Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: naponta 13 ezer liter gázolaj

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (14. rész)
"A hullámtér nagy részén, ahová nem jutott víz a környezetvédelmi minisztérium által keresztülvitt Mosoni-Duna-vízmegosztásból, ro- hamosan pusztulnak a medrek. A kiszáradt Duna-ágakban fűz- erdők nőnek. Göndöcs László hédervári polgármester szerint a Szigetközt halálra ítélték. Talán azt hiszik, hogy ez az áldozat a hágai igazságmérleget a mi javunkra billenti?" (1994. január 11.)

"A szigetközi fenékküszöbös vízpótlás lejárt határidejének ez évre kért meghosszabbítását a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakvéleményére alapozva a hatóság megtagadta." (1994. január 18.)

"A Szigetköz vízpótlásának nem a legjobb megoldása a keresztgát építése, illetve a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezése, mondta Hajósy Adrienne miniszteri biztos." (1994. január 21.)

"Boross Péter – ideiglenes megoldásként – a fenékküszöb építését tartja célravezetőnek. A miniszterelnök a hozzá érkezett megyei küldöttségnek fejtette ki álláspontját. Boross Péter ígéretet tett arra, hogy ebben az ügyben a holnaputáni kormányülésen végleges döntés születik." (1994. január 25.)

"A parlament még mindig nem döntött Szigetközről... Közben újabb és újabb javaslatok hangzanak el. Jávor Károly például a szivattyúzás ötletével állt elő." (1994. március 4.)

"Az Országgyűlés a szigetközi vízpótlás szivattyús megoldása mellett foglalt állást, ellentétben a kormány fenékküszöbös javaslatával." (1994. március 31.)

"Ma helyezik üzembe az első két, másodpercenként fél köbméter kapacitású dízelszivattyút Dunaremeténél." (1994. április 9.)

"A dízelszivattyúk zaja hihetetlen károkat fog okozni a megmaradt élővilágban. A szivattyúrendszer védtelen a nagyobb árvizek ellen. Költsége az egymilliárd forintot is meghaladhatja." (1994. április 14.)

"Naponta 13–15 ezer liter gázolajat kell a Duna-partra szállítani a természetvédelmi területeken keresztül annak érdekében, hogy a 32 dízelszivattyú éhségét csillapítani tudják, és vizet emeljenek át a Dunából a hullámtéri ágrendszerbe Dunakilitin, Cikolaszigeten és Dunaremetén. A megközelítő utak kiépítése megkezdődött. Legkorábban a nyári hónapokban indulhat a folyamatos vízpótlás. A tartályautóknak naponta meg kell tenniük az utat, mert a helyszínen csak egynapi készlet tárolható." (1994. május 10.)

"Dunaremeténél, az egykori hajókikötőnél tegnap megkezdődött az újabb dízelszivattyúk telepítése. A természetvédelmi területeken három műszakban dolgoznak majd, folyamatos üzemeltetésükhöz a javítószolgálattal együtt legalább harminc emberre lesz szükség." (1994. július 13.)

"Tegnap átadták a három szivattyútelepet a szigetközi hullámtéren. Két nagy gond a zajártalom és a füstgázkibocsátás, azon belül is a határértéket közel kétszeresen meghaladó nitrogén-dioxid." (1994. július 21.)

"Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár megtámadta Horváth József köztársasági megbízottat. Szerinte miatta csúszott a szivattyús vízpótlás megvalósítása." (1994. augusztus 19.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TeSzedd-akció: íme, a megyei találkozási pontok - Küldjön fotót!

Győr-Moson-Sopron megyében 54 helyszínen 1500 fő regisztrált, míg Komárom-Esztergom Megyében 22… Tovább olvasom