Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Vita egy műemlék ház felújításáról

Nagyon rossz állapotban van a győri, Aradi vértanúk útja 19. számú ház, a megyeszékhely egyetlen szecessziós műemlék házának lépcsőháza – állítják a lakók. A tulajdonos azt ajánlotta, újítsák fel az ott élők, és a költségeket beszámítja a bérbe.
Így fest a Halbritter-ház belülről, azaz ilyen a lépcsőháza.
A győr-belvárosi, Aradi vértanúk útja 19. szám alatti ház szerepel abban a kiadványban, amely Magyarország 280 különleges védelemre és megóvásra érdemesített épületét tartalmazza. Nem mellékesen, a megyeszékhely egyetlen szecessziós, most már műemlékké nyilvánított épülete, mely 1902-ben épült, s a régi győriek Halbritter-házként ismerték. Sok neves építész megcsodálta, amikor bent járt – köztük Makovecz Imre –, s dicsérte a ház tervezőjét az épületben vendégeskedő Orbán Viktor is.

Megvették volna

A megkülönböztetett törődést érdemlő épület lépcsőháza viszont nagyon rossz állapotban van – mondja az ott lakó, s a négy lakótársával együtt az épületért aggódó dr. Lanczendorfer Erzsébet. Az öt család jó gazda módjára óvja és vigyázza otthonát. Húsz évvel ezelőtt, s aztán sokáig szorgalmazták a bérházat kezelő Inszol Rt.-nél, hogy megvennék ingatlanjaikat. Akkor még aktívak voltak a bérlők, ma nyugdíjasok. Ha tulajdonosokká váltak volna, a ház egészével törődnek, ma azonban nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy ezt megtegyék.

Méltatlan állapotok?

Az épület belsejének jelenlegi állapota méltatlan annak építészeti jelentőségéhez – állítja dr. Lanczendorfer Erzsébet. Említi, hogy az elismert építész, Winkler Gábor, aki néhány év után most újra járt az épületben, megdöbbent, mennyit romlott az állapota. Amikor a doktornő az Inszol figyelmét levélben felhívta a ház nagyon is esedékes felújítására, a társaság igazgatója azt válaszolta, nincs pénze az Inszolnak a felújításra. Azt ajánlotta, a bérlők valójában kvázi tulajdonosok is, ők élvezik a lépcsőház felújításának hasznát, végeztessék el a munkát és a költségeket beszámítják a bérbe. Dr. Lanczendorfer Erzsébet cinikusnak tartja a választ, a felújítás ugyanis nem a kvázi, hanem a valóságos tulajdonos kötelessége. Különösen sértőnek tartja ezt a hozzáállást akkor, amikor az eddigi tízezer-egynéhányszáz forintos bérleti díjat esetükben majdnem a kétszeresére emeli júliustól az Inszol.

Fontosabb munkák

Janicsek Tibor, az Inszol igazgatója szerint ő korrekt ajánlatot tett. Győrött a hozzájuk tartozó épületek nagyfelújítására a kilencvenes évek eleje óta az önkormányzat külön nyújt fedezetet, a lakbérekből ugyanis erre nem futná. Az idén nagyon szűkös a keret, csupán ötvenmillió forint. Nem vitatja a ház értékét és cége tulajdonosi kötelezettségeit sem, az Inszolnak azonban mérlegelnie kell. A cég felújítási program szerint dolgozik és nem ötletszerűen. A program a kérdéses épületet 2008–2012 közötti időszakra ütemezte. Pénz hiá-

nyában azokat a felújításokat kell előresorolni, amelyek még fontosabbak, amelyek esetében családok lakhatása a tét. A még oly rossz állapotban lévő házakat sem lehet ledózerolni, hiszen emberek laknak azokban is.
Az igazgató elmondta, nyolcvan százalékkal emelkednek a lakbérek, s azok megállapításánál az a szempont, hogy a bentlakókat és nem magát a lakást támogassák, de a rászoruló bérlők akár az emelés száz százalékának mértékéig is lakbértámogatást kaphatnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató: Hiszek a gyermekben

Miértek tünékeny ideje. Z. Arany Piroska e címen s a „hiszek a gyermekben” gondolat… Tovább olvasom