Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Visszavarták a karját Győrben - Az orvosok az idővel futnak versenyt

Levették a lélegeztetőgépről, s a vártnál jobb állapotban van az a huszonöt éves nő, aki felborult autójával és leszakadt a jobb karja.

A fiatal szombaton este eddig ismeretlen okból felborult az autójával a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándnál, a 13-as úton, a balesetben pedig a jobb karja leszakadt. Az őt operáló két orvostól – dr. Kretzer András kézsebésztől és dr. Balogh Péter traumatológustól – a részleteket is megtudtuk.

Ahogy az ilyen baleseteknél általában lenni szokott, a leszakadt végtag roncsolódott, így a műtét első szakaszában azt kellett felmérniük a sebészeknek, visszavarrható-e a végtag. Előbb az ereket, majd az ideget, izmokat nézték, a lánynak pedig szerencséje volt, több okból is. Ilyenkor az idő alapkérdés, s őt gyorsan a műtőbe tolták. Szerencséje volt azzal is, hogy hamar össze tudott állni az operáló team. Ehhez az kellett, hogy a kórház ügyeletes sebészei mellé be lehessen hívni például Balogh doktort is.

Az operáló két orvos bravúrt vitt eddig véghez: dr. Balogh Péter (balra) és dr. Kretzer András. Fotó: H. Baranyai Edina
Az operáló két orvos bravúrt vitt eddig véghez: dr. Balogh Péter (balra) és dr. Kretzer András. Fotó: H. Baranyai Edina

A műtét éjfélkor kezdődött és reggel hat óráig tartott. Az már biztos, hogy a karban van vérkeringés. De a komplikációk továbbra is fennállnak: a fertőzésveszély még hetekig kérdés, s az is, hogy milyen mértékben tudja visszanyerni a kar a funkcióját. Ez utóbbinál a válaszra akár egy-másfél évet is várhatunk. Ha sikerül valóban megmenteni a kart, akkor is vélhetően a segítő kéz funkcióját tudja majd betölteni. Mivel a sérült jobbkezes, s a jobb kezéről van szó, ezért sem mindegy, milyen választ ad az élet erre a kérdésre.

Ami ugyanakkor tény – s ezt már dr. Tamás László János főigazgatótól tudtuk meg –, hogy egy ilyen műtét, s az azzal járó kezelés 4–5 millió forintba kerül. Bár magyarul beszélő, mégis külföldi (szlovákiai) állampolgárról van szó: az uniós tagállamok egészségbiztosítói elvben ezt egymás között rendezik. Azt azért tudni kell, hogy a kórház mintegy harmincmillió forintja – más betegek kezeléseit érintően – így is „kering" valahol az EU-ban. Ez esetben életmentésről volt szó, nem is lehetett kérdés, hogy a súlyos állapotú beteget fogadja és ellátja a győri kórház.
A fiatal beteg tudatánál van tehát, de nyilatkozni nem kívánt. Több sérülése is van, valószínűleg a fiatal, egészséges szervezetének is köszönhető, hogy állapota a vártnál jobb. Koponyasérülése is javul, ami szintén komoly veszélyt jelenthetne, emellett bordatörései okoznak fájdalmat. Úgy tudjuk, azt szeretné, ha Győrben maradhatna, amíg a kezelése tart.

Mi a jobb a betegnek?
Az orvostudomány is két táborra oszlik a tekintetben, hogy pszichésen mi a jobb a betegnek: az, ha a saját karját megmentik, de végül nem tudja használni a végtagot. Vagy az, ha ugyan szembesülnie kell az amputációval, de olyan protézist kap, amellyel szinte teljes életet tud élni. Nincs egyértelmű „A" vagy „B" válasz, az biztos, hogy ha a visszavarrt kezet – akár segítő kéznek is – használni tudja az illető, az megkönnyíti a helyzet elfogadását. A fertőrákosi Bögi Alajos péknek a bal karja szakadt le – szinte kísértetiesen ugyanott, ahol most a fiatal lánynak –, nála a műtét sikerült, a bal kezét is tudja emelni, s valamelyest használni.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piát loptak fiatalok Győrben egy augusztusi reggelen - felismeri a fotókról a gyanúsítottakat?

A fiatalok pólójuk alá rejtették az italokat. Tovább olvasom