Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Vízpótlás híján kiszáradt a védett tó

Dunaszeg - Alsó-Szigetköz legnagyobb állóvize, a védett dunaszegi morotvató kiszáradt. Hiába alakítottak ki tanösvényt és madárlest körülötte: a madarak eltűntek. Alsó-Szigetköz vízpótlása elengedhetetlennek tűnik.
Még júniusban is joggal írhattuk volna, hogy a dunaszegi morotvató védett: nyílt vízi felülete évről évre zsugorodott, a száraz évek miatt a feltöltődési folyamat felgyorsult, de így is az Alsó-Szigetköz legnagyobb állóvize. Csatlakozik hozzá kavicsbányató is. A patkó alakú morotva „két szára" közötti rét erősen degradálódott, ennek szerepe az értékesebb részek védelme. Ornitológiailag fontos táplálkozó- és gyülekezőhely.

A 1,5 kilométer hosszú, csak gyalogosan járható tanösvény táblái a nádasok élővilágát ismertetik meg az oda látogatóval. A tanösvényt a dunaszegi önkormányzat alakította ki a morotvató körül, madármegfigyelő is épült. Mindez azonban jelenleg múlt időben értendő: a tó kiszáradt, a madarak eltűntek.

Babos Attila polgármester szerint a mostani állapot mutatja, milyen sürgős az alsó-szigetközi vízpótló rendszer kiépítése.
– Júniusban még volt víz a tóban, ám augusztusra teljesen kiszáradt a meder: ilyen még sosem fordult elő – kezdte. – Azóta még rosszabb a helyzet, kihajtottak már a növények ott, ahol víznek kellene lennie. Kiépítettük a tanösvényt, megépült a madárles: fotósok, gyerekek figyelték innen a madarakat. Mára a vízzel együtt az összes állat eltűnt. Pedig volt gém, kócsag, szárcsa és vízicsibe is a ragadozó madarak mellett. Úgy tervezem, levelet írok a környezetvédelmi miniszternek is, segítséget kérek az ügyben. A vízügyi igazgatóság is tehetetlen, nincs honnan táplálni a morotvatavat. Azt gondoltam, az árhullám után több víz jut ide is, de semmilyen hatása nem volt a mostani állapotra. Ha sürgősen nem teszünk valamit, megtelepszik a fűz, s még nehezebb lehet visszaállítani a korábbi állapotokat – mondta Babos Attila.


Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves a szerecsenyi Idősek Nyugdíjas Klubja

Húsz évvel ezelőtti megalakulását nyugdíjas kulturális és baráti találkozóval ünnepli szeptember… Tovább olvasom