Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Visszaváltható a karácsonyi ajándék?

˝Ha karácsonyra veszi és a megajándékozottnak nem tetszik vagy nem jó a termék, a két ünnep között kicseréljük vagy az összegről levásárlási szelvényt adunk.˝

Mondták mindezt több helyen a vásárlóknak adventkor a boltokban, holott erre nem kötelezi jogszabály a kereskedőt.

Már jó ideje megszűnt az a szabály, miszerint bizonyos időn belül a vevő meggondolhatta magát és visszacserélhette a vásároltakat, viszont ezt a lehetőséget mégis több üzletben felajánlják, hogy vevőiket megtartsák.

Az ilyesfajta kedvezményekről általában feliraton és szóban a kasszánál tájékoztatják is a vásárlókat. Persze van olyan bolt is, amely ilyesmit csak a karácsonyi ajándékokra vonatkozóan biztosít és csak a két ünnep közötti időszakban. Ezért ha valakinek ilyen gondja akad és előre nem érdeklődött a visszaváltásról az üzletben, az elkövetkező napokban, azaz még idén tegye meg. Ha viszont a kereskedő elzárkózik mindenfajta hasonló lehetőségtől, akkor azt is tudnia kell a vevőnek, hogy a boltos nem szegi meg ezzel a jogszabályokat. S persze a cserére csak akkor van mód, ha megvan a vásárlást igazoló szelvény, a blokk.

A tudatos vásárlók a fogyasztóvédők javaslata alapján eleve olyan helyen vásárolnak, ahol felajánlják a cserelehetőséget. Még ennél is jobb reklám lehet az üzletnek, ha vállalja, hogy fogyasztói vita esetén aláveti magát a békéltető testület döntésének. Ezt igazoló, hirdető matricát a testület biztosít. Érdeklődni megyénkben tanácsadó vonalán, a 96/520-217- es telefonszámon lehet.

Az ajándékba vett vagy kapott műszaki terméket mielőbb érdemes kipróbálni, mert ha hibás, a vásárlástól számított három munkanapon belül a kereskedő köteles azt kicserélni. Később már a javítást is választhatja és annak időtartamát nem határozza meg egyértelműen jogszabály.

Fogyasztóvédelmi témában a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik kérdéseiket. A tanácsadásban a Kisalföld partnere az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2009. december 31. 04:25
    „A nyugati vilagban MINDENHOL!!!!! Igaz mi nem vagyunk NYUGAT!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a hulladékszállításban

Azokon a szolgáltatási helyeken, ahol a Hulladéknaptár szerint csütörtökön van hulladékszállítás, ott december 31-én, csütörtökön. Tovább olvasom