Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Vízitorna kismamáknak

A kubai származású, Amerikában élő Marina Alzugaray, aki vízben szülésekre specializálódott diplomás szakember, bába, delfinkutató, táncterapeuta kifejlesztett egy hatékony módszert. A kismamák vízi mozgások gyakorlása közben készülhetnek fel a szülésre testben és lélekben.

Az AquaNatal megyénk több városában kipróbálható. Józsa Erika győri védőnő, kétgyermekes édesanya évekkel ezelőtt talált rá egy érdekes, Magyarországon még szinte ismeretlen módszer rövid leírására. Nem sokáig gondolkodott, jelentkezett az AquaNatal-oktató-képzésre. Az amerikai AquaNatal-módszert, vagyis a várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok rendszerét és képzési programját több mint tíz éven keresztül dolgozták ki. Ez alatt az idő alatt párhuzamosan dolgoztak várandós anyákkal a medencében és delfinekkel a tengerben. Az AquaNatal elősegíti a problémamentes várandósságot, segít tudatosítani az anya és magzat közötti érzelmi kötődést, és felkészíteni a szülésre és az anyaságra. A vízi mozgás ősi, primitív, elemi, testi élmény szintjén hozza összhangba a kismamákat saját nőiségükkel, az izmok lazulásával-feszülésével, a légzéssel és a születendő kisbabával. A gyakorlatok jóga-, orientálistánc- és meditációs elemeket is tartalmaznak. Sőt, még olyasmiket is, amiket Marina a delfinektől tanult. – A víz ideális közeg a kismamáknak – meséli Józsa Erika.

– A felhajtóerő megszünteti az állapot terhes velejáróit, a gerinc és az ízületek a súlytalan lebegéstől megkönnyebbülnek. A pocak kikerekedik, ezáltal a babának több mozgástere nyílik és több oxigénhez is jut, ráadásul valamiféle lelki közösség is keletkezik anya és baba között azáltal, hogy egy kis időre ugyanaz a közeg veszi körül mindkettőjüket. A vizes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást: csökken az ödéma, megszűnik a boka, az ujjak dagadása. A víz nyomása természetes gátat szab a hirtelen mozdulatoknak. Mindemellett a víz izgalmas játék is egyben: helye van benne a féktelen, vidám pancsolásnak ugyanúgy, mint a belső áramlást megindító, csendes elmélyedésnek.

– A gyermekvárással minden nőnek új köntösbe bújik az élete, titkon a visszahozhatatlan, megismételhetetlen csodára számít. Bár gyermeke fogantatásának pillanatától kezdve élete egyik legboldogabb, legteljesebb időszaka köszönt be, mégis gyakran férkőzik örömtelenség és szorongás az egyébként idillikus képbe – mondja Erika.

– Ez a helyzet nagyrészt abból adódik, hogy a nők nincsenek felkészülve lelkileg a gyermekvállalásra. A szülőktől, barátnőktől, de még az egészségügyben dolgozó szakemberektől származó információk is elsősorban a másállapot fizikai változásairól szólnak. Így könnyen elvesztik önbizalmukat a kismamák, könnyen feladják, ha lelassul a szülés vagy a vajúdás. Nem tudatosítják önmagukban, hogy az egészségügyi személyzet kíséri, de nem vezeti a szülést. A víz sokat segít ezen. Ebben a közegben felerősödnek és sűrűbben jelentkeznek a méhösszehúzódások, a fájdalom ugyanakkor oldódik, ellazít. A győri szülészeten évek óta használható a vajúdókád, sajnos azonban kevesen tudnak az előnyeiről, s még kevesebben veszik igénybe. A víz ősi, természetes közege a várandósságnak, születésnek. Jó lenne, ha minél többen felfedeznék azt az örömet, amelyet ez a különleges mozgásforma nyújt babának és édesanyjának egyaránt.

Megyénk több városában járhatnak a kismamák AquaNatal vízi tornára, sajnálatos, hogy pont a megyeszékhelyen, ahol országos viszonylatban is sok a várandós kismama, nincs erre lehetőség. Józsa Erika foglalkozásain másfél évig aktívan vettek részt a várandósok és érdeklődés továbbra is lenne rá, de sajnos nincs kiadó és megfelelő feltételekkel rendelkező medence a városban. Pedig nem túl nagy igényű az építmény, a kismamák illetve a csecsemők úszására bőségesen elegendő egy 5 méterszer 15 méteres, 120–130 centiméter mélységű, 29–30 Celsius-fokos medence.

Kisbaba és mamája egyaránt élvezi a lelki közösséget a vízben, ahol mindkettőjüket ugyanaz a közeg veszi körül.A témában kutató orvosok szerint a delfin által kibocsátott ultrahangok pozitív hatást fejtenek ki az anyaméhben levő kisbaba agyára.

A víz alatti hangok segítségével történő kommunikáció lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők ilyen sajátos módon hallassák hangjukat, és még többet megtudjanak a méhen belüli életről. A víz alatt kiadott hangokat hallva a várandós anyák jobban el tudják képzelni, mit és hogyan hall a magzat a burokban, még ha őt ott a magzatvíz veszi is körül, és nem a medence vize. A hang képes mélyen a víz felszíne alá hatolni, a hangrezgések igen jól hallhatók és érzékelhetők a víz alatt. Az anyaméh minden ökológiai rendszer prototípusának tekinthető. Az ember a magzati létben nem passzív – csak testileg fejlődő lény –, hanem szükségletei, reakciói vannak a külvilágra, amit aktívan is ki is fejez. Képes válaszolni a külvilág ingereire, amelyek saját fejlődő érzékszervein keresztül érik.

Az anya, aki képes ellazulni a vízben, át tudja adni ennek az érzésnek a képességét gyermekének, akinek ez a közeg a gyógyulás, de akár a játék lehetőségét is jelenti majd.

Nem tudatosítják önmagukban, hogy az egészségügyi személyzet kíséri, de nem vezeti a szülést. Az AquaNatal foglakozásokon nem arról esik szó, hogy a szülés alatt hogy kell „viselkedni", mit várjon a szülő nő a körülötte lévő személyzettől. Sokkal inkább ráhangol arra, hogy a szülés alapvetően a nő önálló, nagy energiákat igénylő munkája, szinte magányos élménye kell legyen. Hogy ez valami intim dolog, a legszorosabb értelemben vett magánügy, amit nem túlélni, hanem megélni fog!

  - A szülés megindulásától kezdve a víz sokat segít vajúdás alatt – akár az otthoni kádban. Ebben a közegben felerősödnek és sűrűbben jelentkeznek a méhösszehúzódások, a fájdalom ugyanakkor oldódik, a víz ellazít. Kórházi körülmények között is folytatható a víben vajúdás, hiszen a győri szülészeten évek óta használható a vajúdó-kád. Sajnos azonban kevesen tudnak az előnyeiről, s még kevesebben veszik igénybe.

 A víz ősi, természetes közege a várandósságnak, születésnek. Jó lenne, ha minél többen felfedeznék azt az örömet, amelyet ez a különleges mozgásforma nyújt magzatnak és édesanyjának egyaránt. Az AquaNatal foglalkozásokon minden kedden délután 4 órától lehet részt venni a Dunapart Rezidencia szép, tiszta vizű, rendszeresen ellenőrzött medencéjében.

Részletesebb információt a következő e-mail címen lehet kérni: erika.jozsa@yahoo.com 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr adventi fényei miatt ment el a villany Győrszentivánon?

Két olvasónk is jelezte, hogy vasárnap este nem volt áram Győrszentivánon. Egyikük szerint ha… Tovább olvasom