Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Vitéz László: „Szervusztok, pajtikák!

Kemény Henrik 80. születésnapját együtt ünnepli a győri gyerekekkel, akik január 25-én egész nap vásári komédiákon nevethetnek Vitéz Lászlóval.
Kemény Henrik-figurák a művész műhelyében. A felvétel a Kisalföld fotóarchívumából származik.
Ahogy régen a Dunakapu téren Győrben, a széles csípejű kofák és nagyhangú mesterek a világ szeme elé tárták portékáikat, s ahogy akkor a lacikonyhák kolbászillatú gőzében komédiások szórakoztatták a nagyérdeműt, hogy vásári kedvüket a végletekig fokozzák, így költöznek be egy napra a fent említett kofák, mesterek, csepűrágók a Vaskakas Bábszínházba, hogy a győri gyerekekkel köszöntsék Kemény Henriket, Vitéz László leghíresebb hazai megelevenítőjét, aki az ’50-es években Győrött is játszott három évig és éppen most ünnepli 80. születésnapját.
Kemény Henrik hungricum. Minden hazai bábművész az ő köpönyege alól bukkant ki, az ő és családja hagyományain nőtt fel. Vitéz Lászlója ma is olyan frissen gúnyolja ki magát Luciferkót is, mint 60 évvel ezelőtt a népligeti bódéban.

A program

10.00, színházterem: Anton Anderle, a „világ legkisebb cirkuszának" tulajdonosa
„ Tessék, csak tessék, fáradjanak beljebb!" – invitál minden kicsit és nagyot cirkuszi előadására a szlovák Anton Anderle. Mindenkinek eláll a lélegzete a lenyűgöző mutatványok láttán. Bemutatkozik Marco Dolfini, a nagy bűvész, Cuki, a mókás bohóc, a kígyóember, sőt, a gyönyörű kötéltáncosnő, Stella Zuccherina is – csak hogy néhányat említsünk a sok fellépő „művész" közül. A bábjátékos virtuozitása elkápráztatja a nézőket, a művészien megformált marionettbábok életre kelnek. A porondon megelevenedik élet és halál, a bábok pedig ezek határmezsgyéjén játsszák táncukat Anton Anderle keze alatt.
11.00, előtér: Filléres Vásár – megnyitó.
11.00–14.00, előtér: Vásári forgatag.
1. Kakasinduló: csak itt, csak most, a Filléres Vásárban.
2. Fotográfusműhely: Vitéz László, Paprika Jancsi, Kasparek, Pulcinella képébe bújva emlékfotó-készítés a gyerekek részére.
3. Vásári jósda: a sejtelmes és titokzatos jövőt megjósolja a vásári javasasszony.
4. Planétás – találós kérdések: a mesebeli hollótól a helyes válaszért „filléres" a jutalom.
5. Céllövölde: „Itt a nyerő, a filléres nyerő – találatért elvihető!"
6. Félkarú rabló: „Szerencséd, ha felragyog – filléred is megkapod!"
7. Vásárfia fillérekért! Kardok, maszkok, jelmezek, Vaskakas CD, -jegyzetfüzet, Zöld Lific könnyei, Csipkerózsika rózsái, Csillogó üveggolyó – mind, ezernyi titkos kincs, megveheted, gátja nincs!
11.00–13.00, próbaterem: játszóház – kézművesműhely. A vásárban készült fotókhoz – avatott mesterek segítségével – képkeretkészítés.
13.00: vásári lacikonyha – az éhes szájnak.
14.00, színházterem: Salvatore Gatto és az ő Pulcinellája. Egy valódi nápolyi látogat el hozzánk, s hozza magával Vitéz László talján rokonát, Pulcinellát, aki bizony Pinocchióból vált Pulcinellává, mert Salvatore megrövidítette az orrát, átfestette az arcát, így a világ leghíresebb bábuja átalakult a világ leghíresebb álarcosává és életre kelt Salvatore kezén. Olyan érzés részt venni az előadásain, mintha a múltban kalandozna az ember. A mai közönség ugyanazokat a kalandokat és fordulatokat élheti át a játéka során, mint a hajdani vásárok nézőserege, s a mai is megtapasztalhatja a népi bábjáték magával ragadó izgalmát, lendületét, erejét.
15.00–16.00, próbaterem: játszóház. Kemény Henrik ajándékának elkészítése a gyerekekkel.
16.00, színházterem: Kemény Henrik előadása, köszöntése 100 szeletes óriástortával.
Az ünnepségre 50 kisiskolás kapott meghívást, az előadásokra külön is lehet jegyeket vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Strabagé az Árkád építése is

A megyeszékhely két óriásberuházását a Strabag rt. végezheti. Két héttel ezelőtt még biztosra lehetett venni, hogy a KÉSZ kft. nyeri meg a kivitelezői pályázatot az Árkád esetében. S bár az utolsó pillanatig pakliban volt a szegedi építőcég neve, mégis ellentétes döntés született – tudta meg a Kisalföld a beruházó ECE cég Hamburgban tartózkodó ügyvezetőjétől. Tovább olvasom