Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Vízmosta utcák várnak felújításra

Győrújbarát - Győrújbaráton a Komlóvölgyi utca felújítása – más dombon lévő utcákhoz hasonlóan – a lakók szerint halaszthatatlan, az önkormányzat szerint a vízelvezetés megoldásáig pazarlás. Ráadásul a terület egy része Győrújbarát, a másik Győr önkormányzatáé.
A győrújbaráti Komlóvölgyi utca lakói sérelmezik, hogy lakóhelyükhöz nem kiépített úton juthatnak, mert az önkormányzat csak félmegoldásokat végez. Többszöri kérésük ellenére velük nem egyeztetnek, pedig hozzájárulnának egy hosszú távú megoldást jelentő szilárd burkolatú út megépítéséhez.

A lakók szerint elfogadható megoldást kizárólag a szilárd burkolat és a vízelvezetés megoldása jelenthet. A jelenlegi mart aszfalt leterítése csak pénzkidobás, mivel az első nagyobb eső lemossa a laza réteget, s a helyzet rosszabb lesz, mint korábban. S ez a múltkori nagy esőzés idején bekövetkezett. Ez a véleményük egyezik az önkormányzatéval.
A Komlóvölgyi utca lakói kifejezetten sérelmezik, hogy náluk, ahol önerőt mutattak fel, nem épül út, ahol viszont képviselő, bizottsági elnök lakik, ott szinte önerő nélkül aszfaltos út épül.

A győrújbaráti önkormányzat területfejlesztési bizottságának elnöke, Őri Gyula lapunk érdeklődésére elmondta, a bizottság szakmailag nem intézkedhet, nincs e témában szakértőjük. Csak véleményezési joguk van.

– Sajnálatosan sok ilyen utca van még a településen. A vízelvezetést kell először megoldani, a helyzet azonban ennél bonyolultabb. Ugyanis az utca felső szakasza a győrújbaráti, az alsó a győri önkormányzathoz tartozik. A két önkormányzatnak kellene összehangolni a felújítást – magyarázta Őri Gyula.

A bizottsági elnök elmondta, a felső szakasz, mintegy 300 méter, felújítására szeptember vége a határidő. Ugyanakkor ha ott elkészül a vízelvezetés, valamint az útfelület, úgy a leömlő csapadék az alsó, mintegy 500 méteres szakaszt teszi tönkre. A győrújbaráti s a győri önkormányzatnak kellene megegyezni, mivel a két testület a területeket korábban elcserélte.

– Látható, hogy a két önkormányzat összefogására van szükség. Sajnos azonban a bizottságot a lakók még nem keresték meg, pedig le kellene ülnünk megbeszélni a helyzetet – zárta Őri Gyula, akitől megtudtuk, hogy az utca egykor úgy keletkezett, hogy a víz a dombot kimosta, majd később – mint egy hangulatos helyet – az emberek körbeépítették.

A település polgármestere, Juhászné Árpási Irma jogosnak tartja a lakók felháborodását. A faluvezető elöljáróban elmondta, a képviselő-testület a mart aszfaltút estén 10, míg aszfaltozott út esetében 20 százalék önerőt határozott meg.

– Ez évben a Komlóháti és a Mélykút utca felújítására adtunk be pályázatot, az előbbire megnyertük, azon aszfaltos út lesz. A Komlóvölgyi utca esetében először a vízelvezetést kell megoldani, mert különben hiába újítjuk fel, az nagyobb esőnél tönkremegy, az aszfalt nem áll meg. Véleményem szerint a lakókkal le kell ülni, s megbeszélni a lehetőséget, mi az, amit vállalnak – nyilatkozta röviden Juhászné Árpási Irma.


Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terményáldást rendeztek tizenötödször Győrben

Győr - Harminc kiállító vett részt hétvégén Győrött a tizenötödik terményáldáson. Beszédes, hogy a… Tovább olvasom