Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: Perben vagy peren kívül?

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (19. rész)

"Szlovákia adja vissza a Duna teljes vízmennyiségét a közös folyószakaszba – erről Valki László, a nemzetközi jog szakértője szólt a zöldszervezetekhez. Lamm Vanda a nemzetközi jog másik szakértőjeként azt hangsúlyozta, hogy a hágai bíróság döntéseinél fontos szerepet kap a végrehajthatóság. Így a bősi vitában is ilyen döntés várható." (Kisalföld, 1996. augusztus 8.)

"Hálaadó istentisztelettel és népünnepéllyel egybekötve szombaton átadták a bősi vízlépcsőrendszer dunacsúnyi zsilipkamráját. »Szlovákia egyre közelebb kerül ahhoz, hogy saját területén rendelkezzen az eredetileg a dunakiliti duzzasztóműnek szánt valamennyi funkcióval« – így vélekedik Jakus György, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője is." (Kisalföld, 1996. augusztus 27.)

"Nemcsók János államtitkár elmondja: Magyarországnak és Szlovákiának mindenképpen meg kell egyeznie. Ez a lehetetlen helyzet egyre több pénzbe kerül. Eddigi semmittevésünk 500 milliárd forintot emésztett fel, s további 300-ba kerülhet a halogatás." (Kisalföld, 1996. november 15.)

"A hágai per Magyarország számára egyet jelent azzal, hogy több vizet kap Szlovákiától – mondta Illés Zoltán. Ezzel a kijelentésével utalt arra, hogy Bős–Nagymaros ügyét nem szabad peren kívüli megegyezéssel megoldani, mert ez hátrányosabb lenne hazánknak, mintha az ügyben a hágai Nemzetközi Bíróság döntene." (Kisalföld, 1996. december 13.)

"A Duna egyoldalú elterelése miatt szükségessé vált kár-
enyhítő beruházás, a vízpótlás indítása után most pénzpótlásra vár a Szigetköz. Mégpedig azért, hogy a vízpótló rendszer kiépítését – a hullámtéren és a mentett oldalon – folytatni lehessen." (Kisalföld, 1997. január 14.)

"Kovács László külügyminiszter a peren kívüli magyar–szlovák megállapodás lehetőségeit feltáró bizalmas konzultációról elmondta: »Helyesnek tartom a megbeszéléseket azért, mert meg kell próbálni a lényegesen egyszerűbb és olcsóbb peren kívüli megoldás elérését«." (Kisalföld, 1997. január 16.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sági Géza: `a vízszintemelést nem lehet megkerülni´

"Természetkedvelő vagyok, s Győr-Szol-vezetőként a cég egyes árvízvédelmi feladatainak szempontjából is fontos lenne, ha a Mosoni-Dunán magasabb, stabil vízszintek lennének" – mondta Sági Géza. Tovább olvasom