Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vita a gázvezetékről: anno a győri lakók fizettek érte, mégsem az övék

Olvasónk állítása szerint 1984-ben a győri Kertész utcában lakossági befizetéssel történt meg a gázvezeték telepítése. Napjainkban a tulajdoni jog mégsem az övék.


Történetünk nem tegnap kezdődött, kénytelenek vagyunk visszautazni az államszocializmus idejére - egészen pontosan 1984-be.

"Győrben a nyolcvanas évek közepén a Kertész utcában lakossági befizetéssel gázvezeték építésére került sor. A beruházás teljes összegét a Kertész utcai lakók fizették meg, mely meg is valósult" - kezdte Écsy Gáspár.

"Természetesen ez a pénz akkoriban sokkal többet ért, mint napjainkban"

"Ha a lakók közül egyeseknek nem volt lehetőségük a rájuk eső részt befizetni, úgy azok befizetési kötelezettsége a fizetést vállalók között egyenlő arányban osztották fel.

Mindezt csak azért említem, mert amikor később újabb lakók érkeztek az utcába és csatlakoztak a gázvezetékhez, akkor ennek következtében a tanácstól, majd az önkormányzattól visszakaptunk kisebb kompenzációs összegeket" – folytatta Écsy Gáspár, aki egyébként napjainkban már nem Győrben, hanem Balatonfüreden él.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyit kellett fizetni egy-egy lakónak a gázvezeték telepítéséért, Écsy Gáspár úgy felelt: "ha emlékeim nem csalnak 17 ezer forint körüli összeget. Természetesen ez a pénz akkoriban sokkal többet ért, mint mostanság".


Vita a gázvezetékről.
Vita a gázvezetékről.


"Térítés nélkül privatizálható volt-e magántulajdonunk?"

"Ez a rendszer működött a rendszerváltást követő privatizációig, megjegyzem, a gázszolgáltatás jelenleg is üzemel a Kertész utcában.

Engem elsősorban az érdekel évek óta, hogy ki vitte be a tulajdonunkat képező gázvezetéket a privatizációba úgy, hogy minderről értesítést sem kaptunk.

Az szintén jó kérdés, hogy térítés nélkül privatizálható volt-e magántulajdonunk, melyet mi, az ott élő emberek fizetünk ki az utolsó fillérig.

A győri önkormányzatnak írt levelemre azt a választ kaptam a hivataltól, hogy a szolgáltató jogosan nem fizet nekünk kompenzációs díjat – hozzáteszem: a szolgáltatóval semmi bajom nincs, nem ők tehetnek a kialakult helyzetről –, de az előbb említett kérdéseimre úgy vélem, nem kaptam érdemi feleletet" – hallottuk Écsy Gáspártól.

"Sok különleges ügyem volt már, de ilyen témára nem emlékszem"

A szóban forgó szövevényes ügy kapcsán portálunk megkereste a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatalt.

A történetet egyébként az teszi különösen érdekessé, hogy a gázvezeték '84-es telepítésekor még dúlt az államszocializmus hazánkban - s ennek megfelelően az akkori jogszabályozást (is) figyelembe kell venni -, míg a közművek jelenlegi működése és tulajdoni elosztása a rendszerváltást követően zajlott le.

Arra a kérdésünkre, hogy szakmai pályafutása alatt találkozott-e már hasonló felvetéssel, Nagyné dr. László Edit GY-M-S Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője úgy válaszolt: "sok különleges ügyem volt már, de ilyen témára nem emlékszem".

Nézzük, mit mondtak anno a törvények

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivataltól a következő tájékoztatást kaptuk.  

"A gázenergiáról szóló 1969. évi VII. törvény - 1984-ben hatályos - 19. § (1) bekezdése szerint a gázszolgáltató a szerződés megkötését ahhoz a feltételhez kötheti, hogy a fogyasztó a csatlakozó vezetéknek közterületre eső részét egészben vagy részben saját költségén készíttesse el és a létesítményt térítésmentesen állami tulajdonba (a gázszolgáltató kezelésébe) adja.

A (2) bekezdés szerint ha az így létesített vezeték útján utóbb más fogyasztót is ellátnak, a később bekapcsolt fogyasztó köteles a létesítés költségeinek arányos részét az érdekeltnek megtéríteni" - kezdte a '84-es telepítéskor érvényben lévő törvény ismertetését a hivatal.

"A fogyasztó a csatlakozó vezetéknek közterületre eső szakaszát egészben vagy részben saját költségén készíttesse el"

"A gázenergiáról szóló törvényt módosította az 1993. évi LXXXII. törvény, a módosítás alapján 1993. augusztus 4-étől a 19. § (1) bekezdése a következő: a gázszolgáltató a szerződés megkötését ahhoz a feltételhez kötheti, hogy a fogyasztó a csatlakozó vezetéknek közterületre eső szakaszát egészben vagy részben saját költségén készíttesse el, és a létesítményt a gázszolgáltató üzemeltetésébe adja át."

"Az elkészült gázberuházásnak a gázszolgáltató üzemeltetésébe adásánál ettől az időponttól törvény alapján már nem volt kiköthető a tulajdon átruházása.

Az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontja alapján a képviselő-testület gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat. Az önkormányzatok egy része a saját döntése alapján, polgári jogi szerződéssel, a tulajdonjogának átruházásával adta át az elkészült beruházást a gázszolgáltatónak.

Ezt vette figyelembe a törvényalkotó, amikor a megjelölt időszakra vállalta járandóság kifizetését az önkormányzati hozzájárulásból létesített, de a gázszolgáltató társaság tulajdonába került és az állam által privatizált gázközmű-vagyonnal összefüggésben" - folytatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal. 

Résztulajdon és hozam

"A 19. § (3) bekezdése szerint az 1980. december 31-ig üzembe helyezett elosztó vezetékekhez és létesítményeihez az igazolt hozzájárulás 30 százalék.

Az 1981. január 1. és az e törvény hatálybalépése között teljesített hozzájárulás évente 2 százalékkal növekvő mértékben, azaz az 1992-ben teljesített hozzájárulás esetén 54 százalék erejéig részvénytulajdonban részesül az érintett önkormányzat, mely részvénytulajdon vagy annak hozama az önkormányzati képviselő-testület döntése szerint felosztható az érintett ingatlantulajdonosok között is" - zárult a tájékoztatás.

Olvasóink írták

 • 17. karihorvath 2010. november 17. 07:56
  „... ha már az aszfaltozásnál tartunk, a házunk előtt mi is megcsináltattuk saját pénzből a kocsibeállókat, mert csak a járdát csinálta meg a közúti igazgatóság - a kocsibeállókat csak előttünk hagyták ki - , kb. 100.000 Ft-unkba került. Akkor ez is a mi tulajdonunk, biztosan, mert a szemetet nekünk kell összetakarítani a ház előtt, de az elszállítását már meg kell fizetnünk ...”
 • 16. Hunicum 2010. november 16. 10:54
  „14. Janika!
  A sárga csekknek is csak a kisebbik részét kapjuk vissza... :)”
 • 15. Infamous 2010. november 16. 10:22
  „mi 5 éve az előttünk menő aszfaltos utat dobtuk össze, potom 6 milla volt összesen. aztán az önkormányzat kisajátította, persze azóta még a hókotrók sem járnak erre, fűnyírás sincs...”
 • 14. janika 2010. november 16. 07:21
  „Nyugi a sárga csekk, feladása a postán a tied!Ja, hogy jogos-e azzal senki sem törődik behatóan.”
 • 13. pityesz 2010. november 16. 05:09
  „Ami a mienk az a övéké,ami a övéké a hoz nekünk semmi közünk.Pl:Stadion,GY.Á.É.V.uszoda.Barátság park...
  Ez mind társadalmi munkából épült.KB.40 negyven szombat.Kérdezzék meg a 50 éven túli kor osztályt.”
 • 12. Dwatson 2010. november 15. 19:43
  „Falun is az összes közmű még a víz is a lakosság befizetéséből épült meg de semmi nem a mienk”
 • 11. janika 2010. november 15. 19:12
  „Igen "4"-es elég régiek a maffiának a törvényei! Ma már 2010 évet írunk és éljük, ha egyáltalán életnek lehet nevezni ez a kizsákmányoló rendszert!”
 • 10. czindi 2010. november 15. 18:28
  „incanto term .nincs igazad, hisz a gázszámlában van egy tétel, ( ha jól emlékszem, 1200 ft,) ami erre a célra szolgál. ( Még soha nem javítottak semmit. ) Egyébként minden privatizáció így működött: Te (mi) fizettünk, elkészítettük, azután VALAKI privatizálta, és Te 8mi) ismét fizetünk érte... (pl. szennyvízelvezetés )”
 • 9. turtle 2010. november 15. 16:35
  „Ne aggódj most is te fizeted meg a javítást.Vagy gondolod hogy a két szép szemedért ezt a szolgáltató ingyen végzi számodra?”
 • 8. incanto 2010. november 15. 16:20
  „Ez azért kétélű dolog, mert ha holnapután felújításra szorul az a vezeték, nem hiszem, hogy bárki szívesen fizetne. Akkor rendben lévőnek érezné az úr a szolgáltató tulajdonjogát.”
 • 7. Capr 2010. november 15. 15:37
  „"....hogy a fogyasztó a csatlakozó vezetéknek közterületre eső részét egészben vagy részben saját költségén készíttesse el és a létesítményt térítésmentesen állami tulajdonba (a gázszolgáltató kezelésébe) adja.

  Ebből mi a nem érthető?????

  "Az szintén jó kérdés, hogy térítés nélkül privatizálható volt-e magántulajdonunk." - Ez bizony az építés után már nem volt magántulajdon, függetlenül a költségviseléstől.”
 • 6. Mankapunka 2010. november 15. 14:12
  „Hallottátok,megint 6 Ft-tal emelik az üzemanyagok árát.

  Ez is szép,nem csak a vezeték.”
 • 5. Fritz 2010. november 15. 14:04
  „1969-es törvény...milyen jó.hogy nem 1950-es évekböl való. Mit számít az állampolgár.
  A lényeg,amit egy xy szolgáltató óhaj-sóhaj között megkiván. Az meg,ha külföldi érdekeltségü egy szolgáltató,akkor meg még azt is figyelembe kell venni. Nehogy vérig sértödjön.
  Emberi jogok is vannak? Vagy azt csak xyz pártemberkék birtokolhatják?”
 • 4. SchmeidlPéter 2010. november 15. 13:41
  „"A gázenergiáról szóló 1969. évi VII. törvény - 1984-ben hatályos - 19. § (1) bekezdése szerint a gázszolgáltató a szerződés megkötését ahhoz a feltételhez kötheti, hogy a fogyasztó a csatlakozó vezetéknek közterületre eső részét egészben vagy részben saját költségén készíttesse el és a létesítményt térítésmentesen állami tulajdonba (a gázszolgáltató kezelésébe) adja." Itt van leírva feketén-fehéren, hogy hiába fizet a tulajdonos hozzájárulást, a vezeték tulajdonjoga a szolgáltatóra száll. Ellenkező esetben a vezetékellenőrzés, üzemeltetés, meghibásodás esetén a helyreállítás stb. szintén a lakókat terhelte volna.”
 • 3. janika 2010. november 15. 11:56
  „Ez már nem is újság e rendszerben! Hisz a vízmerőket is alakosságnak kellett megvenni azért,hogy a viz szolgáltatónak legyen mivel mérni a valós fogyasztást , sőt azok is a vízmű tulajdonába "szálltak át"! Vagy ott vannak vidéken a szennyvíz átemelő szivattyúk! Az is a szolgáltatóé noha a lakosságtól bevasalták az árát! Sőt az üzemeléséhez szükséges villanyáramot is a lakossággal fizettetik meg! E rendszerben ott és akkor fosszák ki a lakosságot, ahol csak akarják! A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját, mint mindig, ha a maffia üzemel.”
 • 2. Fritz 2010. november 15. 10:42
  „modern kizsákmányolás. Kiszolgáltatottság 2010-ben.”
 • 1. karihorvath 2010. november 15. 08:57
  „Döbbenten olvasom a cikket, mivel a mi utcánkban is ugyanez volt akkoriban a helyzet. Ez Szabadhegyen a Somogyi Imre utcában történt 1985-ben. Saját magunk ástuk ki az árkot. Az ÉGÁZ meghatározott egy időpontot a bekötésre, arra az időpontra készen kellett lenni. Nekünk, ha jól emlékszem 27.000 Ft körüli összeget kellett fizetni. Ki egy összegben, ki részletre de megfizettük. Emlékszem arra, hogy amikor hét végére elkészültünk, le jelentettük a szolgáltató felé a munkát, éjszaka akkora felhőszakadás volt, hogy a Templom utcából minden belemosott az eső az árokba és kétségbe esetten kerestünk olyan munkagépeket, amelyek kikotorják a hordalékot, mert kézi erővel nem lettünk volna készen. A segítségünkre - ismeretség során - a Győr Plaza helyén lévő orosz laktanyától kaptunk, némi ellenszolgáltatás ellenében, ami többletkiadást jelentett a lakókra nézve.
  Ezt nekünk senki sem tolerálta, mert, ha nem vagyunk kész, akkor nem kötik be a gázvezetéket.
  Szerintem nagyon sokat vagyunk így Győrben és más városban, hogy elsősorban az érdekel bennünket évek óta, hogy ki vitte be a tulajdonunkat képező gázvezetéket a privatizációba úgy, hogy minderről értesítést nem kaptunk.
  Az szintén jó kérdés, hogy térítés nélkül privatizálható volt-e magántulajdonunk, melyet mi, az ott élő emberek fizetünk ki az utolsó fillérig. Kérdésem, mit tehetünk ez ügyben. Kiváncsian várom a fejleményeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A muzsika öröme határon innen és túl

Tehetséges lengyel, szlovák és győri muzsikusnövendékek mutatkoztak be a hétvégén a IV. Lengyel Zenei Fesztivál keretében. Tovább olvasom