Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vízi roncstelep a Mosoni-Duna partján

A hazai gyapjúipar valamikori éllovasának, a győri központú, fénykorában ötezernél több alkalmazottat foglalkoztató Richardsnak már a neve sincs meg, egykori vízitelepét azonban ma is a cég nevén emlegetik. Nem hízelgő módon, szégyen a városra – mondják.
A győri Kossuth híd révfalui hídfőjétől kezdődik, vagy háromszáz méter hosszú a töltés és a Mosoni-Duna között, egykor szépen parkosították – ez volt a Richards vízitelepe. Míg Richards volt a Richards. Később a vízitelep egy ideig vendéglőként működött, most riasztó, kihalt a majd ötven méter hosszú, hét méter széles lábakon álló, egybenyitott, üvegezetlen épület. Az óriás nyárfákkal felvert területet benőtte a gaz, az épületben téglákból összetákolt tűzrakó hely jelzi, hogy otthontalanok találhattak benne menedéket.

Dicső múlt, szomorú jelen

Ligeti Imre, a Richards egykori vezérigazgatója negyven év után ment nyugdíjba a cégtől, mindenre büszke, amit a gyapjús cég elért: az egykor ötezer-ötszáz alkalmazottjára és a vízitelepre is, amely állítása szerint nemcsak a győri textilesek kedvenc helye volt, jártak oda pápai és budapesti kollégák is. Ligeti úr nem tud a vízitelep sorsáról, emlékeiben úgy él, mint csodálatosan szép, otthonos pihenőhely, ahol igen élénk társasági élet volt.

A vízitelep közelébe nyolc éve költözött Snitzer Miklós már csak a mostani állapotában látta a csónakházat, amikor kutyáját sétáltatta arra. A hely gyönyörű, de mai állapotában méltatlan Győrhöz – mondja. Ahogy a vízitelep szomszédja, a Győri Határőr Igazgatóság pihenőházában is hasonlóképpen vélekednek. Sokan keresik fel a pihenőházat, s nem tagadják, restelkednek a szomszédság miatt. „Érthető – mondja Fehér Imre őrnagy, az igazgatóság szóvivője. – Rontja a városképet, pedig micsoda ragyogó létesítmény állhatna ott a mai lehetőségekre gondolva."

Győr nézte a pusztulást

A víziteleppel szemben, a Duna belvárosi oldalán lévő étterem üzletvezetője, Tímár Imre harminc éve jó ismerője a környéknek, a vízitelepen is sokszor megfordult, s szomorúan látta, hogyan vált az enyészet martalékává. Érthetetlennek találja, hogy Győr képes volt (de igaz ez a kijelentés jelen időben is – a szerk.) ezt tétlenül nézni, eltűrni. A győri önkormányzat hatósági csoportvezetője, Székely Győző nem tudja, kinek a tulajdonában van az egykori vízitelep.

Annyi a frissnek már nem is egészen mondható információja, hogy idén januárban egy hölgy azzal kereste meg a hivatalt, üzletet szeretne kialakítani az épületben. Erre nem volt lehetőség, hiszen Győr rendezési terve az adott helyen csak vendéglő vagy szabadidős létesítmény építését, engedélyezését tenné lehetővé.

A tulajdonos eladná

Az egykori richardsos vízitelep tulajdonosának kilétét a győri földhivatalban sikerült megtalálnunk. A 10.200/20/1-es új tulajdoni lap tanúsága szerint a vízitelepes ingatlan 1999. január 13-án cserélt utoljára gazdát, magántulajdonból került magántulajdonba, mai gazdája a győri Sz. H. A tulajdoni lap azt is elárulja, valamilyen okból többször is terhelték az ingatlant, az utóbbi időben vagy hatszor szolgált fedezetül hitelfelvételhez.

A tulajdonos szándékairól annyit tudtunk meg: évek óta szeretett volna az egykori víziteleptől megszabadulni, sokan érdeklődtek is az ingatlan iránt, de üzlet nem köttetett. Többen is éttermet szerettek volna építeni, de nem vállalták annak a kockázatát, hogy árvíz idején tönkremegy az épület. A kör ezzel bezárult, ők többet nem akarnak költeni a csónakházra.

Győr főépítésze, Németh Iván azt nyilatkozta a Kisalföldnek: a város csak annyit léphet, kötelezi a tulajdonost a vízitelep épületének renoválására. A főépítész szerint persze az lenne az igazán kedvező, ha bárkinek lenne a területre építési szándéka, mondjuk étteremre. Ez ismerős...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A likócsiak gyöngyszeme

A likócsi vállalkozók és helybeliek összefogásával valóságos pihenőparkot varázsoltak a Mosoni-Duna… Tovább olvasom