jött el ennek az ideje. Most lett autója, vezetni meg csak jogosítvánnyal lehet.

Tuba László, az igazgató úr (akit annak ellenére is így titulálnak munkatársai, hogy egy éve már nem ő irányítja a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárat) vezetni tanul. Lesz ideje rá, véglegelköszönt ugyanis a megyei könyvtártól, amelynek tíz évig igazgatója volt, egy évig pedig
tudományos munkatársa.

Tuba László a pápai tanítóképzőben szerzett diplomát. A tanítói pályát Győrsövényházon kezdte, négy év után folytatta Mosonmagyaróvárott. Közben beiratkozott az ELTE magyar–könyvtár szakára, hat év kemény tanulás következett. A mosonmagyaróvári járási könyvtár igazgatója 1966-ban lett. Azt mondja, mindig meghatódva emlékszik vissza arra, Mosonmagyaróvár milyen módon támogatta a könyvtárát a legnehezebb időben is.

A városi intézmény alighanem az egyetlen az országban, amelyik nem hagyta el, nem hagyta magára a községi kiskönyvtárakat sem; ma is segíti őket, ellátóként támogatja. Viszi hozzájuk a könyveket, kölcsönzi a videókat. Egyedi módon van gépkocsija, és megmaradt az úgynevezett módszertani könyvtárosa is, miközben a szakma profijai elhagyták az apró, tiszteletdíjas könyvtárakat. A megyei könyvtárak nem tudják átvállalni a városiak helyett ezt a szerepet, most kaptak észbe, hogy ez talán hiba volt.

Ami a megyei könyvtár élén eltöltött kétszer öt esztendejét illeti: Tuba László eredménynek tekinti, hogy sikerült haladni a korral. Valamennyi könyvtári munkafolyamatot számítógépen végeznek, tudták gyarapítani az állományt, és a megyei könyvtár azon kevesek közé számít, ahol nem csökkent a munkatársak létszáma.

– Azt mindenképpen kudarcként élem meg, hogy nem épülhetett meg és nyilván már nem is fog az egyesített nagy könyvtár, a megyei, mely egyben a Széchenyi-egyetemé. Elmúlt egy szép álom, de hát az sem csekélység, ha az embernek csupán egy álma nem teljesül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máltai tervek szapora léptekkel

Harminc százalékkal kevesebb költségvetési támogatást kapott idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.… Tovább olvasom