Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Visszavonják a Győr Aréna tervpályázatát

A Multifunkcionális Csarnok tervpályázatának visszavonása mellett döntött a győri önkormányzat – jelentette be Borkai Zsolt polgármester.
˝Borkai Zsolt, Győr polgármestere korábban úgy nyilatkozott, hogy az új multifunkcionális győri Aréna az önkormányzati ciklus végére, 2014-re épül meg. A győri közgyűlés által március végén egyhangúlag elfogadott, 2014-ig szóló gazdasági programban szintén ez szerepel˝ - írtuk ez év áprilisában, s cikkünkben azt is olvashatták:

˝Az önkormányzat az idei költségvetésben az Aréna területszerzésére, tervpályázatára és az engedélyezési tervekre 350 millió forintot különített el. (A beruházás várhatóan 2,5 milliárd forintba került volna.)˝

Fenti cikkünk azzal is részletesen foglalkozott, hogy a multifunkcionális csarnok helyszíne a 83-as főút mentén, a Tescóval és a Decathlonnal szemben körvonalazódott.

A csarnok helyszíne a 83-as főút mentén, a Tescóval és a Decathlonnal szemben körvonalazódott korábban.
A csarnok helyszíne a 83-as főút mentén, a Tescóval és a Decathlonnal szemben körvonalazódott korábban. Fotó: Cseh Róbert

Egy multifunkcionális csarnokról Győrben már 2008-ban is szó volt, portálunk közgyűlési előzeteséből kiderül, hogy akkor az építményt Adyvárosba tervezték.
Mindezekkel együtt lényeges kérdéseket vet fel a csarnok ügyével kapcsolatban az is, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) döntése értelmében Magyarország és Horvátország rendezi meg a 2014-es női Európa-bajnokságot.

A mérkőzéseket Budapesten, Debrecenben, Győrben, Veszprémben, illetve Zágrábban, Eszéken és Varasdon vívják majd. Sinka László, a magyar szövetség elnöke akkor boldogan nyilatkozott a www.handballnet.hu portálnak: ˝Rendkívül nagy öröm számomra, hogy az emlékezetes, 2004. évi női Európa-bajnokság után tíz évvel ismét vendégül láthatjuk a kontinens legjobb válogatottjait. Azért is aktuális egy ilyen rangos esemény hazánkba hozatala, mert nagy lökést adhat a magyar kézilabdasport fejlődéséhez, gazdasági háttere megerősödéséhez, egyidejűleg nagy esélyt ad a játékosoknak és a szurkolóknak is.

Ahhoz, hogy minden a terveink szerint alakuljon, időben el kell készülnie a Győrbe tervezett fantasztikus új sportcsarnoknak, és a Veszprém Arénában, valamint Eszéken is szükség lesz néhány kisebb átalakításra.˝


A Multifunkcionális Csarnok tervpályázatának visszavonása mellett döntött Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata – jelentette be Borkai Zsolt polgármester kedden.

A városvezető hangsúlyozta, egy ekkora beruházás tervezésénél számoltak a társasági adóra vonatkozó kedvezmények igénybe vételi lehetőségével, és azoknak a nagy vállalatoknak a támogatásával, amelyeknek érdeke, hogy ilyen létesítmény épüljön Győrben. Többek között az AUDI is támogatását fejezte ki a projektet illetően.

A társasági adó kedvezményei kapcsán a sportági szakszövetségekhez beérkezett pályázatokban igényelt összegek nagysága alapján azonban az látható, hogy reálisan nem igényelhető akkora támogatás, amely egy ilyen csarnok megépítését tudná biztosítani.

A bizonytalan gazdasági környezet és a jövő évi adózási kérdések nyitottsága miatt a győri önkormányzat egymaga felelősségteljesen jelenleg nem vállalhatja egy olyan létesítmény megépítését, amely miatt hosszú éveken keresztül nem lenne forrás semmilyen más fejlesztésre.

A város vezetése az ország nehéz gazdasági helyzetében Győr stabil költségvetési helyzetének fenntartását, intézményeinek biztonságos működtetését továbbra is elsőrendű feladatának tartja.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. kisem 2011. október 02. 07:29
  „Egyikbe sem kell belépni, valamilyen módon ki kell követelni az igéretek teljesítését! Ennyi a teendő.
  A városvezetés ül a pénz fölött, mindent máshonnan származó forrásból akar megvalósítani. Ez sem a legtisztességesebb hozzáállás, az meg végképp nem, hogy először a szebb látvány kedvéért költöttek el milliárdokat, majd a 2008-ban a gazdaságért "felelős" képviselő változó helyszínű, de egyelőre elvetélt ötletére úgy háromnegyed milliárdot, teljesen feleslegesen, a konkrét igéret teljesítésébe már nem mertek belevágni.
  Azt ugyan senki nem indokolta, mire kell ennyire tartalékolni, miért nem használják ki a rendelkezésre álló forrásokat értelmes célok megvalósítására? Nem gondolják, hogy esetleg azt is elveszik?”
 • 41. Tabornok 2011. október 01. 20:40
  „Melyik pártba kellene belépni szerintetek, hogy keresztül verhessük a városházi uszodaellenző képviselőkön az uszodaépítést.
  Szerintem az a bajuk, hogy nem ők találták ki. Pártpolitikai kérdést csináltak az uszodaépítési kezdeményezésből.
  Úgy gondolom, hogy ez elsősorban Népegészségügyi feladat. Csak egészséges emberek lehetnek hosszú távon jó adófizetők.”
 • 40. Tabornok 2011. október 01. 20:28
  „"Visszavonják a Győr Aréna tervpályázatát"
  Bőven elég Győrnek egy aréna, amit városházának hívnak. Ezt az ARÉNÁT is a kissebbségnek akarták építeni.
  Nem értem a győri politikusi képviselőket, hogy miért nem uszodát építenek.
  A 18 év alatti korosztály közel 80%-a gerincproblémás. Ők nem mehetnek labdajátékokat játszani, futni, ugrálni, de úszhatnának, ha lenne hol. A felsőléguti betegségben szenvedő gyerekek sem futkározhatnak, csak úszhatnának, de multifunkcionális sportpályát építenek a győriek 22-28%-nak.
  LOGIKUS ugye?”
 • 39. Hedon 2011. szeptember 28. 19:41
  „#38

  Az a tábla már két éve kinn van és 250 millió forint (0,25Mrd) szerepel rajta.
  Tarsoly Csaba ennek a 18-20 szorosát (kb 5 Mrd forint) fizette be az államnak ÁFA-ban.

  Ismert adat hogy a Fejlesztési Banktól 16,9 Mrd hitelt vett fel.”
 • 38. Tudós-1 2011. szeptember 28. 15:57
  „Burga-nak:
  Menj ki az ETO Park-hoz és nézzed meg az épülő Szállodánál a nagy táblát, ott láthatod, hogy mennyi állami és uniós pályázati pénzből építi Tarsoly a létesítményt!”
 • 37. steke 2011. szeptember 28. 15:15
  „Akkor most lesz pénz uszodára?”
 • 36. urbaniastapista 2011. szeptember 28. 13:17
  „#35.
  Már két helyszínen, először a Grabo sátor környékén vásárolt be a város.”
 • 35. kisem 2011. szeptember 28. 12:35
  „A döntés maga helyes.
  Az indoklás sántít, nem kicsit, nagyon.
  Ha kedvem lesz összegyűjteni, megosztom a T. Olvasókkal az általam eddig megismert tényeket.
  Egyelőre legyen elég annyi, hogy elismerten több száz milliót fordítottak csak területszerzésre.”
 • 34. T_McVay_01 2011. szeptember 28. 11:48
  „Az hogy nem épül új sportcsarnok sajnos nagyon rossz híreket sejtet.
  Valószínűleg ez az iparűzési adónk elvételét jelenti.
  Vagyis bukni fogjuk az uszodát és még sok mindent mást is.
  Ugyanis egyáltalán nem a társasági adóból volt tervezve.

  Az építése. Az más kérdés hogy ezek szerint a támogatást is úgy képzelték
  a politikusok hogy pl. az Audi befizet, a nagy kalapba a kéziszövetség
  meg majd elossza a pénzt a rászorultak között.
  Világos hogy az Audi a társasági adóból nem a népligeti csarnok felújítását
  akarja támogatni. Nem csodálkoznék, ha emiatt eleve be sem fizettek volna.”
 • 33. balazsmail 2011. szeptember 28. 11:14
  „nehéz megmondnai, kell-e egyáltalán a csarnok.
  Férfi kézilabda szinte megszűnt, női kosár senkit sem érdekel a városban, a női kézisek haza meccseit átlagban 1200 ember nézi, a bl-meccseket valamivel többen, de az is a lakosság 2-3%-a csak. Ebből a megközelítésből lehet, felesleges.
  Ha folyamatosan rendezvényeket tartanának, ahova 10ezer ember is kimegy akár, akkor már jobban megérné....”
 • 32. Joebacsi70 2011. szeptember 28. 09:36
  „Ilyenkor látszik, mekkorra probléma az álláshalmozás. Egyik oldalról bíráljuk a kormányt, hogy nem kiszámíthatóak az adóterveik, elveszik a pénzt (iparűzési adót) az önkormányzatoktól.
  Másik oldlaról pedig a FIDESZ tagjaként mint országgyűlési képviselő nyomkodjuk az igen gombot a marhaságokra ?
  Tisztességes ember egyszerrer csak egy oldal érdekeit tudja képviselni. El kellenen dönteni, hogy ez GYŐR vagy a FIDESZ legyen.”
 • 31. sprite 2011. szeptember 28. 09:28
  „Annyira nem bonyolult a helyzet.
  Az állam minden pénzt elvon.
  Egyszerüen nincs rá pénz. Maga a város döntése érthető, de ami miatt igy kellett dönteni, az felháboritó .Már tényleg bicskanyitogató, ahogy a nyugati országrész kezelik a keletivel szemben.

  Ha ezek után még stadiont épitenek Debrecenben...”
 • 30. LükeAladár 2011. szeptember 28. 09:09
  „26. vitez_laszlo 2011.09.28. 07:53: Miről beszélsz? Voltál te ott egyáltalán azóta? Szerintem nem változtak az árak... (oda hordom a gyereket úszni)”
 • 29. lalalala 2011. szeptember 28. 09:05
  „most merte bevallani a városi vezetés, hogy kormányunk totál lerabolja az eddig jól működő önkormányzatokat is valamint a gazdaság taccsra tételével amúgy sem lehetne ekkora beruházást végigvinni....”
 • 28. mracer 2011. szeptember 28. 08:16
  „Akkor magyarul , mért is nem lesz csarnok? Nem lesz hozzá elég társaságiadó bevétel?És más pénz meg nem nagyon van, ill. elég?”
 • 27. Burga 2011. szeptember 28. 07:59
  „Nem ártana egy kicsit reálisabban nézni a dolgokat, és abbahagyni végre a városvezetők állandó fikázását.
  Mást sem lehet hallani a híradásokban, mint hogy a beígért támogatásokat, adókedvezményeket a gazdasági helyzetre való tekintettel vissza akarja vonni a kormány. A helyi adók jelentős részét el akarják vonni Győrtől, hogy a keleti fejlesztéseket tudják finanszírozni, illetve Diósgyőrben - ha legközelebb ott játszik az ETO - még több munkanélküli tudjon a mi pénzünkből "Miskolcozni".
  Ne felejtsük el, hogy Debrecenben kizárólag állami pénzből épül az új stadion, nálunk Tarsoly Csaba a saját vagyonából (minimális állami támogatással) építette fel az ETO-parkot. Debrecenben kizárólag állami pénzből építették fel a sportcsarnokot, nálunk elsősorban az Audi finanszírozná a beruházást. Debrecenben állami pénzekből építenek autópályát, elkerülőt, utakat, stb, nálunk meg elmaradnak a legszükségesebb fejlesztések is, illetve a helyi adókból gazdálkodják ki apránként.
  Keleten a győri fejlesztésekre irigyek, és mindent el akarnak venni tőlünk, holott nálunk szinte semmi nem épül állami támogatásból, míg náluk szinte csak abból.
  Ilyen körülmények és gazdasági kilátások között lenne valaki, aki nyugodt szívvel be merné vállalni a több milliárdos csarnok építését?
  Nem ártana azon is elgondolkodni, hogy hol tartana Győr, ha - az Audi támogatása mellett - megkapná ugyanazokat az állami támogatásokat, mint mondjuk Debrecen...”
 • 26. vitez_laszlo 2011. szeptember 28. 07:53
  „Minek a Magvassy és a Egyetemi Csarnok mellé még 1?

  Uszoda kéne. Mert az egyetlen népuszodát (volt GYÁÉV) is elvették a pórnéptől. Olyan horribilis árakon nyitották meg, hogy azt már csak tehetősebbek fogják megengedni.
  Ugyan az az út, mint az uszodával Élményesítjük, és a csórikáimat, akinek elég lenne a szabadtéri kék csúszda, meg a sport medence is, kiszorítjuk. Aztán hüppögünk, hogy milyen kicsi a látogatottsága az ojjektumnak, pedig még koktélozni is lehet a medencében

  Egyébként meg teljessen korrekt döntés. Tized ennyi hitelproblémás ember sem lenne, ha akkoriban belátták volna, hogy a kölcsönt nem csak felvenni, hanem visszafizetni is kell. 0% önerővel 4 milliós autót venni. Amikor a család éves összbevétele nem éri el a négymilliót....”
 • 25. ktl 2011. szeptember 28. 07:42
  „Hol lesz a harmadik helyszín?”
 • 24. Baziliszkusz 2011. szeptember 28. 06:18
  „Helyes döntés, amely egy helytelent helyrehoz.”
 • 23. Accra 2011. szeptember 28. 01:03
  „Miután ez a probléma megoldódott, a polgármester elmehet megkeresni, hová rakta le az uszoda alapkövét, és kezdhetik végre a beruházást!”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 millió forintos beruházás: új jégpályát adtak át Győrben - videó

Átadták a Győri Műjégpálya kis csarnokát. A 120 millió forintból épített létesítmény egész éven át… Tovább olvasom