Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Vizet a Dunába!: Stabil vízszint kell a halíváshoz

– Az Öreg-Duna-mederben csordogáló víz csak arra jó, hogy táplálja a fás szárú növények gyorsabb növekedését. A folyó elterelése megtizedelte a szigetközi halállományt: magasabb, stabil vízszintekre lenne szükség a halak ívásához – véli dr. Késmárki István professzor emeritus.

– Magam és a Mofém Horgász Egyesület nevében is mondhatom: teljes mellszélességgel támogatjuk a Kisalföld népi kezdeményezését.

"A Szigetköz halbölcsője a Duna elterelése után szárazra került, napok alatt 100–150 tonna hal pusztult el – mondta dr. Késmárki István, aki a mosonmagyaróvári egyesület elnöke is. – Ráadásul ez elsősorban a törzsállományt érintette, amit nem lehet néhány év alatt pótolni. Főleg csuka, süllő, jász és domolykó pusztult el.

Az 1995-ben megépült fenékküszöb és más beavatkozások a Felső- és Közép-Szigetközben javulást hoztak, az Alsó-Szigetköz vízpótlása azonban megoldatlan maradt. Az Öreg-Duna-mederben csordogáló víz pedig csak arra jó, hogy táplálja a fás szárú növények gyorsabb növekedését. Itt is rehabilitációra lenne szükség."

Dr. Késmárki István professzor emeritus szerint a Szigetköz egy elveszett horgászparadicsom: halak nélkül nem igazi turistalátványosság az egyébként kiváló adottságú tájegység. Fotó: M. R.
Dr. Késmárki István professzor emeritus szerint a Szigetköz egy elveszett horgászparadicsom: halak nélkül nem igazi turistalátványosság az egyébként kiváló adottságú tájegység. Fotó: M. R.

"A megyei adatok azt mutatják, hogy az elmúlt húsz évben feleannyi halat lehetett a szigetközi Dunából kifogni, mint az elterelés előtti években. Magasabb, stabil vízszintekre lenne szükség a halíváshoz, hisz az ingadozó vízállás miatt hamar szárazra kerülnek az ivadékok, ami a pusztulásukat jelenti" – folytatta.

Dr. Késmárki István szerint a Szigetköz egy elveszett horgászparadicsom: halak nélkül nem igazi turistalátványosság az egyébként kiváló adottságú tájegység. Ráadásul a kormoránok jelenléte is nehezíti a helyzetet, hisz akár évi 200–400 tonna halat is elpusztítanak.

 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baleset óvatosságra figyelmeztet

Szerencsés kimenetelű vízi baleset történt pár napja a Mosoni-Dunán Rajka térségében. Tovább olvasom