Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Vízben állnak a Mákos-dűlő pincéi

A Mákos-dűlőben épített házak pincéi vízben állnak, sok helyen a hűtőt, a bútorokat sem tudták kimenekíteni a tulajdonosok. A szemmel láthatóan napról napra emelkedő vízszint félő, hogy veszélyezteti a környék, így a Gyepszél utca házait is.

Katasztrófahelyzettől tartanak a lakók, Horváthék pincéje május óta lakhatatlan a Mákos-dűlőben, s ezt még tetézi az egyre növekvő belvíz, amelyet a két, szinte összeérő és csordultig telt tó már képtelen nyelni. A látvány több mint siralmas: az egyik ház pincéjében térdig, másutt derékig ér a víz, benne a hűtő és minden más.

– Nincs, ahova ez a töméntelen mennyiségű belvíz visszafolyhatna, félő, hogy nagy lesz a baj – aggódik Szalai Miklósné. – A Gyepszél utcában van egy kis paraszt barokk házunk, de ha vizet kap, annak annyi. Nincs vészforgatókönyv, legalábbis nem tudunk róla, de ez idáig bármely hivataltól vagy hatóságtól hiába kértünk segítséget.

A Mákos-dűlőben épült házak pincéiben áll a víz. Fotó: Har
A Mákos-dűlőben épült házak pincéiben áll a víz. Fotó: Har

– Elázott a kazán, a falak, a tavaszi árvíz ideje óta mást sem kérnek tőlünk: legyünk türelmesek – sorolja Horváth Józsefné. A vízórákat is sok helyen víz fedi.

A Báger-tó környékén élők közül még sokan emlékeznek az 1964-es árvízre. Horváth Józsefné nemcsak most, hónapokkal ezelőtt is jelezte a helyzetet a katasztrófavédelem és a városvezetés felé – egyelőre sehonnan nem kaptak elfogadható választ. A magas vízállás miatt már hónapokkal ezelőtt eltűntek a madarak fészkelőhelyei, a régi ökológiának nyoma sincs.

Szüts György alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató megkeresésünkre annyit mondott el, nincs hova átereszteni ezt a rengeteg vizet, hiszen maga a terület is egy gödör, s a belvíz miatt a munkatársak folyamatosan, a megye különböző területein dolgoznak.

Csepi Lászlót, a győri polgári védelmi kirendeltség vezetőjét Bőnyben értük utol. Annyit mondott: a probléma miatt jövő csütörtökön egyeztető fórumra várják a hivatal munkatársait és az érintetteket.

Olvasóink írták

  • 1. lurkó 2010. december 19. 10:34
    „Újváros akkor is mélyen fekvő terület volt amikor a csapadékvizet az itt levő tavakba bevezették.
    A tavak egymással összefüggésben állnak, mivel a hajszálereken keresztül a víz egyik tóból a másikba kerülhet. Gondolom nincsenek kibélelve..... Egy elhibázott döntés eredményeképp alakult ki ez a veszélyhelyzet, de a város az itt lakókat magára hagyja. Ez elfogadhatatlan, itt is emberek élnek, akkor is ha ez egyeseknek nem tetszik. Az itt lévő családi házak egy élet munkáját jelentik, senkinek nincs joga, hogy ezt kockára tegye, illetve az önkormányzatnak elhibázott döntéseiért vállalni kell (kellene) a felelősséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvédelmi hiányosságok faüzemeknél

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokkal közösen évente… Tovább olvasom