Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Visszatértek a régészek a Tündérvárhoz

Szonárral letapogatták a Mosoni-Duna medrének alját a kunszigeti Tündérvárnak nevezett rom közelében és régészeti szempontból érdekes, hajónak, cölöpépítménynek tűnő formákat találtak. A kutatók a hétvégén le is merültek a maradványokhoz.

Hét év telt el azóta, hogy nemzetközi kutatócsoport egy hónapos víz alatti ásatást végzett a Kunsziget határában található Tündérvár nevű romnál.

Azóta a falmaradványok felkerültek a limesnek, a Római Birodalom egykori Duna menti határvédelmi rendszerének listájára, amit hazánk a világörökségi címre jelöl. Emiatt kell a főként folyó medrében lévő lelet állapotát újra dokumentálni. A feladatot önkéntes munkában végzik el az Argonauta Kutatócsoport tagjai. A múlt héten megyénkbe érkezett a civil szervezet két merülésre kiképzett régésze és két búvárja, hogy megvizsgálják, hogy néz ki a víz alatti lelőhely. A csoport vezetője, a mosonmagyaróvári dr. Tóth János Attila motorcsónakba ülve a Mosoni-Duna nyolc kilométeres szakaszát már korábban radarral végigpásztázta a Tündérvár környékén. Így számítógépes monitorján kirajzolódtak a meder alján az iszapból kilátszó tárgyak.

Öt olyan szabályos formát fedezett fel, amit érdemes közelebbről is megvizsgálni. Kettő hajónak, a többi cölöpépítménynek, vízimalomnak tűnik. A hétvégén itt és a kunszigeti romnál merültek a vízbe. Jövőre pedig pályázatot adnak be helyi szervezetekkel együtt, hogy támogatást nyerjenek alaposabb kutatásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az autóbuszokra utaztak a rendőrök a megyében

A rendőrség az autóbuszok ellenőrzésére szervezett kétnapos akcióban összesen 79 buszt ellenőrzött. Tovább olvasom