Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Vizes pincék a Pince utcában

A győrszentiváni Pince utca lakói keresték meg szerkesztőségünket: ahogyan sokaknak, úgy nekik is a belvíz jelent hónapok óta nagy problémát és a hatóságoktól még nem kaptak érdemi választ. A helyszínen jártunk utána a panaszuknak.
 A Pince utca lakói azt állítják, tíz évvel ezelőtt a Zrínyi köz alá „eleve hézagosan lerakott", egy méter átmérőjű csapadékvíz-elvezető csöveken keresztben ütötték át a szennyvízvezetéket a bekötést végző munkások.
A Pince utca lakói azt állítják, mintegy tíz évvel ezelőtt a Zrínyi köz alá „eleve hézagosan lerakott", egy méter átmérőjű csapadékvíz-elvezető csöveken keresztben ütötték át a szennyvízvezetéket a bekötést végző munkások. A nagyméretű csövek a Pince utcai vízelvezető árok folytatását képezik, és a lakók állítása szerint a kilyukasztás következtében évek alatt eltömődtek: ennek jele, hogy a Zrínyi köz több helyen beszakadt. Az útjavítások nyomait láttuk a helyszínen. Az egyik lakó, Sinkó Ottóné állítása szerint hat zsák cementtel tüntette el a legújabb gödröt, hogy autóval ki tudjon hajtani az utcára.

Tény, hogy a vízcsövek után nyíló kisebb vízelvezető árokban és a Pince utcai széles árokban is lefolyás nélkül pang a víz, ráadásul ez utóbbiba a Vasút sor felől is folyamatosan érkezik egy vezetéken a csapadék. Emiatt a környező házak pincéi folyamatosan talajvíz alatt állnak, Rózsahegyi László házának fala vélhetően az alámosás következtében kívül-belül megrepedt. Papp Jenőné, a Pince utca 15. lakója, és két szomszédja, Vass Csaba és Pék Antal ugyanettől tart, ha a helyzet nem oldódik meg belátható időn belül. A lakók véleménye szerint az is problémát okozhat, hogy a vízelvezető csatornának nincs meg a kellő lejtése.

Pince utca 25.: Rózsahegyi László mutatja háza repedt külső falát.
Pince utca 25.: Rózsahegyi László mutatja háza repedt külső falát.


Mint elmondták, tavaly júliusban az akkori Komszol szakemberei háromheti megfeszített munkával (a csövekbe is bemászva) szivattyúzták ki a felgyülemlett vizet és ekkor átmenetileg a pincék is szárazzá váltak. Azóta viszont nem történt újabb szivattyúzás, így a pincékben ismét megjelent a víz, riportunk idején mintegy 40 centiméter magasságban állt.

A Pannon-Víz válasza szerint a szennyvízelvezető rendszert ellenőrizték, a vezetékek épek, sérülésmentesek. A csapadékvízárok vizéből mintát vettek, melyben a laboratórium kommunális szennyvízre utaló nyomot nem talált. Az említett közműkeresztezést legutóbb 2010 októberében kamerás vizsgálattal ellenőrizték. A méretbeli különbségek miatt ez a műszaki megoldás a csapadékvíz-csatornában visszaduzzasztást nem okozhat – állítja a Pannon-Víz. Az említett közműkeresztezést újból megvizsgálják, ha szükséges, beavatkoznak.

Pang a víz az elvezető árokban, ahová még a Vasút sor felől is érkezik utánpótlás – mutatja Vass Csaba. Fotók: Bertleff A.
Pang a víz az elvezető árokban, ahová még a Vasút sor felől is érkezik utánpótlás – mutatja Vass Csaba. Fotók: Bertleff A.


A lejtés megfelelő, a talajvízszint magas. „A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. jogelődje korábban elvégezte a Pince utcai csatorna tisztítását, melynek eredményéről tájékoztattuk a városépítési osztály illetékesét. Ugyanekkor megtörtént a csatorna szintezéses vizsgálata is. A csatorna lejtése megfelelő, a benne lévő víz a Győrszentivánon és Győr más településrészein is sajnálatosan megemelkedett talajvíz. A jelenség hátterében a 2010-es év rendkívül csapadékos időjárása áll. A felszín víztelítődését elősegítette a közelmúltban megtörtént hóolvadás is" – közölte lapunkkal a Győr-Szol Zrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VI. Széchenyi Futam Győrben - Versenyben a kreativitás és innováció

A VI. Széchenyi Futamra, Európa legrangosabb olyan innovációs versenye, amelyen kizárólag Alternatív… Tovább olvasom