Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: 250 ezer embert érint a kérdés

"Örömteli, hogy az első lépés elindulhat, s több milliárd forintból a vízpartok rendezése megkezdődik, ám ez vajmi keveset ér, ha – fantasztikus földrajzi adottságaink ellenére – alig van víz a Mosoni-Dunában (és a szigetközi Öreg-Dunában). Ezért álltam a Kisalföld népi kezdeményezése mellé" – mondta Borkai Zsolt győri polgármester.


"Szigetköz és Győr számára is fontos ez a kérdés: nálunk elsősorban a turizmus fejlesztésének lehetősége rejlik a megoldásban – kezdte a győri polgármester, miközben szignózta a Kisalföld által elindított népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

– Európában számtalan olyan hely van, melynek földrajzi adottsága meg sem közelíti az ittenit, ott mégis rengeteg turistát fogadnak a pezsgő vízpartokon.

Mi ezt megfelelő vízszint nélkül nem tudjuk megvalósítani, s a hajózás és a hozzá kapcsolódó turizmus sem tud kifejlődni.

Örömteli, hogy az első lépés elindulhat, s több milliárd forintból a vízpartok rendezése megkezdődik, ám ez vajmi keveset ér, ha alig van víz a folyókban."

Borkai Zsolt: Katasztrófa, amikor a meder széléig sem ér a víz, szinte át lehet sétálni a másik oldalra. Fotó: Bertleff András
Borkai Zsolt: Katasztrófa, amikor a meder széléig sem ér a víz, szinte át lehet sétálni a másik oldalra. Fotó: Bertleff András

Borkai Zsolt szerint a Mosoni-Duna keresztülfolyik a belvároson, látványos területeken, melyhez többek közt a barokk belvárosi rész és a Püspökvár idegenforgalmi szempontból is nagy lehetőségeket rejtene. „Emellett stabil, magasabb vízszinttel megnőne a vállalkozók vízparti beruházási kedve – ez például kikötőépítésben nyilvánulhatna meg."

– Addig azonban sem ők, sem mi nem tudunk lépni, míg ennek nem látjuk a megfelelő feltételeit – folytatta Borkai Zsolt polgármester. A városfejlesztési tervben is szerepelnek ilyen elképzelések, remélem, egyszer valósággá válik. Kormányzattól függetlenül valami miatt ez a kérdés mindig kicsit »kicsúszott«, nem tudtuk megvalósítani. Bizakodó vagyok, hiszen 250 ezer embert direkt módon érint a kérdés: érződik, hogy ők szeretnék megoldani, remélhetőleg ezt alátámasztja a mostani aláírásgyűjtés is" – mondta, majd tapasztalatairól beszélt.

"Gyermekként gyakran lejártunk a kajak-kenu bázisra, hiszen tornászként nyáron a Szúnyog-sziget felé csodálatos túrákat tettünk. Akkor egyébként még több víz volt a Mosoni-Dunában.

Egy-két éve aztán körbementünk motorcsónakkal is, de már ez is gondot okozott: nem volt veszélytelen az ottani közlekedés, attól tartottunk, előbb-utóbb megfeneklünk. Az év nagy részében kitartó kisvizes időszak borzasztó látvány a belvárosi szakaszon: katasztrófa, amikor a meder széléig sem ér a víz, szinte át lehet sétálni a másik oldalra.

Földrajzilag fantasztikusak az adottságaink, így azt gondolom, ennek a kérdésnek valamikor meg kell oldódnia. Ezért is álltam a Kisalföld népi kezdeményezése mellé.

Ha mindenki úgy érzi, hogy ez egy fontos lépés, akkor a megfelelő helyen meghozzák azt a döntést, ami befolyásolhatja az előrelépést. Ebben segíthet a mostani népi kezdeményezés" – mondta a polgármester.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásatás lesz a tér egészén

A megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája a leendő győri mélygarázs egész területére ásatást írt elő. Tovább olvasom