Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Vita az elvont győri milliókról

Az állam 1,7 milliárd forintnyi lefölözéssel bünteti Győrt – állította a napokban két fideszes politikus.

Az állam 1,7 milliárd forintnyi lefölözéssel bünteti Győrt – állította két fideszes politikus egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A polgármester erre úgy reagált: a város 732 millió forintot visszakap, és központi segítséggel milliárdos fejlesztéseket valósít meg.

Balogh József országgyűlési képviselővé választásakor arról volt szó, hogy a polgármester jelentős »lobbierőt« vethet be majd a parlamentben. Ennek azonban az ellenkezője lett igaz: a polgármester képviselősége nyereség helyett veszteségeket, pozitívumok helyett negatívumokat hozott a városnak" – fejtette ki Szijjártó Péter győri fideszes országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy amíg az Orbán-kormány idején nulla forint iparűzésiadó-lefölözés sújtotta Győrt, addig 2004-ben ez az összeg 1,3 milliárd volt, az idén pedig várhatóan 1,7 milliárd forint lesz. Az elmúlt három esztendőben átlagosan évi 1,1 milliárd forintot vont el a kormány a megyeszékhelytől, szemben hangzatos választási ígéretével: „Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak." Szijjártó élt a gyanúval, hogy az a bizonyos 732 millió forintos év végi adó-visszatérítés, amellyel a költségvetési nehézségekkel küzdő kormányzat kecsegteti a várost, csak a hasonlóan be nem tartott ígéretek sorát gyarapítja.

Németh Zoltán, a városi jobboldali frakció vezetője szerint a keletkező költségvetési hiányokat Balogh József „jó szocialista trükközésekkel" igyekszik eltüntetni a választók szeme elől. A kiadási oldalon például tudatosan nem számol az intézményi dologi kiadások várható tényleges összegével, amely tavaly 6,4 milliárd forint volt, és amelyre idén mindössze 4 milliárdot vettek tervbe. A bevételeknél viszont – utalt a Szijjártó Péter által is említett adó-visszatérítési ígéretre – olyan tételekkel is számol, amelyek teljesen bizonytalanok. A polgármester Németh Zoltán szerint 2–3,1 milliárd forint hiányt bújtatott el az idei költségvetésben.

„A város már meglévő kétmilliárd forintos hitelállománya, továbbá az ötmilliárdos hitelfelvételi plafon ismeretében félő, hogy Győr akár az idén kimerítheti teljes hitelképességét" – zárta tájékoztatóját a frakcióvezető.
A Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva Balogh József polgármester elmondta: az önkormányzathoz négy éve 3,5 milliárd, tavaly 5,7 milliárd forint folyt be iparűzési adóból, míg idénre 6 milliárdot terveztek – a több bevételből értelemszerűen magasabb az elvonás összege. Kijelentette: természetesen a város is méltánytalannak tartja a 732 millió forintos többletelvonást. A képviselő polgármester a pénzügyminisztériumi tárgyalásai alapján azt mondta, hogy a 2004-es költségvetési zárszámadáskor a parlament elé terjesztik Győr korrekciós kérelmét. Egyedi elbírálás alapján – volt már ilyen példa – a megyeszékhely visszakaphatja a csütörtökön befizetett 732 millió forintot. Ezt a pénzt egyébként a város már be is tervezte idei költségvetésébe bevételként. Balogh József azt kérte Szijjártó Péter képviselőtől, támogassa ő is a parlamentben, hogy a város visszakaphassa a pluszként elvont összeget.

Arra a fideszes sajtótájékoztatón elhangzott megjegyzésre, miszerint a város polgármestere képviselőként nem lobbizott Győr érdekeiért, Balogh József tényeket közölt. Győrben jelenleg 12 milliárd forint értékű beruházás folyik nagyon jelentős állami támogatással, ebből 6 milliárd forint értékű beruházás az idén indul. A legnagyobb támogatott munka a szennyvíztisztító továbbépítése. Emellett épül az ítélőtábla, folytatódik a Fehérvári út átépítése – benne vasúti felüljáróval –, milliárdos nagyságrendű a kórház-rekonstrukció, felújítás alatt áll a zsinagóga, és lehet folytatni a sort a szentiváni közösségi házzal vagy az ETO-stadion felújításával. „Mindezekre talán nem lehet azt mondani, hogy nincs benne lobbitevékenység" – mondta Balogh József. „De vajon mit intézett el Győrnek Szijjártó Péter?" – kérdezte. A polgármester egyébként nem bánja, hogy a fideszes képviselő felhozta ezt a témát, mert így talán az említett parlamenti ülésen a másik oldal is Győr mellett szavaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leletek a rác temetőből

Három hete kezdődtek és még két hétig tartanak az ásatások a győri Tihanyi úti aluljáró építési… Tovább olvasom