Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Vizet a Dunába! Haldoklanak a győri folyók

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (15. rész)

"Nincs üzemanyag, elfogyott a pénz, ezért reggeltől folyamatosan állítjuk le a szivattyúkat a Szigetközben – jelentette ki Jakus György vízügyi igazgató.

Délutánra azután megérkezett a húszmilliós gyorssegély, de a szakemberek így sem boldogok. A szivattyúzás hatása elmarad a várakozástól. A Középső-Szigetközben mindössze pár centivel emelkedett a vízszint, a hinarasodást nem sikerült megállítani." (1994. szeptember 10.)

"Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának vízlépcső-albizottsága támogatja a szivattyús vízpótlással kapcsolatos pótköltségvetést. Mivel idén nem telepítik az elektromos szivattyúkat, az erre szánt pénz egy részét a dízelszivattyúk működtetésére csoportosítanák át." (1994. október 13.)

"A felszíni vizekben továbbra is a hullámtéren jelentős a hiány. Egyedül a mentett oldalon sikerült érdemben mérsékelni a károkat, de a természetvédelmi területek többsége a hullámtéren továbbra is víz nélkül van, mondta Janák Emil vízügyi osztályvezető." (1994. október 14.)

"A győri folyók vizének szintje mintegy másfél méterrel csökkent." (1994. november 3.)

"A Duna elterelésének második évfordulóján az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságát Dunakilitin tájékoztatta a jelenlegi állapotokról Jakus György vízügyi igazgató. Elmondta, hogy a szigetközi dunai mellékágak elöregedési folyamata fokozódott. A Duna szlovák oldalán a nyár vége óta felgyorsult az építkezés, a C változat II. üteme 1995 végére elkészül. Ezzel újabb kényszerhelyzet teremtődik a magyar fél számára. A magyar parlament által jóváhagyott szivattyús vízpótlással szemben a Szigetköz vízellátása érdekében megoldás lehet a dunakiliti fenékküszöb megépítése." (1994. október 21.)

"Kolozsváry Ernő, Győr polgármestere elmondta, elkezdődött a győri folyók haldoklása. Amikor ő Győrbe került, akkor még kellemes vízparti környezet, mesebeli állapotok fogadták. Mindent meg kell tennünk azért, hogy Győr maradjon az, ami volt, a folyók városa... Bartal György előadásában kitért arra, hogy a győri folyók vizének szintje mintegy másfél méterrel csökkent." (1994. november 3.)

"Az erőmű lerombolásán keresztül a zöldmozgalmaknak kétségkívül nagy szerepük volt a demokrácia kivívásában. De ehhez a koronához mind a mai napig ragaszkodnak, holott már rég túlhaladta őket az idő. Ma már sokkal többet kellene a konkrét szakmai kérdésekkel foglalkozniuk, mint a politikával, nyilatkozta a napokban felmentett köztársasági megbízott, dr. Horváth József a Kisalföldnek." (1994. november 3.)

"A harmadik száraz télre készül a természet, mióta elterelték a Dunát és víz nélkül maradt a szigetközi hullámtér. A térség közéleti szereplői már 1992-ben a kármérséklést sürgették, hogy a következő vegetációs időszak kezdetéig megvalósuljon a vízpótlás. Tavaly télen még határozottabban követelt döntést a térség, sikertelenül. Képviselőink most ismét elzarándokoltak a fővárosba, hogy gyors döntést, vizet kérjenek a kormánytól a természet tavaszi ébredéséig. Lotz Károly vízügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy a tárca az év végéig elkészíti a vízpótlásra vonatkozó javaslatát." (1994. december 13.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`A vízhez való kötődést őseinktől kaptuk´

"Hétvégén nyüzsgő vízi élet volt a Mosoni-Dunán: a vízhez való kötődést és a szeretetet őseinktől kaptuk" - mondta Keresztény Józsefné nyugdíjas győri gyermekorvos. Tovább olvasom