Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Vivi úton a győzelem felé

Andorka Vivien családja egyike annak az ötven családnak, amelyeknek a Kisalföld-advent jótékonysági kampány keretében, önökkel együtt szebbé tesszük a karácsonyát.

Vivient nem először segítjük, és a két éve agyvérzést szenvedett fiatalt látva egyre biztosabban mondhatjuk: minden fillér jó helyre kerül.

A lány 16 évesen szenvedett súlyos agyvérzést. Az életéért – volt pillanat –, amikor ő és a családja jobban harcolt, mint az orvostudomány. Végig kellett hallgatnia 2012 tavaszán a két szülőnek, hogy a lányuk menthetetlen. De a tinédzser, aki addig a társaság egyik kedvence volt, csinos és szép, talán még modellkarrier is várt rá, egyszer csak magatehetetlenül, némán, rettegő tekintettel nézett a világra. Ez a lány most a győzelem jelét mutatja, mert hiszi, hogy győzni fog.

A lány, aki két éve még koponyacsont nélkül, rettegő tekintettel várta a mindennapokat, most a győzelem jelét mutatja. Fotó: H. Baranyai Edina
A lány, aki két éve még koponyacsont nélkül, rettegő tekintettel várta a mindennapokat, most a győzelem jelét mutatja. Fotó: H. Baranyai Edina


A megrázó történet sokakat megérintett, sokan segítették Vivient a rehabilitációs úton. Önök is támogatták – először 2012 áprilisában, amikor a történetét megírtuk. A Jóakarat hídján keresztül. Azóta több műtéten és kezelésen esett át, az egyik legfontosabb egy implantátum behelyezése volt, amit a kioperált koponyacsont helyére illesztettek be. De számos alternatív kezelést kipróbált a család – kitartásuknak és a segítőknek köszönhetően. Mert mindez pénzbe került. Erre emlékeztette a Kisalföld alapítványát egy ismeretlen, aki Vivient és Andorkáékat javasolta az adventi támogatott családok közé. Megfogadtuk a tanácsát.

Vivien már nem a társaság központja, de a régi barátok, osztálytársak jelentősebb alkalmakkor még meglátogatják. Új barátot egy autóbalesetes lány személyében szerzett. Vivi tudja, mit él át a gerinctörött lány. Ő most már mosolyogva fogadja a látogatókat. Tolószékben ül, mert a lábait egyelőre csak kinyújtani tudja. „De járni fogok" – mondja határozattan, tisztán. Ilyen lehetett azelőtt is.

Édesanyja, Heni sorolja, mi mindenen vettek eddig részt, s mi a következő lépcsőfok, amire gyűjtenek. Az a kezelés 750 ezer forint, most lett rá 150 ezer forintjuk, mert a Jóakarat hídja támogatja a győri családot. Vivi a bizonyíték arra, hogy a pénz ha nem is mindig, de most segít. A fiatal lány olvas, olyan könyvtartóval, amelyet anyukája talált ki és eszkábált össze. Énekel, úgy, hogy a nagynénje szemébe könnyet csal a „boldog szülinappal". Jobb kezével fogat tud mosni, enni; haja ismét olyan, mint a súlyos betegsége előtt volt. Hosszú és szőke. Álomszerű. De egy álma még maradt: „Családot, gyermeket szeretnék egyszer, amikor már a régi leszek."

Karácsonyra pedig nem kér semmi mást, csak egészséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfia hívta a mentőt Balikó Tamáshoz

A Bors úgy tudja, valódi dráma zajlott Balikó Tamás otthonában. A színész-rendező hétéves kis­fia… Tovább olvasom