Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Vizet a Dunába! - Követ tolatna a Dunába a Charta

Fele vízhozam után mederfeltöltés: komolyan ebben látja a fővárosi Duna Charta a Öreg-Duna és a Mosoni-Duna vízszintemelésének megoldását. Bárdos Deák Péter szerint akik támogatják, "nem tudják, miről szól a Szite-terv".

Fele vízhozam után mederfeltöltés: komolyan ebben látja a fővárosi Duna Charta a Öreg-Duna és a Mosoni-Duna vízszintemelésének megoldását.

A partot védő kőszórást betolnák a folyóba, hogy a kimélyült medret – ezáltal a vízszintet – megemeljék. Bárdos Deák Péter szerint a megyében támogatott Szite-javaslat nem elég megalapozott, részleteit a köztestületek nem is ismerik.

Mindössze néhány nap telt el az Országos Választási Bizottság döntése óta, melyben a 71 ezer érvényes aláírással támogatott népi kezdeményezésünket sikeresnek nyilvánította, így a parlamentnek vitanapot kell tartania a kérdésről.

A fővárosi Duna Charta főtitkára, Bárdos Deák Péter azonban máris a számukra elfogadhatatlan gátépítéssel "riogat", mederfeltöltést támogat és szerinte a Szite- (Szigetközi Természetvédelmi Egyesület) javaslat mellé álló megyei köztestületek, politikusok nem ismerik részleteiben a helyi megoldási tervet.

– Ön szerint népi kezdeményezésünk burkoltan a gátépítés megvalósítását célozta meg, s most az évtizedek óta bevált "zöld sémát", a vízügyi lobbit emlegeti. Ugye tisztában van vele, hogy a Szigetközben 1995 óta működik már egy fenékküszöb, mely megmentette a térség ágrendszerét a kiszáradástól?
– Az Öreg-Duna vízszintemelését célzó Szite-javaslat azonban gátakat, benne hajóátemelő zsilipeket és árvízkaput tartalmaz, hogy hosszában is átjárható legyen a hajók számára az Öreg-Duna-meder. A gátak építése számunkra elfogadhatatlan, hisz a kötelező érvényű uniós Víz Keretirányelv is az alternatív megoldásokat részesíti előnyben a duzzasztással szemben.

– Milyen más, hatástanulmányokkal alátámasztott alternatív megoldások vannak az Öreg-Duna vízszintemelésére?
– Több ilyen is van. A WWF például a mesterséges szigetekkel, szűkítéssel való vízszintemelést támogatja, a Duna Charta pedig a mederfeltöltést.

– Tudja, hogy a mederfeltöltéssel a folyó itteni 41 kilométeres szakaszán (tíz köbmétert szállító teherautókat figyelembe véve) egy évig 342 tehergépjárműnek napi nyolcat kellene fordulnia, s az anyagot a mederbe töltenie, hogy egy méterrel emeljük vízszinteket? Nem beszélve a természetkárosításról és a költségekről...
– Ez egy "szép torzítás". Némi segítséggel – a partot védő kőszórás betolása után – a folyóra kell bízni a munkát, s bemossa a feltöltőanyagot. A fenti számítás a mostani vízhozammal számol, holott ragaszkodnunk kell, hogy Szlovákia biztosítsa számunkra a fele vízhozamot. Különböző vízhozamokra különböző műszaki megoldások jöhetnek szóba: a mederfeltöltés is csak akkor ér valamit, ha a víz fele ide érkezik.

– Rendben, tegyük fel, hogy 20 év után Szlovákia úgy dönt, biztosítja a fele vízhozamot. Az Öreg-Duna-meder azonban már olyan mélyre ásta magát, hogy ebben az esetben is, ha kinyitjuk az ágvégeket, a mellékágakból minden víz belefolyik, s kiszárad a Szigetköz. Ez lenne a megoldás?
– Véleményünk szerint mederfeltöltéssel kell korrigálni a mederbevágódást.

– A három fenékküszöbös Szite-javaslaton kívül van más, hatástanulmányokkal és vizsgálatokkal alátámasztott alternatív megoldási javaslat az Öreg-Duna vízszintemelésére?
– Kilenc rehabilitációs változatot dolgoztatott ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium még 2009-ben. Vízügyi és tudományos szakemberek szerint a Szite-megoldás sem megalapozottabb a többinél.

– A megyében lévő összes köztestület elfogadta és támogatja ezt, a helyi természetvédők javaslatát...
– Azt gondolom, nem tudják, miről szól a Szite-terv, nem ismerik annak tényleges hatását. Példaként említeném, hogy az idevágó tanulmányok szerint a Szite terve hosszú távon nem 3, hanem 8 gáttal számol.

– Ezzel biztosan vitatkoznának a kidolgozói. Gondolom, a győri vízszintek megemelése érdekében építendő – korábban elvi engedéllyel rendelkező – gönyűi torkolati mű megépítését sem támogatják...
– Természetesen nem. Mivel mesterséges betáplálású a Mosoni-Duna, ezért több vizet kell engedni a folyóba a vízszint emelése érdekében.

– De hiszen ettől még kiszívná belőle a vizet a mélyebben fekvő Nagy-Duna.
– Igen, mert Bős alatt a turbulens hatások kimélyítették a medrét. Ezért kell azt is feltölteni. Sokan azt mondják, hogy ez költséges, de hisz a gátépítés is pénzbe kerül.

– Mit üzen a fővárosból annak a népi kezdeményezésünket támogató 71 ezer aláírónak, akik húsz éve várják, hogy több víz legyen a folyóinkban?
– Azt, hogy víz kell a Dunába, de nem gátakkal. Mi is húsz éve várjuk a megoldást, s bevallom, nem tudom, mikor lesz megegyezés. Idáig a magyar kormányok nem fektettek kellő hangsúlyt a kérdésre: lehet, hogy az Európai Bírósághoz kellett volna már fordulni.

Kik a Duna Charta aktivistái? Elnöke Karátson Gábor (festő és író), elnökségi tag Czakó Gábor (író, képzőművész) és Bárdos Deák Péter (fizikus), aktivista Vásárhelyi Judit (angol–skandináv–könyvtár szakos középiskolai tanár, nordisztikából egyetemi doktor, környezeti nevelő), Vida Gábor (az MTA rendes tagja), Dózsa Tamás (grafikus), Ertsey Attila (építész), Hegedűs Miklós (üzemmérnök), Loósz Tamás (ügyvéd) és Vajdovich Péter (állatorvos).

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. értelem 2012. október 30. 17:47
  „Sem a szaktudásuk, sem a becsületük nem lett több az elmúl jó húsz évben a chartásoknak. Mivel tudják cáfolni, hogy nekik fizettek a szlovákok, hogy akadályozzák meg a hazai beruházásokat, mert így az övék a haszon az osztrákoknak meg befektetés nélkül fizethettünk? Mennyit tettek ezért zsebre a Duna körös, chartás,zöld szervezetek és vezetőik? Persze cáfolja logikailag azt, hogy ez nem volt lehetséges akár a Lajtmann féle Reflex is akár. Mert ezeknek a saját zsebükön kívül más érdekük nincs. Azt viszont védik mindenáron. Akár a kőkörszakba is viszavetnék az emberiséget ha valaki jól megfizetné őket. Semmirekellő rablók.”
 • 28. ATengerész 2012. augusztus 31. 01:45
  „Ja...és Bárdos Deák Péter nem fizikus, bár valaha annak tanult. Fényképész.”
 • 27. ATengerész 2012. augusztus 31. 01:28
  „Csak hogy világos legyen a Dunakörösök szakértelme. Íme egy "szakértő" aki annakidején megvezette a közvéleményt. http://www.youtube.com/watch?v=hOJkfY-pKJk Ez volt az a bizonyos "papírtigris" duma, melynek kapcsán nem csak azt emlegették, hogy a szlovákok képtelenek lennének elterelni a Dunát (nem is akarják, csak ijesztgetnek minket vele), hanem még azt is állították, hogy ebben az esetben még a trianoni határok is megváltoznának hazánk javára, mert azokat a hajózható vizekhez kötötték. Aztán Hágában kikaptunk 12:3-ra amit fényes győzelemnek hazudnak azóta is.”
 • 26. urbaniastapista 2012. augusztus 30. 11:52
  „Sötétség.
  Nagyon természetvédő gondolat hosszában végigdózeroltatni a partot. A kövezés nélkül mit tenne az a sok víz? A meder szépen elkezdene ellenőrizetlenül vándorolni a tájban, előbb-utóbb gátakat, majd falvakat veszélyeztetve.
  A Mosoni Dunába nem lehet a mostaninál lényegesen több vizet beleereszteni, mert a felső szakaszon csak ennyi fér el a mederben, ha oda több víz megy, akkor vagy azt is át kell építeni teljes hosszában, vagy megy amerre lát, visz utat, falut, erdőt, mezőt.”
 • 25. Accra 2012. augusztus 29. 13:06
  „Eszem megáll: zöld lobbit emlegetnek, de lövésük sincs alapvető műszaki dolgokhoz.
  Könyvtáros, író, festó, grafikus, ügyvéd....a vízépítéshez biztos nagyon értenek. Ezért tart itt ez az ország:( Mit szólna az állatorvos, ha a festő mondaná meg neki, hogyan gyógyítson? Gondolom felháborodna, de más szakmába ettől mégvígan beleugat.”
 • 24. welocyraptor 2012. augusztus 28. 12:57
  „Hogyan mer egy szakmaidegen ember ilyen tervekkel előállni? Nem mernék egy vízépítő munkájába beleugatni, pedig mérnök vagyok. A helyükben nem égetném magam és mélyen kussolnék.”
 • 23. Amasan 2012. augusztus 28. 05:30
  „már megint valami pesti liberális okostojás banda szeretné a napi megélhetését biztosítani, imádom amikor dögkeselyűként lecsapnak az adódó lehetőségekre, bármi is legyen a következménye...”
 • 22. Dilettánc 2012. augusztus 27. 20:17
  „Sikerült bekerülnöm a Duma Charta elnökségébe, mivel már vizeltem a Dunába!
  Üdv: egy lelkes kazánkovács”
 • 21. öszödiböszme 2012. augusztus 27. 20:04
  „20. Primax 2012.08.27. 19:41
  Vajh melyik pártfunkciósai csináltak ebből politikai lépést??? Ez csak költői kérdés volt.”
 • 20. Primax 2012. augusztus 27. 19:41
  „Most "előbújhatnának" azok az emberek, akik - anno - politikai ügyet faragtak ebből az egészből.
  Most, hogy végre beláthatja mindenki : óriási hiba - mi több : bűn - volt felrúgni a vízilépcső-szerződést.
  Mindenféle szempontból totális bukta...:(
  Jöjjenek tehát az akkori nagyokosok és magyarázzák meg a ZEMBEREK-nek...meg a fáknak, meg a füveknek, meg a halaknak, meg a madaraknak, meg a vadaknak...”
 • 19. pancser 2012. augusztus 27. 19:17
  „Persze a művész urak tudják, csak úgy betolni a kőszórást. Gondolom összetévesztik a Duna medret a házuk előtti árokkal. Csak az elejét kell betolni, aztán majd a Duna elvégzi a többit ......... Atyaisten, alighanem a Duna intelligensebb ezeknél.....
  Viszont köszönöm a kisalföldnek, hogy lehozta a névsort most legalább tudjuk kinek köszönhetjük az áldatlan állapotokat4”
 • 18. peet2 2012. augusztus 27. 18:37
  „A Szigetközbe viz kell !!!!!!!!!!!!
  Az ott élők és az ott dolgozó szakemberek tudják is hogy hogyan lehetne ezt
  a lehető legjobban kivitelezni.
  A Duna Charta annyit segithet az ügyben ,hogy az elkészülő mütárgyak környékét befüvesithetik saját költségükön.
  Bár lehet hogy ezzel is csak kárt okoznának , mint minden megnyilvánulásukkal.
  Lent Budapesten NE OSSZÁK AZ ÉSZT, mert ahogy én látom már nagyon a szükében vannak.”
 • 17. mir 2012. augusztus 27. 16:35
  „Dilettánsok gyülekezete”
 • 16. Al_Bundy 2012. augusztus 27. 15:19
  „Nem értem, hogy miért nem szakértők? hisz´ Munkácsi-, József Attila -, Arany János -, és Kossuth díjas festő és író is van köztük. Sőt az egyik "aktivista" az önéletrajza szerint "´Jelenleg a Duna vízgyűjtőjében, Kapolcson él. " :D
  A többi önéletrajzban ez nincs megemlítve, így vagy már elhagyták az országot (de szép is lenne), vagy nem tudnak róla, hogy kis Hazánk teljes területe a Duna vízgyűjtőjéhez tartozik... :D”
 • 15. Bali84 2012. augusztus 27. 14:46
  „Arra nem is goldoltok, hogy milyen zsíros projekt lenne ezt a tervet kivitelezni?
  Csak nehogy kiderüljön, hogy a Carta egyik tagjának bányája, a másiknak fuvarózó cége, a harmadiknak meg sok sok markolója van.”
 • 14. Beresforder 2012. augusztus 27. 14:26
  „Nekem nem világos mi a tök az a Duna Charta?
  Környezetmérnökök, építőmérnökök és vízügyi szakemberek államtól szerzett jogokkal bíró szervezete?
  Esetleg írók, festők, könyvtárosok és grafikusok? Írnak egy verset meg festenek egy képet a Dunáról és megmondják hol találod a könyvtárban, hogy neked se kelljen személyesen kimenni a Duna-partra?”
 • 13. Veszettzsiráf 2012. augusztus 27. 13:31
  „Most elszámoltam 15000ig, hogy ne mondjak nagyon csúnyát ennek a Pesti Senki Alfonz nak.
  Ez az ember ismeri a szigetközt ? Vagy csak a pesti dunapartot látta ? Mégis micsoda agybaj a lehet neki ?
  Köynörgöm nem mi lennénk ám az elsők akik gátakat meg zsilipeket építenének.
  Nadehogy toljuk be a kőszórásokat és a duna majd behordja a feltöltőanyagot.
  De szép, gratulálok.”
 • 12. Veszettzsiráf 2012. augusztus 27. 12:26
  „A kedves Sztorvacsekek tudják, hogy milyen hosszú a duna ? Beletolni a kőszórást, jézus atyaúristen !!!!!!”
 • 11. 1120 2012. augusztus 27. 09:54
  „Elég volt az ál-környezetvédők negyedszázados ámokfutásából! Nem kérünk a (főként fővárosi) hozzá nem értő emberek (lásd a Duna Charta ún. "aktivistáit") bohóckodásából! Nem volt még elég?!
  Ma már egyre többen ismerik fel azt a fájdalmas tényt, hogy a vízlépcső politikai üggyé dagasztása (a rendszerváltás zűrzavarában) egy borzalmas fejlemény volt. Kóklerek! "Áldásos" tevékenykedésetek már eddig is súlyos milliárdokba került!
  Szerintem itt a vissza nem térő alkalom, hogy végre bocsánatot kérjetek azért, mert anno politikát csináltatok egy tisztán szakmai ügyből - megtévesztve ezzel sok-sok tisztességes és jószándékú, de ugyancsak hozzá nem értő embert is!
  Ezt a mostani feladatot márpedig a vízügyes szakma fogja végre a kezébe venni! Legalábbis nagyon remélem... Ha ugyanis megint nem ez fog történni, akkor egyszerűen "szénné kell perelni" ezt a "díszes" társaságot!!! Pont.”
 • 10. Dwatson 2012. augusztus 27. 09:52
  „Dilettáns banda! Lehet hogy a szlovákok jobb megoldással állnának elő,mindenesetre nélkülük nem lehet az Öreg Dunán építkezni mert határfolyó,és van több olyan pontja is ahol teljes egészében Szlovákiában folyik,de ha betöltenénk az innenső felét,akkor már se vizünk,se medrünk nem maradna,nem beszélve arról az irdatlan mennyiségű töltőanyagról,amire szükség lenne!
  A Duna Charta egyszer már elérte hogy ne legyen vizünk,gázerőművet építettünk a Duna partra!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szivárog a gáz: visszatérhetett otthonába negyvenöt család Gönyűn

A kisalfold.hu úgy tudja, hogy vasárnap kora délután földmunkát végző munkagép sértette meg a… Tovább olvasom