Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Vita egy győrladaméri kerítésről

Többen ellenzik, hogy házhelyeket alakítsanak ki Győrladaméron a Rákóczi utcában.
Többen ellenzik, hogy házhelyeket alakítsanak ki Győrladaméron a Rákóczi utcában, mivel az utat és a kétoldali telkeket az ő földjeikre tervezték. A polgármesteri hivatal szerint a rendezési terv ellen korábban senki nem ágált, és úgy helyes, ha a többség szava dönt.

Győrladamér következetesen használja ki vonzerejét: a négyütemű rendezési tervnek megfelelően egy utcát már nyolcvan százalékában beépítettek a beköltözők. Az Országút után a Mátyás király, majd a Kossuth és Somogyi utca közti terület, végül pedig a Rákóczi utca és a Szent István út egy része kerül sorra.

A régi falurészekre jellemzően az idős lakók itt is három-négy, akár hatezer négyzetméteres földeket birtokolnak, jóval nagyobbakat annál, mint amire ma, jószág nélkül, hajlott korukban szükségük volna. Az évekkel ezelőtt elfogadott rendezési terv kétoldali telekkialakítást ír elő ezeken a területeken, ez itt körülbelül negyven földtulajdont és mintegy hetven tulajdonost érint.

Lapunkat dr. Fizély Jánosné kereste meg, az asszony szerint tizenöt év munkáját teszik tönkre, ha a hangos, füstös út tényleg az ő kerítése helyén fog átvezetni, amely mellé tavaly negyven gyümölcsfát ültetett. Ellenzik a terveket a szomszédos P. Imréék is, akiknek az utánuk elkanyarodó út egyenesen a földjükön haladna át és a feléjük eső oldalon kialakítandó telek elvenné a jelenlegi konyhakertet. P. Imréné és fiai szerint senki nem kényszerítheti őket arra, hogy eladják a területet, sem arra, hogy maguk fizessék ki a közművesítési díjat, azt a mintegy 1,3 millió forintot telkenként.

A polgármesteri hivatal illetékese szerint félreértésről van szó: a közművesítési költséget csak akkor kell megfizetnie a lakónak, ha megtartja az ingatlant. El is adhatja. Az igényt éppen a lakók fogalmazták meg, akik a ma már nem használt földjükkel két nagy értékű telekhez juthatnak a rendezési terv szerint. Fizélyék és P.-ék érdeke – hogy az út néhány méterrel arrébb húzódjon – ellentétes a többségével, mivel akkor kettő helyett csak egy telket lehetne kimérni.

De mindez még a jövő zenéje. A januári egyeztető tárgyalás után az önkormányzat most kéri vissza a nyilatkozatokat, eddig tizenhárman egyeztek bele ingatlanjuk átrendezésébe. Ha a többség így dönt, újabb egyeztetésre, földmérésre, telekmegosztásokra kerül sor. Akkor lehet egyáltalán bármiről beszélni, ha a teljes útszakasz pontosan kijelölt házhelyekkel együtt a polgármesteri hivatal asztalán lesz. Vagyis hónapok múlva. Ami pedig Fizély Jánosné kerítését illeti: a többség akarata nem múlik ezen a néhány méteren, legalábbis az illetékes így fogalmazott: „Lejegyzés is van a világon." Kisajátítás – köznyelven szólva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr 12 milliót költ kapcsolatokra

A korábbi években megszokottnál egyötödével kevesebbet költ Győr idén nemzetközi kapcsolatokra. Tovább olvasom