Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Visszatérés Kabulba

Dr. Pellek Sándor betegen kezdte meg ismét munkáját a kabuli katonai kórházban, ahol március óta teljesít szolgálatot. A győri missziós orvos szabadságáról visszatérve éles helyzetben találta magát: aknára futott holland békefenntartókat kellett ellátnia.
Dr. Pellek Sándor
„ A szokásos útvonalon tértem vissza Afganisztánba" – írta újabb levelében dr. Pellek Sándor. A győri sebészről legutóbb akkor adtunk hírt, amikor szabadsága idejére hazautazhatott, közvetlenül a német katonákat ért öngyilkos merénylet után. (Megtanulta a túlélés szabályait – Kisalföld, június 11.) Akkor azt nyilatkozta lapunknak, fogalma sincs, hogyan dolgozza fel mindazt, amit kint tapasztalt: a támadásokat, a nyomort és a folyamatos készenlétet. „ Afganisztánnak azonban van egy másik arca is – hangsúlyozta három hete dr. Pellek Sándor –, amely miatt vissza akarok térni a féléves missziót befejezni."

Aknára futott gépkocsi

 Az 1997-ben kötött Ottaway Egyezmény aláírása óta mintegy 27 millió aknát semmisítettek meg, de még több mint 245 millió akna van az egyezménnyel nem törődő országok birtokában. A legnagyobb készlettel Kína rendelkezik (110 millió akna), Oroszország közel 70 millió, az USA 11 millió aknát őríz katonai raktáraiban, Ukrajna, Fehéroroszországban, India és Pakisztán mindegyike pedig 4- 6 millió aknával rendelkezik.
Ám a visszatérés nem volt egyszerű: „Megérkezésem után súlyos gyomor- és bélhurutot kaptam, nagyon legyengültem, de ez itt nem sokat jelent. Helyt kell állni minden körülmények között. Most már jobban vagyok, ha leszámítjuk az irdatlan hőséget, a szelet és a port, amely megnehezíti a hétköznapjainkat. Visszaérkezésem után gyakorlatilag azonnal éles bevetésre osztottak: az éjszakai teljes sötétségben, a hegyek között aknára futott autó sérültjeit mentettem meg kollégáimmal."

Minden lépést meggondolni

Az eset négy napja történt, holland békefenntartók járőrkocsija Kabul északi részén robbant fel. Hárman sebesültek meg, az egyik katona súlyos lábsérüléseket szenvedett – őt valószínűleg hazaküldik Európába. Mostanra kiderült: a hollandok minden bizonnyal a 25 évig tartó afganisztáni háborúból visszamaradt taposóaknára futottak. A közel-keleti országban havonta legalább 150 ember hal meg aknarobbanásban, erről dr. Pellek Sándor is beszélt: „Az afgán aknamezőkön minden lépést meg kell gondolni. Az orvosi szempontból legemlékezetesebb esetem is ilyen baleset volt: három kisgyerek lépett aknára, de szerencsére őket is sikerült megmentenünk."

Tudományos munka homokzsákon

 Afganisztán nagy részét még mindig hadurak és tartományi parancsnokok ellenőrzik, jóllehet az USA támogatását élvező és Hamid Karzai elnöksége alatt működő kormány arra törekszik, hogy fennhatóságát az ország egész területére kiterjessze. 
„ A tudományos élet a mostoha körülmények között is zajlik – folytatta az orvos. – Hamarosan német–amerikai orvoskongresszust tartanak a katonai táborban, ahol én is előadást tartok. A téma a combcsonttörések, a sokszoros sérülések (polytrauma) ellátása. Afganisztánban ezzel debütálok mint előadó. Így legalább kicsivel változatosabb az élet."
„ Az előadásra nem az otthoni – innen paradicsominak tűnő – körülmények között készülök. Homokzsákokon ülve, térdemen egy laptop segítségével írom a szöveget..."

„ Mégis fontos ez, azt gondolom ugyanis, a tudományos kommunikációnak van a legnagyobb haszna egy ilyen táborban. A világ számos pontjáról érkezett kollégák a közös cél érdekében azonos dolgokról kommunikálnak, egyetlen nyelven. Itt, a sivatag közepén már valóban nincsenek határok."

Egyelőre csak Kabul környékét védi az ISAF

Az afganisztáni stabilizációs erők (ISAF) táborában, ahol március óta Pellek Sándor is dolgozik, jelenleg ötezren teljesítenek szolgálatot. A tábor egyelőre német–holland parancsnokság alatt áll, augusztus 29-től azonban a NATO veszi át az irányítást. A stabilizációs erők csak Kabult és környékét őrzik, az afgán kormány és a különböző segélyszervezetek ismételt kérése ellenére sem terjesztették ki hatáskörüket más városokra.

Kapcsolódó cikkek >>

Dr. Pellek ma indul Afganisztánba (2003-03-04) >>
Dr. Pellek részt vett a mentésben (2003-06-09) >>
Magyarul a kabuli táborban (2003-05-14) >>
Megtanulta a túlélés szabályait (2003-06-10) >>
Megérkezett Kabulba a magyar orvoscsoport (2003-03-10) >>
Sebesülteket mentett Kabulban (2003-06-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves a Győri Városi Levéltár

Tízéves a Győri Városi Levéltár. Az 1950-ig önállóan működő tudományos intézmény újjáalapítását a… Tovább olvasom