Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Vízre kerül a Nádor aluljáró

Nem látványos, de technikailag annál érdekesebb szakaszába jutott a Nádor aluljáró építése.

Nádor aluljáró: Kattintson a látványtervekre >>

A Nádor aluljáró önmagában (a felette lévő vasúti és két közúti hidat, a csatlakozó útszakaszokat kivéve) olyan, mint egy doboz. És mivel talajvíz veszi körül, akár hajóhoz is hasonlíthatjuk. Az eddigi munkálatok során a meghagyott „kutakon" át folyamatosan szivattyúzták a vizet. Erre azért volt szükség, hogy a víz természetes felhajtóereje ne nyomja fel építés közben az aluljáró fenekét.

Most fokozatosan befejezik a szivattyúzást, december elejére eltüntetik az utolsó „kutat" is. Így az aluljárót körbeveszi a talajvíz, átitatja az agyagréteget. Ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor a szárazdokkban lévő hajótestet vízre helyezik. Az aluljáró persze nem fog igazából úszni a vízen, hiszen ahhoz túl nagy a tömege. Ám amikor elzárják a szivattyúkat, kicsit mozgolódik, elhelyezkedik... Nem látványos, de technikailag módfelett érdekes szakasza az építésnek. Egyúttal próba is, ám kimenetelétől nem tartanak a szakemberek, jelentős szivárgás eddig sem volt az építés során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó kazánnal ezrek spórolhatók

Mikor a távfűtés lehetséges megújításáról a győri közgyűlés vitázott, az érvek és ellenérvek között elhangzott: jó dolog a központi fűtés, szükség is van rá, de drága. Nem véletlen, hogy sok éve már az egyéni számlázást szeretnék bevezettetni a panelházakban, ahol egységesen a légköbméter alapján számláznak, s ezen nem lehet nagyon spórolni. Tovább olvasom