Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Vizitdíj nélkül több beteg fordul meg a kórházakban

Győr–Sopron - A vizitdíj április 1-jei eltörlése után előbb hirtelen megugrott a betegforgalom Győrött, a megye legnagyobb kórházában, majd csökkent, aztán újra emelkedett. Három hónap statisztikáját Sopronból is elkértük, összességében elmondható: több lett a beteg, amióta nem kell a 300 forintot fizetni. Az emberek húsz százalékkal gyakrabban mennek orvoshoz – derül ki az OEP országos adataiból. De milyen következménye lehet ennek?

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház adatai szerint idén áprilisban 18,3 százalékkal több beteget láttak el, mint 2007 áprilisában. A májusi statisztika azonban gyökeres fordulatot vett: akkor 2,9 százalékkal csökkent a betegforgalom a tavaly májusihoz képest. Júniusban aztán ismét pozitívra jött ki a statisztika, magyarán 5,4 százalékkal többen fordultak orvoshoz, mint 2007 júniusában, amikor vizitdíjat kellett fizetni az ellátásért.

A betegforgalom a győri kórházban is emelkedett – különösen áprilisban –, de ezzel a várakozási idők is meghosszabbodnak. Képünk illusztráció. Fotó: Krizsán Csaba
A betegforgalom a győri kórházban is emelkedett – különösen áprilisban –, de ezzel a várakozási idők is meghosszabbodnak. Képünk illusztráció. Fotó: Krizsán Csaba


– Idén az év első negyedében 32.062 volt a havi átlagos orvos-beteg találkozó, a vizitdíj eltörlése után áprilisban, májusban és júniusban ez a szám 34.451-re emelkedett. Ez több mint hétszázalékos növekedésnek felel meg – tudtuk meg Tiborcz Sándortól, a soproni Erzsébet oktató kórház gazdasági igazgatójától. – Az utolsó vizitdíjas hónapban, márciusban átlag alatti orvos-beteg találkozót – több mint kétezerrel kevesebbet – regisztráltunk, ugyanakkor áprilisban jóval átlag fölöttit, 36.472-t. Ezt követően állt be a járóbeteg-forgalom a 34.451-es átlagos szintre.

Ezek az adatok önmagukban talán nem mondanak sokat, a betegek szempontjából azonban mégis fontos lehet, mégpedig a várakozási idők miatt.

Könnyen belátható: minél többen mennek a szakrendelésekre, annál hosszabb lesz a várólista.

Tudjuk persze, hogy az emberek nem unalomból járnak orvoshoz, de az előbbi összefüggés akkor is nyilvánvaló.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrissebb (június 19-i összesítése alapján) Győrben 798 napot – több mint két évet – kell várni térdprotézisműtétre (18 nappal többet, mint korábban), Sopronban pedig 60 napot. A csípőprotézisnél a győri Petz-kórházban 317 nap jelenleg a várakozási idő (13 nappal kevesebb, mint májusban); a soproni Erzsébetben 90 nap. Szürkehályog-operációra 70 napot kell várni Győrben, Sopronban 60-at, hasfali lágyéksérv műtétre az előbbinél 84, az utóbbinál egynapos a várólista.

Nálunk átlagosan tíz százalékkal nőtt a betegforgalom – mondta kérdésünkre dr. Begya László nyúli háziorvos, aki az orvosi kamara megyei elnöke is. Az első nagy „betegboom" után beállt a rend, amelyet normálisnak tart a háziorvos. Ezzel együtt a forgalomban akár egy héten belül is nagy az ingadozás: sokan a hét első vagy utolsó napjára időzítik az orvoslátogatást, mások a betegségükkel inkább megvárják, míg visszatér a háziorvosuk a szabadságáról.

A számadatokat az OEP is elemzi, mert úgy vélik, a változásokban nemcsak a vizitdíj és kórházi napidíj megszűnése játszhatott szerepet, hanem az is, hogy ismét lehetővé vált egyszerre három hónapi gyógyszeradag kiváltása a patikákban. Ugyanis feltehetően kevesebben mennek orvoshoz csak azért, hogy receptet kérjenek.

A 2008-ban igénybe vett húsz alkalom feletti ellátások után fizetett vizitdíjak összegét június 30-ig igényelhették vissza az adott települési önkormányzat jegyzőjétől. Győrben negyed év alatt senki nem ment el húsznál többször orvoshoz, ami várható is volt – a jóváírással tehát senki nem élt, s már nem is élhet.

Olvasóink írták

 • 19. miracle 2008. július 18. 18:18
  „matriné
  Egy nagy frászt van előre kifizetve.
  Pont annyira van kifizetve, mint a Nemzeti Színház összes előadása, meg az összes vasúti utazás, ezek is előre "ki vannak fizetve" az adónkból, mindezek tehát a te logikád szerint ingyen, jegy nélkül járnak mindenkinek ebből kifolyólag.
  Miért fizessek én ugyanannyit, mint az aki 10* annyit jár orvoshoz?”
 • 18. matriné 2008. július 17. 19:46
  „Köszönöm a részletes reagálást kedves "jocó1" egészen jól érzem magam amikor kifogynak az szuszból és csak a hatóságaink módjára tevékenykednek az olvasótársaim,ha valami újat észlelnek!”
 • 17. /joco1 2008. július 17. 15:42
  „matriné ? jol vagy?”
 • 16. matriné 2008. július 17. 08:27
  „Kedves Olvasótársaim! A gyengébb felfogásúak érdekében írom, hogy a zsebtolvajok amikor kilopják a pénzt a zsebekből azok tolvajok, hisz nem tesznek a helyére semmit! Tehát nem adnak érte értéket, munkát szolgáltatást, stb. Azzal hogy törvénybe iktatták e tevékenységet "vizit és kórházi" díj néven attól még ugyan az marad mint a zsebtolvaj tevékenysége! A betegek ellátása már ki van fizetve mielőtt azokat elkezdi az egészség ügyben dolgozók kezelni. Az, hogy a politikusaink becsapják a Nép egy részét hát az ebben az országban köztudott!Persze nem mindenki fogja fel! Persze,hogy más országokban is meglopják az embereket ! Ez meg az Ő bajuk. Ott is töketlen a hatóság mint nálunk!”
 • 15. /joco1 2008. július 17. 06:05
  „"matriné"én a fidesz megoldásról irtam, nem a fidesz gyözelméröl,Ja és milyen fosztogatásról regél már megint?”
 • 14. eü. reform 2008. július 17. 00:39
  „Változatlanul nem értem, mi a baj már megint a vizitdíjjal? Senki nem mondta, hogy nem lehet, vagy nem szabad fizetni! Akinek annyira hiányzik, minden orvossal való találkozás után szaladjon a postára, aztán adjon fel az államkincstár címére 300.- Ft-ot. Na, itt a megoldás, lehet csengetni!”
 • 13. csike 2008. július 16. 21:59
  „T. matriné !
  sajnállak hogy minden gondolatodat a gyülölködés hatja át,ha
  tájékozódnál tudhatnád, hogy a fizetős egészségügy nem
  "hungaricum",!!!!!!”
 • 12. matriné 2008. július 16. 21:31
  „Jocó1! Nem a FIDESZ győzött, hanem a józan ész! A vizit díj és a kórházi napidíj bezsebelés nem volt más mint a betegek fosztogatása! Közönséges tolvajok, akik törvénybe iktatták az emberek kifosztását e téren, felelősségre vonás nélkül!”
 • 11. /joco1 2008. július 16. 21:17
  „"gyözött" a fidesz megoldás?”
 • 10. miracle 2008. július 16. 20:38
  „eü.reform
  Csak a teljesség kedvéért: a nyugdíjkorhatár nálunk az egyik legalacsonyabb.
  A cigizők száma a 3. legmagasabb, az italosoké is a dobogón, a pörköltet, zsíros húst, meg a tévé előtt tespedést sem vetjük meg, mozogni nem szoktunk. Lehet gondolkodni miért van annyi beteg.
  Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy természetesen erről is az MSZP tehet.”
 • 9. éne 2008. július 16. 20:15
  „Tizenkilenc!
  Nagyon vicces vagy!!!!
  Aki 11 éve szedi ugyanazt a gyógyszert,nem kell neki felülvizsgálás!!! Egyszerüen kell neki,hogy élni tudjon!! Te menj a postára, meg a papirboltba!!”
 • 8. eü. reform 2008. július 16. 20:10
  „Itt van végre az egészségügyi és a társadalombiztosítási reform kombinációja. Tönkre kell tenni az egészségügyet - megtörtént - jól fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt - meglesz az is - aztán nem sokkal az új nyugdíjkorhatár elérése előtt a járulékfizetők meghalnak és megmarad a befizetett járulék. Ebből majd megint lehet osztogatni az elvtársaknak és az élet megy tovább.
  Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy természetesen erről is a Fidesz tehet.”
 • 7. Dew 2008. július 16. 19:53
  „5: igazad van. Le kellene lőni inkább a betegeket. Úgy nincs sorbanállás.”
 • 6. brrrr 2008. július 16. 16:53
  „Demagog az újság !
  Minél elöbb fordulsz orvoshoz a bajoddal annál olcsobb a betegség gyógyítása ! Megelözni kell a problémát nem amikor már nagyon fáj és nem birod elviselni akkor orvoshoz menni...

  szinvonalon aluli a cikk”
 • 5. miracle 2008. július 16. 16:18
  „Köszönjük fidesz-MKP!”
 • 4. pc 2008. július 16. 13:13
  „Nem hiszek abban, hogy azért járnánk sűrűbben vagy többen az orvoshoz/kórházba, mert nem kell fizetni érte. Nincs az az Isten, hogy odamenjek, ha semmi bajpm és ezzel szerintem a többség (vagy megkockáztatom, mindenki) így van.”
 • 3. tizenkilenc 2008. július 16. 12:50
  „éne- nek válasz:
  "aki csak papirt akar"- annak a papírboltba kell mennie. A szakorvosi javaslat abból kell hogy álljon, hogy kontroll vizsgálat történik, ahhoz hogy megítéljék, valóban az a gyógyszer kell-e tovább, amit eddig is kapott a beteg!
  Sokan" csak egy pecsétet " akarnak kapni- azt sem az orvostól kell kérni- pl. postán is van pecsét !
  Nem kellene az orvosi munkát hivatali kiszolgálásnak nézni.”
 • 2. matriné 2008. július 16. 08:48
  „Jó a szervezés! Miért nem írják ki,hogy a nyugdíjasok a temetőbe jelentkezzenek! Ők úgyis csak a szavazáskor számítanak!A vizit díjat, ha ismét bevezeti e kormány azt postán is el lehet küldeni.
  Az húzza ki az országot a "kátyúból"!”
 • 1. éne 2008. július 16. 08:29
  „Vizitdíj ide vagy oda, van akinek akkor is kellett menni,mikor fizetni kellett! Tavaly mikor kértem időpontot a szakorvosi javaslat meghosszabbításához, két hét múlva mehettem is!! Tegnap megint kértem időpontot, mert e hó 31-én lejár, az egyik helyen szeptemberre,a másik helyen novemberre kaptam!! Addig viszont a háziorvos nem írhatja fel a gyógyszert! Akkor most mi van? Kellene a rendelési idők végére hagyni helyeket, hogy aki csak papirt akar, és nem vizsgálatot, ne kelljen 4 hónapot várnia!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A borvidékek eddig megúszták

Győr-Moson-Sopron - A viharok eddig nem tettek nagy kárt megyénk két borvidékének ültetvényeiben, de… Tovább olvasom