Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

''Vízmentes'' tűzcsapok

Nemegyszer csak vészhelyzetben derül ki, hogy a mozdítható alkatrészeket valakik már régen ellopták.

Egy nem túl jelentős tűzeset világított rá arra, hogy a nem egészen egy éve, csaknem négymilliárd forintból épült Nádor aluljárónál lévő összes vízcsap működésképtelen. A Pannon-Víz igazgatója azt ígérte, a hibát azonnal kijavítják, ám a „hibát" azok okozzák, akik az alumínium zárószelvényeket ellopják a tűzcsapokról. Nagyon hamar kiderült az is, hogy a tolvajok a város minden részében garázdálkodnak, így nem is egyszer hasonló (vész)helyzetben derült ki, hogy a tűzcsap használhatatlan. Az aluljáró így pedig nagyon veszélyes.

Néhány nappal ezelőtt egy műszaki konténer égett ki a Nádor aluljáró mellett. A tűzeset maga nem volt akkora jelentőségű, hogy megérjen egy nagyobb cikket, annak, hogy mégis ilyen terjedelemben foglalkozunk vele, egy oka van: az oltás közben derült ki, hogy egyetlen környékbeli tűzcsap sem működik. Anélkül, hogy pánikot keltenénk, érdemes végiggondolni, mi történne akkor, ha az aluljáróban ütne ki tűz.

A tűzoltóságtól kapott információ szerint a környéken három tűzcsapot is kipróbáltak: a Révai, a Mészáros Lőrinc és a Szabolcska utcában lévőt – egyikből sem jött víz.

Hasonló tűzesetnél egyébként rendre két autóval vonulnak ki a tűzoltók, s míg az első az oltásnak nekiáll, addig a másik a tűzcsapot keresi meg, hogy ha szükség lenne vízutánpótlásra, legyen elég. A problémát jelentették a Pannon-Víz zrt.-nek: erről van is megállapodás közöttük.

A vízszolgáltató részéről Tőke László vezérigazgató nyilatkozott a Kisalföldnek, megerősítette: valóban megkapták faxon a tűzoltók jelentését. „Föld feletti tűzcsapokról van szó – mondta a vezérigazgató –, amelynek felső részét alumíniumból készült zárszerkezet védi. Ez az, amit sajnos rendre leszerelnek, majd ellopnak: emiatt nem tudták a tűzoltók csatlakoztatni a tömlőt legutóbb. A problémáról nemegyszer csak akkor értesülünk, amikor a mostanihoz hasonlóan nem tudnak oltani a tűzoltók. Évente egyszer tudjuk az összes tűzcsapot ellenőrizni a városban, de attól tartok, ha többször tehetnénk, akkor is ugyanez lenne a helyzet. Fel- és megbecsülhetetlen, hány helyről hiányoznak jelenleg a működéshez nélkülözhetetlen alkatrészek."

Tőke László megerősítette, ezekről a tűzcsapokról oltanának az aluljáróban is, így különösen veszélyes „játéknak" tartja a zárószelvények leszerelését. Mint mondta, ahol tudják, műanyagra cserélik a mozdítható alkatrészeket, de így is milliós a káruk – ha csak az eltulajdonított eszközök árával számolnak. A vezérigazgató tegnap ígéretet tett arra, hogy az aluljárónál a hibát azonnal (tehát még aznap) kijavítják. Valószínűleg a következő (tűz)esetnél derül ki, meddig volt értelme ennek.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a faluközpont

Dzsungelszerű mocsaras rész volt évekkel ezelőtt szemétlerakókkal, mostanra sétautakkal, látványtóval és sportpályákkal megszépített liget lett. A dunaszegiek szombaton avatták faluközpontjukat, ami csaknem nyolcvanmillió forintba került. Tovább olvasom