Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Vízmosások elleni füvesítés a borvidéken

A régi dűlőkben a szüretet, az új ültetvényeken a vízmosásokat megelőző munkálatokat kezdi el Győrújbaráton a Deé családi pincészet.

A Pannonhalmi borvidéken még újdonságnak számító módszerrel,
füvesítéssel próbálkoznak a szőlőkben.

– Az idei esők olyan munkákat adtak a szőlészeknek, amikre már régen nem akadt példa a borvidéken. A lezúduló csapadékvíz elhordta a talajt a tőkék közül, nálunk főleg a győrújbaráti új telepítésű ültetvényekben. A vízmosások helyére kétszer is hatvan köbméter földet kellett visszahordanunk. Ott sikerült csak megakadályozni az újabb kimosódást, ahol a visszatöltött földbe fareszeléket kevertünk – mondta el annak indokaként Deé János, miért próbálkoznak más megoldással is az ilyen pluszmunkák megelőzésére.

A Deé pincészet új telepítésű szőlőiben elkezdik a füvesítést, hogy megakadályozzák akkora vízmosások kialakulását, amiket az idei esőzések okoztak. Képünkön Deé Géza a károk felmérésekor.
A Deé pincészet új telepítésű szőlőiben elkezdik a füvesítést, hogy megakadályozzák akkora vízmosások kialakulását, amiket az idei esőzések okoztak. Képünkön Deé Géza a károk felmérésekor.

A szőlőtőkék sorai közti füvesítést több szempontból is előnyösnek tartja a borász, de ne olyan szép zöld gyepre gondoljunk, amit családi ház udvarán látunk szívesen. Árpa- és hereféléket vetnek el. Ez a vízmosások megakadályozása mellett abban is segít, hogy jobb legyen a talaj tápanyagmegkötő képessége. Másrészt így nem tömörítik annyira a földet a munkagépek kerekei. Eső után – amikor sürgős lehet a növényvédelem – ráadásul korábban is rá tudnak menni a traktorok a füvesített részre és kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, ha nem földes, sáros talajon kell haladniuk. Deé János elmondása szerint több helyen alkalmazzák ezt a módszert az országban, de igazán Ausztriában elterjedt. Ott persze a szőlőöntözés is megoldott, ugyanis azt tudni kell, hogy a füvesítés aszályos időszakban lehet hátrányos.

Hamarosan a füvesítéssel is foglalkoznak, de a szüretet már el is kezdte a napokban Győrújbaráton a Deé család az Irsai Olivér szedésével. Deé János szerint jobb, ha nem hőségben kell végezniük ezt a munkát, mert ha hidegen érkeznek a szemek a pincébe, az kedvezőbb az erjedés szempontjából: lassabban indulhat be a folyamat. Szőlőjük kilencven százaléka egészséges, ezért jó évjárat ígérkezik, igaz, még másfél hónapig eltart a szüretelés, a többi fajtát később szedik.

Olvasóink írták

  • 2. Accra 2010. augusztus 31. 17:10
    „Drága Deé úr! Kisebb lenne a talajerózió, ha a szintvonalakkal párhuzamosan művelnék a földet. A képen látható sorok között akadálytalanul zúdul le a víz, ne csodálkozzon, ha a talajt is viszi.”
  • 1. janika 2010. augusztus 30. 17:43
    „Csak nem ide jártak sutyiban a papok szentelni? Mert manapság ez igen csak divatba jött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött az évad a győri színházban!

Idén is érdekes előadásokkal várja közönségét a Győri Nemzeti Színház. Az új évad rengeteg izgalmat… Tovább olvasom