Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Vita az egymilliós bírságról

Egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a győri önkormányzatot a múlt héten, mert a Széchenyi tér felújításának egyes pótmunkáira kizárólag a beruházás kivitelezőjétől kért ajánlatot.

A városháza nem ért egyet az elmarasztalással.

A győri Széchenyi tér felújításának első üteme tavaly nyárra készült el. A beruházásra a város 2009 januárjában hirdetett közbeszerzési eljárást. A nyertes konzorcium 990 millió forintért vállalta a feladatot. Közben kiderült, hogy olyan, 80 millió forint értékű kiegészítő munkák elvégzésére is szükség van, amelyek az eredeti felhívásban nem szerepeltek.

Az önkormányzat egyedül a beruházással eleve megbízott konzorciumtól kért ajánlatot ezekre tavaly decemberben, azzal az indokkal, hogy ugyanarról a projektről van szó, illetve hogy elengedhetetlen a kivitelezői munka összehangolása. A döntőbizottság két pontban nem adott igazat a városnak. Az egyik a Rómer-szobor elszállítása, amelyre azért kerül sor, hogy az alkotást megóvják. Ennek szükségessége azonban – így a verdikt – nem érhette váratlanul az önkormányzatot. Ez azért lényeges, mert ha így van, akkor nyílt közbeszerzési eljárást kellett volna hirdetni a feladatra, amelyen több cég indulhatott volna. Hasonló ügy a Mária-oszlop elvitele. A döntőbizottság szintén arra a következtetésre jutott: a kivitelezés előtt is világos volt, hogy a térfelújítás károsíthatja a műemléket. Ráadásul a város csak tavaly decemberben kért ajánlatot a munkára, miközben a műemléket már májusban leszerelték. Ezek miatt kapott egymillió forintos bírságot Győr.

A Mária-oszlop egyelőre nincs a helyén, restaurálásra Őrbottyánba szállították. Fotó: Bertleff András
A Mária-oszlop egyelőre nincs a helyén, restaurálásra Őrbottyánba szállították. Fotó: Bertleff András

Németh Zoltán alpolgármester kérdésünkre elmondta: nem értenek egyet a határozattal. ˝A Rómer-szobor elszállítása az uniós projekt miatti kötelező együttműködés okán volt kötelezettségünk.

Amikor szerződést kötöttünk a kivitelezővel a térfelújításra, még nem volt biztos a Lloyd rekonstrukciója, a pályázat miatt viszont muszáj volt felvonulási területet biztosítani. A takarékosabb megoldást választottuk, mert a Czuczor–Jedlik szobor elvitele drágább lett volna˝ – fejtette ki a politikus.

Németh Zoltán hangsúlyozta: a Mária-oszlop ˝veszélyeztetettsége˝ csak április elején, a térfelújítás közben derült ki, amikor a KÖH emiatt leállította a munkát a műemlék tízméteres körzetében. Szerinte már csak amiatt sem volt előre látható, hogy az alkotást el kell vinni restaurálásra, mert 25 éve felújításon esett át, s előtte évszázadokig stabilan állt a helyén, kibírva a második világháborút is. Megjegyezte: ha nem szedik le májusban a szobrot, akkor körülötte ma is gödör tátongana, ugyanis a hatóság nem engedte volna a munkavégzést. ˝Az állami intézmények általában alulfinanszírozottak, emiatt bírságbevételi előirányzataik növelésére kényszerülhetnek˝ – jegyezte meg az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 13. hordópali 2010. március 22. 06:34
  „greenie!
  Ne! El nem hiszem!
  Ők nem ilyenek! Á! Dehogy!
  Ők mindig igazat mondanak! Nem hazudnak!
  Leleplezik a korrupciót! Üldözik a bűnt!
  Átláthatóan kezelik a közpénzt!
  Takarékosak, célszerűek!
  A kampányra is csak annyit költenek, amennyit a jog enged! El is számolnak vele becsületesen!
  Azt ne kérdezd, hogyan alszanak?”
 • 12. fzi 2010. március 17. 16:44
  „Polgárháborúba kergetik a népet a politikusok, ezt azért tehetik meg mert vannak emberek akik feltétlenül hisznek nekik. Szerintem ez az ügy nagyon jól példázza a tisztelt ellenzék várható kormányzási tevékenységét. Szomorú, hogy emberek tényleg kiálnak mellettük és a józan paraszt eszüket félretéve hisznek nekik. Nekik üzenem, hogy tisztlet győri vezérük már akkor hazudott amikor és ami előtt megválasztották, méghozzá egyértelműen!!!!!!!! "Függetlenként képviselem a győrieket"--- de sárga színekben többet kereshetek én és kedves barátaim. (Ja ezt nem mondta)”
 • 11. greenie 2010. március 17. 16:13
  „Kedves Fürgeszarvas. A győri FIDESZ BKV-ja a szintén 3 betűs udvari kivitelező cég, aki véeltlenül minden közbeszerzési kiírást megnyer. Csak sajnos az a gáz, hogy ez egy magáncég, akin keresztül direktbe finanszírozzák Sz. Péter, B. Zsolt és Sz. Imre kampányát, valamint B.Péter és társai életvitelét. Mi lesz itt az elkövetkező 4 évben, mikor nem csak az önkormányzati pénzek mennek így tovább, hanem uniós és kormányzati támogatások. Igen, nekik kánaán lesz. És nekünk?”
 • 10. Fürgeszarvas 2010. március 15. 14:53
  „Ejnye-ejnye ! Csak nem valami csókos kapta meg újra a megrendelést ? Ez a Fidesz győri BKV-ja ,tessék mondani ? Vagy érdekelt a Szíjjártó család is ? Vagy még kicsoda ? Ja ,ők nem korruptak ! Ők fideszesek, ők csak simán lopnak !”
 • 9. Fürgeszarvas 2010. március 15. 14:53
  „Ejnye-ejnye ! Csak nem valami csókos kapta meg újra a megrendelést ? Ez a Fidesz győri BKV-ja ,tessék mondani ? Vagy érdekelt a Szíjjártó család is ? Vagy még kicsoda ? Ja ,ők nem korruptak ! Ők fideszesek, ők csak simán lopnak !”
 • 8. Goldmund 2010. március 10. 13:06
  „˝Az állami intézmények általában alulfinanszírozottak, emiatt bírságbevételi előirányzataik növelésére kényszerülhetnek˝ - jegyezte meg az alpolgármester.

  A pártok költekező választási kampányukhoz képest általában alulfinanszírozottak, emiatt mindenféle trükkös kifizetésekkel bevételi előirányzataik növelésére kényszerülhetnek.”
 • 7. fióka 2010. március 09. 11:03
  „6. Hedon 2010.03.08. 22:10--->a választásokig bírd ki aztán kapnak a pofájukba:D”
 • 6. Hedon 2010. március 08. 22:10
  „#4

  Mivel a Széchenyi tér átépítését az mszp mint valami
  botrányos ügy próbálja beállítani ezért ez a cikk
  a választásokig biztosan nem fog lekerülni.
  Bajnai vajon mit kérhetett és köszönt meg múlt heti
  Kisalföld szerkesztőségi látogatásán?
  Érdekes: Molnár csacsi félig készen átadott hídjának
  már leomlott a támfala. A dilatációs eszközöket (tágulási hézag)
  is átadás után az aszfaltot újra bontva építették be.
  Miközben azt hazudták, hogy ez a technológiai sorrend.
  Valójában azért lett kihagyva a normál menet szerinti
  beépítése mert akkor már nem készült volna el a híd aszfaltozása
  az uniós választásokig.
  Csabi azonban mindenáron át akart adni valamit.
  Erről egy hír jelent meg anno délutánra időzítve, ami aztán
  másnap reggel már egy, egysoros linkre zsugorodott.
  Itt a térről meg nyomják a szappanoperájukat.

  másnap reggel csak egy egysoros link utalt jól eldugva a többi nullás hír között.”
 • 5. paxpace 2010. március 08. 18:55
  „Ezek a pótmunka kífízetések szoktak visszacsorogni pártkasszákba,választási kiadásokra.”
 • 4. fióka 2010. március 08. 12:14
  „lekerül még az idén ez a fotó????”
 • 3. urbaniastapista 2010. március 02. 21:24
  „Hogy került ez újra a városi rovat címlapjára?”
 • 2. tber 2010. február 23. 12:28
  „Szerintem a szobor felújítás címszó alatt felszámították az összes nem tervezett vagy kifelejtett pót- és többletmunkát. Addig furkáltak, bontottak, tömörítettek, vibráltak körülötte míg meg nem rogyott, hogy le kelljen venni. A Czuczor szobor lehet, hogy könnyebben mozgatható lett volna (kisebb, újabb, és nincs is olyan magasban). De a Mária oszlopot kellett újítani mivel állítólag nem volt valami túl jó állapotban. Ettől függetlenül nem pár hónap altt lett ilyen, hanem már régóta ilyen az állapota.”
 • 1. janika 2010. február 22. 17:29
  „O, hogy mekkora problémák! No és mennyiben egyenértékü a büntetés az vétekkel? Habár erendszerben ez nem hinném, hogy számít, amikor többnyire a büntetés a pénz ki és bezsebelése a cél!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert a Petz Aladár kórház javára

Győri művészek lépnek fel a Bartók Béla művelődési központban február 27-én a Petz-kórház javára… Tovább olvasom